20 любопитни факта за малките кученца

кученце Снимка: iStock

М алките кученца са способни да разтопят сърцето на всеки, когото срещнат! С техните смешни лудории, сякаш безкрайна енергия и сладко изражение… Наистина е трудно човек да им устои! И ние, разбира се, обожаваме малките кученца, за това решихме да съберем 20 забавни факта за тях! Може би сред тях ще откриете нещо, което до момента не сте знаели за косматото си приятелче!

 • Първо се появява обонянието

Щом се родят, първото усещане, което кученцето получава за света, се случва чрез обонянието му. Докато растат, това сетиво продължава да е водещо. Четириногите имат приблизително 300 милиона обонятелни рецептори, докато при хората те са едва около 6 милиона. 

кученце хранаСнимка: iStock

 • Млечни зъби

До 4-седмична възраст кутретата вече разполагат с кучешки зъби и резци. Те са остри като иглички и тъй като причиняват болка на майка си по време на кърмене, женската постепенно започва процеса на отбиване. До навършване на 8-мата седмица, кутретата вече имат пълен набор от млечни зъби, обикновено 28 на брой.

Dogsandcats.bg
 • Всеки нос има своя уникален отпечатък

Подобно на човешките пръстови отпечатъци, всяко кученце има свой уникален отпечатък… от носа. И няма два еднакви!

малко кученцеСнимка: iStock

 • Фазата на никнене на зъби

Страшната фаза на никнене на зъби (ако някога сте отглеждали кученце, то знаете за какво говорим!)! Все едно имате у дома малка акула, която слага в уста и дъвче всичко, което види! Никненето на зъби (смяната на млечните с постоянни), започва около 3-4-месечна възраст и приключва някъде около 8-ми месец, когато животното вече има всичките си 42 зъба.

 • Якобсонов орган – какво е това?

Кучетата се раждат с нещо, наречено вомероназален орган, известен още като Якобсонов. Той е разположен в носния им канал и, най-общо казано, открива феромони. Той помага на кутретета още пред първите си дни да се ориентират къде е майка им (без още да са отворили очи!).

кученцеСнимка: iStock

 • Развитие на слуха

Кученцата се раждат глухи и започват да чуват едва, когато навършат около 3 седмици. Това е последното сетиво, което те развиват. Но щом това се случи, слухът им става до 4 пъти по-добър от човешкия! 

 • Хормонът на любовта към кученца

Има причина да обичаме толкова много да сме около малки кученца и това има своето научно обяснение! Взаимодействията между кутретата и хората предизвикват освобождаването на окситоцин, познат още като „хормон на любовта и щастието“. Това засилва емоционалната връзка между домашния любимец и собственика му.

кученце ядеСнимка: iStock

 • Милиони кученца

Приблизително 1,2 милиона кученца се раждат всеки ден по света! Това е около 3 пъти повече спрямо човешките бебета

 • Нощно виждане

Кученцата виждат по-добре на тъмно, отколкото на светло. Това се дължи на уникалната структура на ретината на очите им. 

 • Тип раждане

Точно като човешките бебета, кученцата могат да се родят през родовия канал или чрез цезарово сечение. Най-често породите, при които се налага секция, са с по-големи черепи в сравнение с останалите четириноги.

кученцеСнимка: iStock

 • Спящи шампиони

През първите няколко месеца от живота си кученцата спят много. Обикновено – между 18 и 20 часа на ден. Това е от съществено значение за растежа и развитието им. 

 • Игра с кученцата

Играта е нещо повече от форма на забавление. Тя им помага да научат нови социални умения, да упражняват силата на захапката си, езика на тялото и при изграждането на увереност. 

 • Загуба на зъби

Първите млечни зъби, които кученцата губят, са резците им.

кученцеСнимка: iStock

 • Смяна на козината

Не е необичайно козината на кученцата да се променя с възрастта. Повечето четириноги се раждат с много мека, понякога пухкава козина, чиито цвят може да стане съвсем различен, когато остареят. 

 • Дъх на кученце

Някои ветеринари вярват, че сладката миризма на кученце, която познаваме и обичаме, се дължи на начина, по който тялото на кутретата разгражда захарта в млякото на майката. 

кученцеСнимка: iStock

 • Учестен пулс

Кутретата имат по-бърз пулс от възрастните кучета, понякога достигащ до 220 удара в минута! Това се дължи на бързия им метаболизъм и безгранична енергия.

 • Кученца близнаци

Случва се рядко, но е възможно в едно котило да има кученца близнаци. През 2014 г. ветеринарните лекари потвърдиха първия записан случай на еднояйчни близнаци. Кученцата са порода Ирландски вълкодав. 

кученцеСнимка: iStock

 • Развитие на зрението

Кученцата се раждат слепи и не виждат, докато не навършат 14-21 дни. Но дори тогава, зрението им все още е леко замъглено.

 • Бърз растеж

През първите няколко седмици от живота си кученцата растат много бързо. Едно здраво четириного ще е удвоило теглото си в рамките на една седмица след раждането.

 • Най-голямото котило, регистрирано някога

Мастифът Тиа държи световния рекорд на Гинес за най-голямо котило кученца, регистрирано някога. На 29 ноември 2004 г. Тия ражда 24 прекрасни бебета – 15 мъжки и 9 женски! 

Вижте още: 

На каква възраст да вземем кученцето у дома

5 най-чести заболявания при малките кученца

Кога малките кученца отварят очите си

Виж още