3 полезни съвета при пътуване с куче

куче Снимка: iStock

Д а вземете кучето си на почивка с вас може да бъде полезно и приятно – както за вас, така и за четириногия ви другар. Не само ще бъдете по-малко стресирани от това как домашният ви любимец се справя с отсъствието ви, а ще можете да прекарате качествено време с него и да преживеете забавни неща заедно! 

кучеСнимка: iStock

Имайте предвид обаче, че на кучетата не им идва отвътре да са спокойни и да се чувстват комфортно по време на път – това идва само с опита. За това и ви предлагаме да разгледаме заедно три основни съвета, за да сте сигурни, че ще имате забавна и безопасна ваканция с четириногия си другар. 

  • Съберете багажа на кучето си старателно

Опаковайте каишката, заедно с нашийник/нагръдник и идентификационен медальон. Последното е важно, тъй като гарантира, че питомецът ви ще бъде разпознаваем в случай, че избяга, докато сте далеч от дома си. Ако пътувате със самолет, имайте предвид, че различните авиокомпании имат индивидуални изисквания, но повечето включват задължително паспорт на кучето, както и доказателство за ваксинации и здравни сертификати.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Носете със себе си предпочитаната от животното храна, купичките му, както и достатъчно торби за отпадъци, за да събирате боклука му, докато сте на път. Помислете и къде отивате – ако е от по-топло към по-студено място, съобразете дали животното ще има нужда от допълнително одеяло, яке или ботуши. Ако пътувате от студено към по-топло място пък, уверете се, че сте в крак с превантивните средства срещу бълхи и кърлежи, за да не доведете у дома нежелани гости със себе си.

  • Използвайте клетка 

Клетката осигурява на кучето ви безопасно, познато пространство, докато то се справя с непознатата нова среда. Освен че ще му е по-удобно да спи, докато шофирате, така питомецът ви ще стои на едно място и няма да има възможност да се разхожда из превозното средство. 

кучеСнимка: iStock

Важно е кучето ви да гледа на клетката си като на безопасна бърлога, а не на затвор. Поставете леглото му в нея, заедно с любимо одеяло и играчки за дъвчене.

  • Дълги разходки преди и след пътуване 

Излезте на разходка, преди да се качите в колата и да се отправите на път. Това ще помогне на кучето ви да се отпусне поне за част от пътуването. Направете същото и веднага, щом пристигнете и се настаните -  това отново ще предразположи животното, но този път към новата среда. Наред с избора на хотел, където приемат домашни любимци, потърсете и такъв, около който има места за разходка. 

куче на пътСнимка: iStock

В заключение, добре обученото куче може да бъде отличен спътник при пътуване, но само ако предприемете правилните стъпки, за да гарантирате комфорта му. 

Вижте още:

Какво да правим, ако кучето ни мрази да се вози в кола

4 причини защо не бива да шофирате с кучето в скута си

Виж още