3 популярни ирландски породи кучета

ирландски вълкодав Снимка: iStock

Н а 17 март ирландците и техните потомци по цял свят отбелязват Деня на Свети Патрик. Какъв по-добър начин да отпразнувате празника от ... една, две или три… породи кучета! Вероятно си помислихте, че ще кажем студени бири „Гинес“, нали?

Някои от най-известните и обичани породи кучета произхождат именно от страната на леприконите и детелините, за това решихме да хвърлим малко светлина върху някои от тях в чест на Свети Патрик. 

Без повече приказки, ето някои от най-щастливите ирландски породи четириноги, които сигурни сме, ще усмихнат деня ви!

Отглеждан като пръв приятел на ловците, в миналото Ирландският сетер е бил специализиран в извличането на дивеч. Приятелски настроени и игриви кучета, те са лоялни членове на семейството, въпреки отявлената палава страна на характера си. 

Dogsandcats.bg

ирландски сетерСнимка: iStock

„Рижавите дяволи“, както са известни представителите на породата, са изключително верни и лоялни пазачи, които са готови на всичко, за да защитят близките си. Те са добри приятели и можете да сте сигурни, че ще държат всички гризачи и натрапници далеч от пределите на дома ви. 

ирландски териериСнимка: iStock

Едва ли можете да объркате Ирландския вълкодав, макар породата да не е сред най-често срещаните у нас. В началото тези внушителни кучета са използвани главно по време на битки, а днес те прекарват по-голямата част от времето си като големи, симпатични спътници на стопаните си. 

Ирландският вълкодав има нужда от редовна физическа активност, а бъдете сигурни, че кучето ще ви бъде истински благодарно, ако правите разходки в дивата природа, където да се поскита на воля. 

ирландски вълкодавСнимка: iStock

Разбира се, има и други породи ирландски кучета, които не са изброени тук, но както знаем от историята – ирландци има по целия свят. Така че – нищо чудно дори и във вашия домашен любимец, макар да не е в този кратък списък, да има нещо ирландско! 

Виж още