Ирландски сетер

Ирландски сетер Снимка: Istock

Други имена

Irish Setter, Red Setter

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

55 см. 67 см.

Тегло

24 - 32 кг.

Живот

11 - 15 г.

Произход

Ирландия

История

Ирландският червен сетер безспорно е едно от най-популярните кучета не само в родината си, но и в цяла Европа. Това се дължи на прекрасния му, дружелюбен характер, съчетан с доказали се праз годините „работни“ качества. Името на породата се появява за първи път през далечната 1570 година. Смята се, че Ирландският сетер се е получил сред години кръстоски на Пойнтери, Шпаньоли, Вълкодави и Блъдхаунди. 

Използвани главно за лов на дивеч, името на тези четириноги – „сетер“произлиза от английското „to set” или „setting dog”, тъй като главна задача на тези животни било да „седнат“ пред повалената от ловеца яребица или друга плячка. В миналото породата била особено популярна сред аристокрацията, тези кучета са развъждали селективно и сравнително изолирано, за това и различните разцветки са се запазили през годините почти непроменени. През 1882 година е основан първият клуб на почитателите на Ирландския сетер, а стандартът й е утвърден в Дъблин три години по-късно.

Външен вид

Елегантно и високо куче, с хармонично и атлетично тяло. Мъжките представители на породата достигат на ръст до 67 см, женските са малко по-дребни – до 63 см. Теглото варира около 27-32 кг. Главата на Ирландския сетер е пропорционална на тялото, сравнително голяма, с издължена муцуна, която се стеснява към върха. Носът е голям, може да е черен, червеникав или кафеникав на цвят. Очите са с овална форма, също кафяви, а ушите – меки, клепнали и покрити с козина. Гръдният кош е много добре развит, коремът прибран, крайниците – мускулести и стройни. Опашката е дълга, виси свободно. Козината на този сетер е мека и гъста, средна на дължина, по-къса на муцуната, корема и предната част на крайниците. По стандарт цветът е кафеникаво-червеникав, като се допускат бели петна по муцуната, челото, гърдите, гърлото и пръстите. Петнистият Червено-бял Ирландски сетер е признат за отделна порода.

Характер

Ирландският сетер е любител на забавленията, с игрив и нежен нрав, винаги готов да ви разсмее и зарадва. Главното, което отличава породата, е нейната дружелюбност. Това куче възприема всеки – познат или непознат, като пръв приятел! Независимо, че не са добри пазачи, защото по-скоро ще оближат с любов обувките на натрапника, отколкото да проявят агресия към него, Ирландските сетери винаги предупреждават стопаните си със силен лай за всичко, което се случва около тях. 

Dogsandcats.bg

Тези кучета съзряват бавно и това е една от причината за ентусиазираното им, дори инфантилно поведение на моменти. Ранната социализация, срещи с други кучета, особено от същия вид, ще направи тези сетери истински щастливи. Поддават се лесно на обучение, тъй като имат перфектни работни качества. Това означава, че не им е необходимо много време, за да разберат какво се иска от тях. Подходът, който безотказно работи е „похвала и лакомство“, в никакъв случай наказания или физическо насилие.

Здраве

Сравнително здрава порода, Ирландският сетер е склонен към наследствено обусловена тазобедрена дисплазия, инфекции на ушите, преяждане, подуване и превъртане на стомаха. 

Грижа

Енергично и немирно куче, Ирландският сетер е подходящ за хора с активен начин на живот, които обичат дългите разходки в парка, излетите и походите в планината. Най-щастливи тези кучета биха се чувствали в къща с двор, където да имат възможност да са навън по цял ден. Ако ги отглеждате в апартамент, две по-дълги разходки на ден са задължителни. Добре е да намерите парк в близост до дома ви, където да можете да пуснете кучето да потича, по възможност в заградено пространство. Силно развитият ловен инстинкт на сетера може да го накара да подгони някое малко животинче и да не можете да го догоните – за това винаги го водете на повод.  

Козината на тези кучета има нужда от ежедневно разресване с подходяща четка, най-добре от естествен косъм. Важно е тя да не се заплита или сплъстява. Честото къпане не е препоръчително – повече от 3-4 пъти годишно, при това със специален шампоан, е достатъчно. Редовно проверявайте ушите и очите на сетера, за да избегнете развитие на възпаления и инфекции. 

Хранене

Завидният апетит на Ирландските сетери често им причинява стомашни проблеми. За да не се случи това, от вас зависи менюто на любимеца ви да е в точното количество, както и да е богато на всички витамини, минерали и хранителни вещества, от които имат нужда. Най-добре е да храните представителите на породата с висококачествена кучешка храна – суха или от консерва, премиум клас. Като добавка – различни видове сготвени меса като агнешко, заешко, пилешко, пуешко и телешко, както и техните субпродукти. Избягвайте свинско, пържени и мазни храни, солени и опушени месо и риба, пилешки тръбни кокали и бобови култури. 

Деца и домашни любимци

Едни от най-предпочитаните семейни кучета, Ирландските сетери се разбират чудесно с деца, като дори и по-буйните малчугани не могат да сломят природата нежност и спокойствие, с които се отличава породата. Няма да имате проблем да отглеждате тези четириноги с други домашни животни, кучета или котки. Особено, ако са израснали заедно – те могат да станат първи приятели! 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още