Кои наркотици са обучени на надушват кучетата и как го правят

служебно куче Снимка: iStock

В сички сме се сблъсквали с кучета за следене в даден момент, независимо дали на летище, гара или музикален фестивал. Те са сладка гледка за някои, но предизвикват тревога за други.

служебно кучеСнимка: iStock

Чувствителните носове на четириногите ги правят идеални за надушване на скривалища на най-различни неща като експлозиви, наркотици или лекарства. Въпреки че кокаинът и марихуаната са най-често срещаните вещества, за които се знае, че четириногите могат да бъдат обучени да разпознават, на практика кучетата могат да надушат всеки наркотик, който има дори и лек мирис. 

Чудатите умения на кучешкия нос

Носът на кучето е толкова чувствителен, че е изключително трудно да сравним човешкото с животинското обоняние. Все пак ще ви дадем един пример. Помислете си как една чаша кафе може да има вкус или ухание, малко по-различно, когато добавим към нея лъжичка захар. Е, четириногият ви другар може да помирише същата чаена лъжичка захар, но разтворена в количество вода, необходимо за напълване на два плувни басейна с олимпийски размери. Удивително, нали!

Dogsandcats.bg

служебно кучеСнимка: iStock

Това е така, защото свръхчувствителните рецептори в носа на кучето ви, му помагат да открива миризми, които ние дори не можем да доловим, камо ли да възприемем. Включително – ароматът на едно хапче, например. 

Вижте още: 6 изненадващи неща, които кучетата могат да подушат

Хората имат около 5 милиона рецептори за мирис в носните си проходи, пишат от Medical Detection Dogs. За разлика от нас, при косматите ни спътници те са около 300 милиона, в зависимост от породата. Всички тези рецептори са разположени в горната част на носа на кучето. И всеки път, когато то вдишва, въздухът преминава директно през тази мрежа от тънки кости, покрити с обонятелни рецептори. 

служебно кучеСнимка: iStock

Подобни на косми издатини (вид реснички), улавят молекулите на аромата и позволяват на кучето да задържа миризмите в костната кухина дори когато издиша. Така то може да продължи нормалното си дишане, докато разпознава и анализира ароматите около себе си. За разлика от четириногите, хората имаме само един проход, използван за дишане и обоняние. 

Като допълнение, кучетата ни имат отделна област на носа и голяма част от мозъка си, посветена изцяло на анализирането на различните миризми. След като въздухът се вдиша през ноздрите, той се разделя на два потока – единият води до костният лабиринт, който описахме по-горе, наричан още Lamina Transversa, а другият отива директно в белите дробове на животното.

Породи като Блъдхаунд и Басет имат най-чувствителни към миризми носове, твърдят от Американския киноложки клуб (АКС). Други четириноги като Немска овчарка, Белгийска овчарка Малиноа и Лабрадор ретривър също са популярни като четириноги с впечатляващо обоняние. 

служебно кучеСнимка: iStock

Служебните кучета поставят стандартите

Кучетата, обучавани специално за откриване на наркотици, обикновено са тренирани да разпознават поне две основни вещества – марихуана и кокаин. Те трябва да са в състояние да открият пакет от минимум 10 грама, скрит на площ до 100-120 кв/м (приблизително апартамент с две спални).

Кучетата за откриване на наркотици започват тренировки още, докато са малки, обикновено на възраст между 6 до 8 седмици. Обучението им включва система за възнаграждаване с лакомства или играчка, когато се справят успешно. Целта е да се създаде положителна асоциация, така че разпознаването на определн аромат да носи радост на четириногото.  

служебно кучеСнимка: iStock

Дресьорите трябва да разполагат с лиценз или сертификат от правоприлагащите органи, ако желаят да използват малки проби от наркотици по време на обучението, но могат да включат и алтернативи, които имитират аромата на различни субстанции.

Кучетата са откриване на наркотици са обучени да предупреждават по два различни начина, пасивно и агресивно. При първият, животното сяда или ляга, след като е идентифицирано миризмата, докато при вторият то рови или дъвче мястото, където е локализирало познатия аромат. Пасивните сигнали се използват по-често, тъй като те представляват по-малка заплаха за личната собственост и притежанията на заподозрения човек. 

Кучетата и техните водачи могат да преминат допълнително обучение и да допълнят уменията си за откриване на хероин, метамфетамин, опиум, екстази, кетамин и ЛСД. Сертификатът на животното трябва да се подновява всяка година.

служебно кучеСнимка: iStock

Могат ли кучетата да помиришат, ако сте напушени?

Подобно на разликите в поведението ви, когато сте в нетрезво състояние, ако сте употребявали марихуана, кучетата могат да усетят промените в миризмата ви. 

Така че да, кучетата могат да бъдат обучени да „ни казват“, ако срещнат човек, който е „напушен“.

Колко далеч кучето може да надуши наркотик?

служебно кучеСнимка: iStock

Кучетата имат отлични сетива и могат да открият предмети или миризми на хора на 20 км разстояние при идеални условия.

Вижте още: 

7 вида работни кучета и как помагат на хората

7 правила за взаимодействие със служебни кучета

Виж още