4 бързи начина да изморите кучето си

куче Снимка: iStock

В ашият домашен любимец буквално кипи от енергия? И ежедневно ви се налага да се борите, за да съумеете да изхабите поне част от нея, прекарвайки часове в разходки и упражнения? Ако е така, то бързаме да ви успокоим – не сте сами!

За да „изтощите батериите“ на истински енергично четириного, ще са е необходима освен физическа активност и креативност.

Ще трябва да сте готови да експериментирате с различни упражнения, за да разберете кои от тях имат някой голям ефект. 

Dogsandcats.bg

За това ви предлагаме нашите пет предложения за дейности, които ще осигурят на домашния ви любимец необходимото дневно натоварване при това – за кратък период от време. 

  • Фризби

Хвърлянето на фризби е страхотно физическо упражнение. Можете да го хвърлите по-далеч от топка, а щом веднъж научите домашния си любимец на играта, забавлението ви е гарантирано. Един съвет от нас – за да задържите вниманието на животното за по-дълго, хвърляйте го на кратки разстояния или го търкаляйте по земята. И разбира се, подсигурете наградки за поощрение!

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да научим кучето ни да гони фризби

  • Теглене на въже

Любима на много кучета по цял свят игра, това е забавна и физически натоварваща дейност, която е и добър начин да се утвърдите като лидер в очите на домашния си любимец. 

Помнете основното правило: играта спира, ако зъбите на кучето ви докоснат кожата ви. Освен физически натоварваща за вашето куче (малко или голямо), това е чудесно упражнение и за самите вас. 

кучеСнимка: iStock

  • Преследване на мехурчета

Един от най-лесните начини да изморите кучето си е да го научите да гони мехурчета. Ще ви изненада колко много се забавляват четириногите да го правят, стига да ги научите на „правилата на играта“. Как да го направите?

Ако домашният ви любимец до сега не е преследвал мехурчета всичко, което трябва да направите, за да събудите интереса му е просто за издухате няколко наведнъж в близост до муцуната му. Посочете ги, а след това насърчете животното да ги преследва с позната команда като „дръж“. Хванете сами някои, за да покажете на кучето си, че няма от какво да се притеснява и че целият смисъл на играта е да ги докосне, преди да докоснат земята.

кучеСнимка: iStock

Мехурчетата, направени за деца са най-безопасният вариант, защото не са токсични за косматите ни другари. Въпреки това, ако кучето ви погълне твърде много вода, това може да разстрои стомаха му. Не забравяйте да подсушите и муцуната на любимеца си след играта, защото мехурчетата могат да бъдат дразнещи за очите му.

  • Игра с маркуча

Ако кучето ви няма нищо против водата, използвайте маркуча (или пръскачката) на двора си, за да го освежите и раздвижите. Повечето четириноги се забавляват искрено да преследват и хапят струята вода, която излиза от маркуча, тичайки напред-назад. 

кучеСнимка: iStock

Не забравяйте за умствените упражнения

Добрият баланс между умствена и физическа активност може да измори качествено дори най-енергичните кучета. Всичко зависи, разбира се, от възрастта и породата на самото животно. Не се притеснявайте да използвате различни техники, игри и занимания. Ще разберете, че сте намерили правилния баланс, когато вашето хипер куче започне да си подремва по-активно през целия ден. 

 

Вижте още: 

6 съвета как да бъдете по-добър човек за вашето куче

Виж още