4 породи кучета с най-висок риск от поява на колит

куче диария Снимка: iStock

З а съжаление, това е често срещан сценарий. Забелязвате, че нещо не е наред с домашния ви любимец. И тогава установявате, че има диария. Неприятен, но често срещан проблем при кучетата, разстроеният стомах сам по себе си не е сериозна причина за притеснение. При посещението при ветеринарния ви лекар обаче, разбирате, че лекото неразположение на косматия ви другар всъщност е колит. 

Важно за всеки собственик на домашен любимец е да разбере, че съществува разлика между разстроен стомах и колит. При някои кучета заболяването се развива и проявява именно чрез хронична диария. 

куче диарияСнимка: iStock

Какво е колит?

Няма да ви е необходима диплома по биология, нито задълбочени познания в терминологията, за да разберете това заболяване. Дефиницията му е сравнително проста. Колитът е възпаление на дебелото черво. И макар често да се използва за описание на наличие на по-редки изпражнения, запомнете: колитът и диарията не са синоними. 

Dogsandcats.bg

Понякога разстроеният стомах е просто моментно неразположение. Ако домашният ви любимец има по-редки изпражнения веднъж или два пъти месечно, например, това също не означава, че има колит. 

куче изхожданеСнимка: iStock

Какви са симптомите?

„Чести, малки по обем полуформирани или напълно течни изпражнения“ – това е точният индикатор за наличие на колит. В по-голямата част от случаите на заболяването, редките екскременти стават по-чести от нормалните. 

Може да забележите и, че домашният ви любимец се напряга при дефекация. Газовете и запекът са други често срещани симптоми на колита. Като добавка, може да има и малки количества кръв или слуз в изпражненията на животното. Кучета с колит често проявяват и повишено желание за изхождане. Това, което със сигурност няма да видите, ако питомецът ви има колит, е повръщане или загуба на тегло. 

куче диарияСнимка: iStock

Каква е причината?

Много различни фактори могат да доведат до това заболяване. Harmony Animal Hospital идентифицира най-честите причини, сред които са:

  • Паразити, причиняващи храносмилателни проблеми, които водят до диария;
  • Синдром на раздразнените черва или хронично възпаление на червата
  • Стрес
  • Инфекции от Salmonella, Clostridium и E. Coli
  • Панкреатит
  • Ядене на заразена храна (боклук)

Без значение какво причинява болестта обаче, тя е опасна.

Възпалението на дебелото черво води до намалена абсорбация на вода и занижена способност за съхранение на изпражненията в дебелото черво. Което води до, да, познахте – диария. 

Моето куче изложено ли е на риск?

Има някои фактори, които увеличават риска за вашия питомец от поява на остър или хроничен колит. Възрастта, породата, околната среда и имунният статус са сред тях. Например, кученцата са податливи на различни бактерии, вируси и паразити, които могат да причинят остри епизоди на колит. 

куче диарияСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец има компрометирана имунна система, това може да спомогне за растежа на лошите бактерии в дебелото черво. Редките изпражнения са сред индикаторите за това.

Хроничният колит не е обвързан с определена възраст или пол. Някои породи обаче са предразположени към възпалително заболяване на червата (IBD). Това състояние често води до хроничен колит. Това са: 

Как се диагностицира заболяването?

Когато посетите ветеринарния си лекар, той вероятно ще ви зададе множество въпроси относно медицинската история на кучето ви. Специалистът ще иска да знае за скорошни пътувания, взаимодействия с други кучета, какво обичайно яде животното и тн. 

Освен общата информация, ветеринарят ви ще проведе някои специфични тестове, сред които оценка на изпражненията на кучето, ректален преглед, цитология и кръвни изследвания.

куче изхожданеСнимка: iStock

Какво е лечението?

Лечението зависи от причината за колита. Ако са паразити, то специалистът ще ви предпише таблетки за обезпаразитяване. В допълнение към плана за медикаментозно лечение, може да се наложат и някои промени в начина на живот на питомеца ви. Например, увеличаване приема на фибри или преминаване към хипоалергенна диета.

Вижте още: Колит при кучетата: симптоми и лечение

Виж още