5 дейности, с които да разчупите разходките на кучето си това лято

куче лято Снимка: iStock

А х, лято! За стопаните на домашни любимци по-топлите, светли и дълги дни се равняват на повече време, прекарано с четириногите им другари на открито под галещата слънчева светлина! Точно, както извършването на едни и същи дейности може да ви отегчи обаче, така и обичайният маршрут на разходките на косматия ви другар може да му е леко досаден. Така че – защо не разнообразите рутината на питомеца си? Да разчупите графика и да се впуснете в ново приключение заедно ще помогне да стимулирате умствено животното, което помага на концентрацията му, категорични са ветеринарни лекари. 

куче лятоСнимка: iStock

Колкото повече се упражнявате, толкова по-добре се чувствате. И толкова по-издръжливи ставате. И това важи и за домашните ни любимци! Най-доброто, което можете да направите, за да забавите появата на артрит при вашия космат другар, са постоянните, ежедневни упражнения без стрес, съветват още специалисти, цитирани от Американския киноложки клуб. 

Освен това, излизането навън и упражненията с кучето ви са време за качествено свързване. Това също помага за поддържане на питомеца ви здрав и щастлив. 

Dogsandcats.bg

А ето и 5 начина как да разнообразите ежедневните разходки на домашния си любимец това лято:

  • Превърнете разходката в поход, а похода – в къмпинг

Винаги можете да вземете домашния любимец със себе си и да покорите близката екопътека, например. Но можете да пренесете приключението на следващото ниво, като останете да нощувате на открито. Една нощ на красиво място в планината в компанията на кучето ви може да е вълнуващо и същевременно – много обогатяващо преживяване. Преди да започнете да събирате багажа обаче, уверете се, че къмпинга, който сте избрали, е подходящ за кучета. 

куче лятоСнимка: iStock

  • Дайте възможност на кучето си да усети свободата

Подобно на нас, кучето ни също има нужда да прекарва известно време в общуване, поради което ходенето до парка, където то може да потича с други четириноги през летото, ще се превърне в едно от любимите му занимания! Нещо повече, социализацията е ключов момент, свързан с отглеждането на домашните ни любимци. Въпреки това, държим да отбележим, че паркът за кучета не е подходящ за всяко четириного. Ако имате нервно или реагиращо на всеки стимул куче, по-добре е да пропуснете да го пуснете да тича без повод. Вместо това изберете разходка сред природата или друга дейност на по-уединено място. 

куче лятоСнимка: iStock

  • Отидете на бар или кафе заедно

Безспорно паркът за кучета е страхотен, но възможността и двамата да се социализирате едновременно е още по-добра. Все повече заведения, особено през лятото, отварят вратите или вътрешните си дворове за стопани на домашни любимци и техните питомци. Независимо дали излезете с приятели с кучета или отидете на място, за да се запознаете с нови, вие и косматият ви другар гарантирано ще се насладите на малко време в общуване. 

куче лятоСнимка: iStock

  • Изпробвайте курс по ловкост

Малко допълнително обучение никога не е излишно! Курсовете по аджилити (ловкост) са интересен вариант да разнообразите лятната рутина на домашния си любимец. При тях професионалните треньори не само учат кучето ви да ви слуша и изпълнява командите ви, но и стимулират ума му чрез решаване на проблеми.

  • Разхладете се с плуване

Ако на вас ви е горещо през жарките летни дни, то представете си само колко ли топло му е на домашния ви любимец под цялата тази козина… За дните, когато и двамата искате да се разхладите, а тротоарът в града е твърде горещ за разходка, плуването звучи повече от чудесна идея! Ако питомецът ви не е голям фен на активностите във вода или нямате достъп до водоем, детски басейн, пълен с вода или чешмичката за кучета в близкия парк могат да внесат същия разхлаждащ ефект. 

куче лятоСнимка: iStock

Без значение на кой вариант се спрете, истината е, че връзката между човек и кучето му е една от най-силните междувидови връзки, които съществуват. И когато става дума за физическо здраве, то колкото повече стъпки предприемаме, за да се храним здравословно и да спортуваме, толкова повече обръщаме внимание на тези нужди и у домашните си любимци. Така че, не се бойте да разчупите рутината и да излезете от зоната си на комфорт това лято! 

Вижте още:

7 забавни неща, които да правите с кучето си през лятото

На почивка с куче: 9 съвета за добро и безопасно прекарване

Виж още