5 начина да изморите кучето в тясно пространство

куче Снимка: iStock

П ланирали сте страхотен поход в планината, който със сигурност ще измори кучето ви? Но прогнозата за времето предвещава дъжд? Или по невнимание стъпвате накриво и си изкълчвате глезена и се налага да пазите леглото в хотелската си стая?

А може би просто живеете в малък апартамент?

Когато квадратурата ви е ограничена и нямате възможност да направите една добра разходка с домашния си любимец, креативността е това, което ще ви помогне, за да осигурите на четириногото възможност да изгори енергията си.

Dogsandcats.bg

Да, правилно прочетохте – има някои начини, чрез които косматият ви другар да получи необходимата си доза физическа активност на закрито. При това – в малко пространство. 

Ето 5 идеи как да стане това. 

  • Игра на криеница

И преди сме споменавали за тази игра, която има чудесното свойство за стимулира ума на домашния ви любимец. Как да го направите? Дайте на кучето си лакомство, след което незабележимо и тихо се вмъкнете в килера или се скрийте под някоя голяма мебел. Ако четириногото не дойде да ти търси веднага – извикайте го по име. Щом ви намери – време е за още една награда, а забавлението и на двама ви – бъдете сигурни, е гарантирано!

кучеСнимка: iStock

  • Завъртете играчките

На всяко куче в даден момент му доскучава да играе с едни и същи играчки. Вместо да купувате постоянно нови и нови обаче, предлагаме ви един по-лесен и далеч по-спестовен трик. Не е 

Просто скрийте част от онези от тях, на които животното не обръща внимание от известно време. И седмица по-късно го изненадайте като ги извадите. Ще видите искрената изненада и радост в очите на четириногото от вида на „новата му стара играчка“. 

кучеСнимка: iStock

  • Направете си писта с препятствия

Има няколко начина да изморите кучето си чрез пътека с препятствия. Може да сложите лента или ластик през вратата – за да създадете „скокче“, през което домашният ви любимец ще трябва да премине. Или преграда – под която да се промуши. 

Идея е и да пренаредите мебелите така, че кучето ви да може да скача от едната на другата. Бъдете креативни – стига, разбира се, мебелите да са ваши!

кучеСнимка: iStock

  • Упражнете някои трикове

Нищо не раздвижва по-добре мозъка на вашето куче така, както обучението. И да, има как да научите косматия си другар на нови трикове и това време да е забавно и за двама ви!

Залагайки на метода за положително подсилване, при който желаното поведение на животното се възнаграждава, ще накара кучето ви да иска да прекарва време в тренировки. 

Вижте още: 5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

кучеСнимка: iStock

  • Играйте на чашки

За целите на тази игра ще са ви необходими няколко от любимите лакомства на кучето ви – по-възможност от тези с по-силна миризма. Покажете му ги, а след това го оставете да гледа под коя от двете чашки го слагате. Следва стандартното за играта движение по разместването им. А след това – оставете животното да открие само лакомството. Предупреждаваме ви – повечето кучета с нетърпение ще съборят чашата, под която се крие наградата им. 

кучеСнимка: iStock

Съвет от нас: Ако домашният ви любимец се справя всеки път, за да усложните малко играта, а и на него да не му доскучае, може да добавите трета чаша. Или да използвате лакомство тип „дента стик“, което е почти без миризма. 

Понякога, когато се съберат няколко дъждовни дни или сме възпрепятствани по една или друга причина да излизаме от дома си, а не можем да се похвалим с широк хол или дълъг коридор, се налага да сме по-изобретателни що се отнася до игрите с домашния ни любимец. Хубавото в случая е, че повечето кучета нямат нищо против да участват във всяка игра – щом любимият им човек я инициира!

 

Вижте още:

Ползите от живота с куче

Тенис топката – любима, но и опасна кучешка играчка

Виж още