5 начина да подготвите кучето си за най-добрата му година

куче човек Снимка: iStock

П ървите дни на новата година са като чист лист, що се отнася до навиците ни. Мотивацията ни за промяна към по-добро винаги е най-силна именно през този период, без значение в каква посока сте насочили решенията си – дали да тръгнете на фитнес, да се откажете от алкохола, да започнете да тичате сутрин или да четете повече книги. Е, защо да оставяйте косматия си приятел извън този начин на мислене?

куче облизва устаСнимка: iStock

Вие и кучето ви заслужавате да имате една здрава и щастлива 2024 г. и ние искрено ви го пожелаваме!

Dogsandcats.bg

Помислете за типичните човешки решения – като например да спортувате повече, да подобрите навиците си на хранене, и ги модифицирайте, за да паснат и на вашия домашен любимец. За да бъдем малко по-конкретни, предлагаме ви няколко препоръки, селектирани от специалистите от Американския киноложки клуб, относно 5 от начините как да подготвите питомеца си за най-добрата му година!

  • Насрочете час за преглед при ветеринарния си лекар

Животът е това, което се случва, докато си правим планове за него. Дори и домашният ви любимец да изглежда здрав, профилактичните прегледи при ветеринарния ви лекар са потвърждението, което ви е необходимо, за да пристъпите с уверени крачки в новата година. Тези прегледи са важни, защото чрез тях специалистът може да улови фини промени в здравословното състояние на питомеца си, които вие може би не сте забелязали. Например, ако активността на четириногото е намаляла, за вас това може да е признак, че животното остарява. И макар в голяма част от случаите това да е вярно, възможно е да се дължи и на сърдечно заболяване, артрит, зъбна болка или други медицински проблеми, които могат да бъдат управлявани или подобрени.

ветеринарен лекарСнимка: iStock

  • Поставете микрочип на кучето си (ако все още не сте го направили)

Ако вашият домашен любимец все още няма микрочип, силно ви препоръчваме да добавите тази задача към списъка си. В случай, че кучето ви се изгуби или се отдели от вас по един или друг начин, чипът може да увеличи шансовете да ви бъде върнат. 

  • Помислете за диетата му

Подобно на вашата диета, храненето на кучето ви се променя с течение на живота му. За да сте сигурни, че домашният ви любимец получава всички вещества, от които се нуждае, за да бъде здрав, вие трябва да следвате това правило. Хранителните нужди на четириногите се променят поради възрастта, здравето и начина им на живот. Ако не сте сигурни кога да смените формулата на косматия си другар, обърнете се за съвет към ветеринарния си лекар. 

Западнохайландски бял териерСнимка: iStock

  • Превърнете миенето на зъбите в навик

Вие миете зъбите си по два пъти на ден, така че защо не се опитате да почистите и тези на домашния си любимец? Да, може би не толкова често и да, създаването на рутина по отношение миене на зъбите на кучетата може да бъде предизвикателство. Особено в началото. В дългосрочен план обаче, това гарантира по-добрата дентална хигиена на четириногия ви другар, което от своя страна допринася за цялостното му здраве.

  • Гушкайте се повече!

Не е тайна: гушкането на кучето ни е едно от най-любимите ни неща на света! Освен това, физическият контакт не само укрепва връзката ви, но помага за намаляване на стреса, действа успокояващо и създава чувство на комфорт – както за вас, така и за домашния ви любимец. 

куче играчкаСнимка: iStock

Вижте още: Намалява ли галенето стреса при кучетата?

Да, може би от всички точки в краткия ни списък, повечето гушкане определено е нашето любимо (и най-лесно!) решение за годината!

Вижте още: 

9 причини защо кучето отпуска глава на вас

7 начина как отглеждането на куче подобрява здравето ви

Виж още