Защо Йоркширския ми териер трепери?

Йоркширски териер Снимка: iStock

Й оркширският териер е малка порода кучета, която набира все по-голяма популярност – особено в градска среда. Ако сте забелязали вашето кученце да трепери, то ето някои от възможните причини за това поведение у тези симпатични дребосъци. 

Йоркширски териерСнимка: iStock

Защо Йоркито ви трепери?

Има различни причини защо четириногият ви другар трепери, включително: 

  • Вълнение
  • Страх
  • Студ
  • Болка
  • Възраст
  • Умора

Преди всичко важно е да останете спокойни.

Dogsandcats.bg

Йоркширските териери са порода, чиито представители са склонни към треперене. Често то се дължи на съвсем естествени причини,

пишат от AnimalWised. Въпреки това, винаги е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да можете да изключите всякакви заболявания, от които четириногото може да страда. 

йоркиСнимка: iStock

Кога кучето ви трепери?

За да се справите ефективно с треперенето на кучето си и то да не се случва в бъдеще, от решаващо значение е да идентифицирате моментите, в които се случва то. Ако не сте сигурни или не можете да установите кои са те сами, не се колебайте да се обърнете към ветеринарния си лекар или специалист за съвет. А ето и някои насоки, които ще ви дадат отправна точка:

  • У дома

Ако забележите, че кучето ви трепери, докато спи, огледайте се – дали средата, в която дремва животното, е достатъчно спокойна? Дали му е удобно? Осигуряването на удобно легло и няколко одеяла може да бъде добър начин да подсигурите комфорта на питомеца си.

  • По време на разходка

Ако вашето Йорки се тресе, когато сте навън, това вероятно се дължи на факта, че му е студено. Не забравяйте, че малките породи усещат ниските температури много по-силно, поради което е важно да се снабдите с подходяща за животното дрешка. 

йоркиСнимка: iStock

Ако треперенето по време на разходка се случва при топло време, то тогава вероятната причина е страх. Понякога той може да е в следствие на минали травми, а често – просто инстинктивен и естествен за животното. Ако смятате, че домашният ви любимец трепери от страх, най-доброто, което можете да направите, е да се отдалечите от мястото/ситуацията, която причинява безпокойството. Треперещото от страх Йорки няма да се успокои само, докато заплахата не бъде премахната. 

  • Във всяка ситуация

Ако вашето Йорки трепери постоянно, необходимо е да направите посещение при ветеринарния си лекар, за да установите причините за това поведение и да изключите всякакви здравословни проблеми.

Защо Йоркширските териери треперят, когато са развълнувани?

Понякога, когато кучетата са развълнувани или прекалено стимулирани, те могат да загубят контрол над тялото си. Виждали сте, например, че някои кученца се изпускат неволно от радост, когато стопанинът им се прибере у дома, нали? Е, треперенето понякога може да е симптом на голямо вълнение. Или с други думи – знак, че вашият домашен любимец е истински щастлив!

Йоркширски териерСнимка: iStock

Треперенето от вълнение може да се появи, когато стопанинът се върне у дома, когато е време за вечеря, когато наоколо има лакомства или предстои разходка… Докато можете да идентифицирате стимулите и треперенето не продължава повече от няколко минути, то нямате причина за безпокойство. 

Треперене поради болест

Най-сериозната причина за треперене при Йоркитата е хипогликемията. Причинено от бърз спад на нивата на кръвната захар, това заболяване може да доведе до неистово треперене и в по-тежки случаи – дори до фатален край. Освен че треперят, кучетата с  хипогликемия изглеждат слаби и замаяни, често може да имат проблеми с ходенето.

Драстичният спад в нивата на кръвната захар на четириногите може да бъде причинен от стрес или промени в диетата. Ако сменяте храната на питомеца си, то препоръчително е това да се случва постепенно в продължение на няколко седмици. Без внезапни промени, които могат да предизвикат шок в организма на животинчето.

Ако имате съмнения, че кучето ви трепери поради хипогликемия, най-добрият начин на действие е да го заведете директно при ветеринарния си лекар. 

 

Виж още