5 основни съвета в грижите за външния вид на кучето

куче Снимка: iStock

П одстригването и поддържането на външния вид на кучето е важна част от грижите, които всеки стопанин трябва да полага за четириногия си приятел. Понякога сме склонни да ги оставяме на заден план, но те могат да ни помогнат да установим наличие на сериозни здравословни проблеми и заболявания – ако забележите или напипате бучки, подутини, пъпки или обриви - това може да е знак, че в време да посетите ветеринарния си лекар за преглед. 

За някои породи редовните посещение на кучешки фризьор или грумър са задължителни, докато други стопани се справят без външна помощ. За щастие има много неща, които можете да направите за вашето куче у дома, за да му помогнете да изглежда и да се чувства добре. 

Предлагаме ви 5 основни съвета за грижите по външния вид на кучето ви, които ще подобрят и качеството му на живот. 

Dogsandcats.bg
  • Подкъсявайте ноктите веднъж месечно

Колкото по-дълго чакате, за да подрежете ноктите на кучето си, толкова по-малко от тях действително ще можете да резнете, без да засегнете нервите или вените под тях. За това е най-добре да ги подкъсявате по-често – веднъж, при някои породи – два пъти месечно. Обяснимо е да се притеснявате да направите това сами, за това – не се колебайте да посетите ветеринарния си лекар или близкия груминг салон. 

кучеСнимка: iStock

  • Използвайте правилната четка

Редовното четкане и разресване на кучето ви е чудесен начин да премахнете мъртвите косъмчета, да раздвижите кръвообращението и в крайна сметка – да се запознаете с всеки сантиметър от кожата на домашния ви любимец. Използването на грешната четка може да бъде неефективно в най-добрия случай, а в най-лошия – дори вредно. 

Консултирайте се със служителите в зоомагазина или – при нужда, с ветеринарния си лекар, ако не сте сигурни каква е подходящата четка за разресване на домашния ви любимец. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 5 основни вида кучешка козина и какви грижи изискват

  • Къпане само с кучешки шампоан

Човешката козметика и най-вече шампоан не само може да бъде токсичен за домашния ви любимец, но и да се отрази много зле на кожата му. Винаги използвайте само продукти, предназначени за кучета и следвайте инструкциите за правилно изплакване. Не пестете водата, защото ако не измиете старателно животното шампоанът, който може да остане по козината му, може да причини сърбеж и сухота. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Какво трябва да знаем за кучешките шампоани

  • Редовно проверявайте за паразити

Времето за къпане е добър момент, за да проверите кучето си за бълхи, кърлежи или въшки. Бълхите имат склонност да бягат, когато се намокрят, а това ги прави по-лесно забележими. Кърлежите могат да изглеждат като бенки или брадавици, докато при мокра козина и внимателно вглеждане не забележите малките им краченца. Въшките пък понякога заблуждават с вид на мръсотия, която се е прикрепила към козината на кучето ви, но за разлика от обичайната прах – те не се отмиват. Най-добрата превенция срещу различните видове паразити си остава редовното обезпаразитяване. 

Вижте още: Как да проверим кучето си за бълхи у дома

  • Не забравяйте очите, ушите и зъбите

Важно е редовно да преглеждате очите на кучето си, да почиствате ушите и да следите за необичайни зачервявания или миризми. При признаци на нещо необичайно – не губете време да посетите ветеринарния си лекар, за да предотвратите възможни инфекции и възпаления. 

кучеСнимка: iStock

В идеалния случай трябва да миете зъбите на домашния си любимец всеки ден, но ако това се оказва предизвикателство – опитайте спрейове или лакомства (тип дента стик).

Вижте още: 3 най-важни съвета за дентална хигиена на кучето

Грижите и поддръжката на външния вид на домашния ви любимец са нещо, което не бива да подценявате. С подходящата подготовка, знания и, разбира се, консумативи – това ще се превърне в лека и забавна рутина за вас и косматия ви приятел. 

Виж още