Норвежки лундехунд

Норвежки Лундехунд Снимка: Istock

Други имена

Norwegian Lundehund, Puffin Dog

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

30 см. 38 см.

Тегло

6 - 9 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Норвегия

История

Подобно на Бухунд и Елкхунд, и тази порода произхожда от Норвегия и се среща главно в скандинавските райони. Смята се, че Лундехунд е създадено през XVI век, а предците му са малки местни лайки. Тези четириноги са използвани главно за лов на водоплаващи птици и кайри. 

Стандартът на породата е официално установен през 1997 година. Популацията им обаче, не е особено висока, като за година те не са повече от 1500 кученца. Национална гордост за Норвегия има нещо като негласна забрана породата да се изнася или развъжда извън пределите на страната.

Външен вид

Мъжките представители на породата рядко достигат над 38 см височина, а теглото на тези кучета, независимо от пола им, е между 6-9 кг. Главата е пропорционална на тялото, с триъгълна форма, муцуната – леко заострена, прилича на лисича. Очите са леко дръпнати, жълтеникави или кафяви на цвят. Ушите са средни по размер, триъгълни и изправени. При плуване те се свиват назад, за да не допуснат влизане на вода. Шията е силна и мускулеста, гръдният кош – добре развит, крайниците – дълги и мускулести, коремът – прибран.

Любопитен факт е, че тези кучета имат не по 5, а по 6 пръста – а това им позволява да преминават през места, където други четириноги едва ли биха се справили. Опашката е средна на дължина, стои отпусната или завита на кръг над гърба на кучето. Козината е гъста и къса, на цвят – жълто-кафява, червеникаво-кафява, бяла или сива. 

Dogsandcats.bg

Тези кучета имат с 8 зъба по-малко от останалите породи – това им позволява да извадят птица от гнездото й, без изобщо да я наранят, например.

Характер

Норвежният Лундехунд е куче, почитано в родната си страна заради страхотните си ловни качества. То е интелигентно, независимо и се привързва силно към семейството си. Представителите на породата лаят много и за всичко, подозрителни са към непознати и тези им черти ги правят чудесни пазачи. Разбират се добре с други кучета, ако социализацията им започне от малки – водете ги по-често с вас на оживени места, сред различни хора, животни и звуци.

Обучението на Норвежкия Лундехунд е доста трудно и не се препоръчва да се извършва от хора, които нямат опит в дресура на кучета. Ако прецените, че не можете да се справите – няма нищо лошо да дадете любимеца си на училище, защото да изпълнява поне основни команди е важно. Макар да са много интелигентни, тези кучета са със силно доминантен характер и много трудно приемат стопанина си като лидер. Често проявяват инат и макар да разбират какво се иска от тях, сами решават кога да изпълнят командите и кога не. Физическото насилие и наказания са абсолютно противопоказни и безсмислени – те по никакъв начин няма да убедят това умно животно да ви съдейства. Можете да имате известен успех в дресурата само ако тя е под формата на игра – лесно ще ги научите да намират и носят предмети, например.

Здраве

Сравнително здрава порода без генетични предразположености, Норвежките Лундерхунди могат да страдат от подуване на стомаха, както и от синдром на Лундехунд – заболяване, характерно за породата, изразяващо се в абсолютна невъзможност да преработват и усвояват зърнени храни.

Грижа

Макар размерите им да го позволяват напълно, Норвежките Лундерхунди много трудно се приспособяват за живот в апартамент. От една страна, това е много активна ловна порода, която има нужда да е навън по цял ден, да тича и упражнява работните си качества. Те имат нужда не само от физическа, но и от интелектуална стимулация, за това освен дълги разходки, трябва да ги развличате с игри и различни предизвикателства. 

По-големият проблем идва от факта, че много трудно можете да научите тези кучета на хигиенни навици вкъщи. Изисква се много търпение, за да свикнат да не цапат навсякъде, а често самите кучета не смятат за нужно да се научават на подобни „безсмислени“ за тях правила. Те са готови да охраняват мястото, където живеят, спазвайки обаче свои собствени „закони“, които често не съвпадат с вашите. 

Козината им не изисква кой знае какви грижи, достатъчно е след разходка да ги почиствате с влажна кърпа. Разресвайте ги редовно, по-често в периодите на смяна на козината. Редовно проверявайте очите и ушите, за да предотвратите възможни инфекции.

Хранене

Най-добре е да храните Норвежкия Лундехунд с висококачествена кучешка храна, суха или от консерва, за да сте сигурни, че получава всички витамини и минерали, от които има нужда. Можете да разнообразявате менюто му с различни натурални продукти сред които месо и местни субпродукти, задължително преминали термична обработка, обезкостена морска риба веднъж седмично, различни зеленчуци, твърдо сварени яйца и извара, хрущяли и пилешки шийки. Заради специфичните особености на породата, свързани със затруднената обработка на зърнени храни, всички те трябва категорично да бъдат изключени от диетата му, независимо по накъв начин са приготвени – могат сериозно да увредят стомаха му. Избягвайте сладки, солени, тестени и пикантни храни.

Деца и домашни любимци

Кучетата от тази порода се разбират чудесно с деца от всички възрасти и могат с часове да играят с хлапетата на различни игри. С лекота и удоволствие се сприятеляват с други четириноги, могат да станат приятели дори с котка, стига да са израснали заедно. Не се препоръчва съжителството с по-малки животни като птици, гризачи – за тях те са и винаги ще бъдат плячка.

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още