Азавак

Азавак Снимка: Istock

Други имена

Azawakh, Azawakh Hound, Tuareg Sloughi

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

58 см. 74 см.

Тегло

17 - 25 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Мали, Южна Африка

История

Произходът на породата е свързан с племето на туарегите от Мали, в южните части на Сахара. Тези номади използвали кучетата, които са своеобразна разновидност на арабската хрътка за лов. За тези четириногисе отнасят и знаменитите думи: “Те са достатъчно бързи, за да догонят газела или заек, достатъчно смели да се противопоставят на едър хищник. Неуморими като камила и красиви като арабски кон”.

Интересно при Азавака е, че когато ловуват, тези кучета не разкъсват плячката си, щом я достигнат. Вместо това те я захапват зад врата и ядържат така до идването на ловеца. Цената на тези животни е изключително висока, а, за да не се изморяват ловците понякога ги качват на седлата до себе си.

В Европа породата е позната сравнително от скоро. За разпространението им из Стария контитент главна роля има д-р Пекар от Югославия, който първи внесъл екземпляри от породата.

Външен вид

Азавак е красиво, фино куче, с грациозно и хармонично тяло. Мъжките представители достигат до 71 см височина, женските – до 68 см. Теглото варира от 22 до 25 килограма. Тези кучета са мускулести, кожата им е много тънка, а това им помага да издържат на много високи температури. Главата е издължена, муцуната – тясна, ушите – клепнали и плоски. Очите на тези кучета са разположени на голямо разстояние едно от други, с бадемовидна форма са, а цветът им варира от тъмнокафяво до кехлебарено. Носът е едър и тъмен на цвят, шията е дълга, поради което главата изглежда малка в сравнение с тялото. Козината е много къса, като на корема си някои екземпляри дори нямат такава. Цветът е характерно – пясъчен, всички нюанси, може да имат бели петънца по лапите или върха на опашката.

Dogsandcats.bg

Характер

Екзотична порода, Азавак е много красиво, интересно и в същото време – спокойно и уравновесено куче. Благият му характер го прави чудесен семеен приятел. Тези кучета се привързват силно към всички членове на домакинството, но смятат само един от тях за техен “водач” или “лидер”. По природа не са особено контактни, което прави ранната им социализация задължителна. Колкото се може по-често взимайте кучето с вас до магазина или в оживени паркове, например. Нека свиква с различни звуци и миризми от малко. Азавака може да е и силно дистанциран не само към непознати, но понякога към членовете на собственото си семейство. Тези кучета не търсят непременно човешка компания през цялото време.

Здраве

Азавак може да страда от проблеми със ставите. Сравнително често тези кучета имат кожни проблеми или дерматити – по-рядко – проблеми с храносмилателната система.

Грижа

Типичен представител на хрътките, Азавак е изключително енергично куче, което има нужда от постоянно физическо натоварване. Всеизвестен факт е, че представителите на породата са изключително бързи, като могат да развият скорост до 60 км/ч. Ако го отглеждате в апартамент, то дългите разходки са задължителни. На двор тези кучета се чувстват по-добре, но задължително трябва да сте им осигурили прясна вода и сянка за горещите месеци. В никакъв случай не трябва да връзвате Азавак на двора – това може да “прекърши” духа на животното, да го превърне в мрачно и агресивно куче.

Схватлив и интелигентен, той е податлив на тренировки, макар че не са редки случаите, в които може да откаже да изпълни някоя команда от чист инат. Това е гордо животно, към което трябва да се подходи спокойно и последователно в дресировката. В противен случай рискувате да го “обидите” и то дори може да загуби интерес към обучението си като цяло.

Хранене

Азавак е непретенциозно на хранене куче. Единственото условие е да не му давате мазно месо. Най-добре за него би било, ако похапва висококачествена кучешка храна, премиум клас, гранули или пастети. Ако сте решили да добавяте и натурални продукти към менюто му – заложете на сухи меса, различни видове варени зеленчуци, твърдо сварени яйца или сварен ориз.

Деца и домашни любимци

Към деца Азавак е по-скоро дистанциран, като ако се заиграе с тях, рискувате да ги нарани, заради прекалените си ентусиазъм и енергичност. Това е куче с изявени лидерски качества и доминиращ характер, не е подходящо за съжителство с други животни или кучета.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още