Лагото Романьоло

Лагото Романьоло Снимка: Istock

Други имена

Италианско водно куче, Lagotto Romagnolo

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

42 см. 48 см.

Тегло

11 - 14 кг.

Живот

14 - 17 г.

Произход

Италия

История

Италианските учени смятат, че предците на това куче са попаднали в страната им заедно с турските мореплаватели, чиито кораби често акостирали по техните брегове. Лагото Романьоло охранявали и платноходите на маврите, били високо ценени от моряците заради изключителната им съобразителност, съчетана с любовта към водата. 

Историята разказва, че породата се формирала в низините на Комакио и Равена в Северна Италия, а според Е. Раймонди още през 1630 г. този тип кучета били често срещани край Адриатическото крайбрежие. Лагото били незаменими помощници на ловците в богатите на дивеч лагуни на Италия. След 1800 година качествата на тези кученца били „пренасочени“ в друга област и те станали търсачи на трюфели. Породата официално получава своя статут през 1995 година и от тогава представителите й редовно участват в киноложки изложби.

Външен вид

Лагото Романьоло е куче със среден ръст, пропорционално и здраво, дължината на тялото му е малко по-голяма от височината при холката. Мъжките представители на породата достигат до 48 см височина, женските – до 43 см. Теглото им е между 11 и 14 кг. Главата на тези четириноги е със средна големина, муцуната – леко издължена, завършваща с голям нос с цвят, подобен на този на козината на животното. Очите са големи и изразителни, с овална форма, тъмно, светло кафяви или златисти на цвят. Ушите са триъгълни, със заоблени ръбове, стоят клепнали. Опашката е дълга, по-тънка към края. Челюстта е здрава и мощна, позволява на кучето спокойно да държи отстреляна птица във водата и плувайки да я занесе на стопанина си. Гръдният кош е добре развит, крайниците – мускулести. Козината е гъста, груба на пипане, вълниста и къдрава. Долният слой е водоустойчив. На цвят е тъмно кафява, светло кафява, бяла на рижаво-кафяви петна или изцяло бяла.

Характер

Послушно, мило и любвеобилно, Лагото е чудесен приятел на цялото семейство. За тези спокойни и предвидими в реакциите си кучета, няма нищо по-хубаво от това да са в компанията на стопаните си. По природа резервирани към непознати, те странят от тези, които не познават. Ранната социализация би се отразила добре на нрава им – водете ги с вас на оживени места, в парка, на гости при съседи или до магазина, например. 

Dogsandcats.bg

Популярни с добрите си ловни качества, Лагото са умни и схватливи и се поддават на обучение доста лесно. Те с радост ще изпълнят всяка команда, за да ви зарадват, така че подхождайте към тях с внимание и търпение. Добре е дресурата да започне още след втория месец, съчетана с първите разходки, и да преминава под формата на игра. Тренировките не трябва да надвишават 10-15 мин, за да не се отегчи, а при добре свършена работа да следват поощрения и похвали.

Здраве

Лагото най-често страдат от тазобедрена дисплазия, проблеми със сърцето, очни и ушни инфекции. Представителите на породата са склонни и към наднормено тегло.

Грижа

Лагото Романьоло е чудесно куче за отглеждане в апартамент. Макар че би се чувствало добре и в къща с двор, то има необходимост от човешка компания и внимание. Прекалено привързано към стопанина си, то се натъжава много, когато не сте около него, а някои представители на породата приемат толкова тежко отсъствието на собствениците си, че дори могат да изпаднат в депресия и да откажат да се хранят. 

В градска среда задължително разхождайте Лагото на дълъг повод,защото ловният му инстинкт може да го накара да подгони по-малки от него животинки. Добре е разходките да са поне две на ден и да са съчетани с игри и възможност кучето да потича свободно на воля. Ако не се измори „качествено“ Лагото е склонен към бели вкъщи след това. Водете кучето на излети в близост до различни водоеми – за него ще е истинско удоволствие да поплува!

Красивата му козина трябва да бъде редовно почиствана, тъй като в нея се заплитат различни боклуци, тръни и клечки. Важно е да се къпе не повече от 2-3 пъти годишно, за да не се увреди структурата на косъма. Редовно обезпаразитявайте любимеца си, преглеждайте очите и ушите, за да избегнете възможни инфекции.

Хранене

Лагото Романьоло не е капризно куче по отношение на храната, за сметка на това обаче, представителите на породата са склонни към напълняване. За това трябва да сте внимателни менюто му да не е висококалорично, но въпреки това да съдържа всички необходими му хранителни вещества, витамини и минерали. Най-добре е да му давате висококачествена кучешка храна, от консерви или суха, като я разнообразявате с натурални продукти. Избягвайте мазни меса и субпродукти, солени и пикантни храни, тестени и бобови изделия, тръбни кокали, пържено и сладко.

Деца и домашни любимци

Лагото се разбира много добре с други кучета, бързо се сприятелява и заиграва. С по-малки животни също съжителства добре но само, ако са израснали заедно. Търпението и дружелюбостта на тези животни са толкова големи, че дори и децата ви да го „тормозят“ с часове, да му дърпат опашката и ушите, то не би реагирало с агресия.

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още