Нюфаундленд

Нюфаундленд Снимка: Istock

Други имена

Newfoundland Dog

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

66 см. 71 см.

Тегло

55 - 80 кг.

Живот

8 - 10 г.

Произход

Канада

История

Нюфаундленд е една от най-старите породи кучета, отглеждани в Канада. Според исторически справки, те са познати на местните индиански племена от над 8 хиляди години, като едва след XVI век стават популярни и в Европа. Ценени заради чудесните си работни качества при пренасянето на тежки товари, тези едри кучета били изключително добри плувци, като дебелата им кожа, опашка и лапи с ципи между пръстите им помагат да се гмуркат дори в ледено студена вода. 

Попадайки на Стария Континент, породата претърпява известни промени – започват кръстоски с Мастифи, Догове и Големи пиринейски кучета. Официално за първи път Нюфаундленд е представен на изложение в Бирмингам през 1860 година, а стандартът на породата е установен през 1886 г.

Външен вид

Нюфаундленд е едро, внушително и пропорционално куче, с хармонично телосложение и силно развита мускулатура. Мъжките представители достигат до 71 см височина и тегло до 80 кг. Главата е масивна, очите – кръгли или с овална форма, тъмни на цвят. Тъмен е носът, а ушите – триъгълни, със заоблени краища, стоят клепнали. Гръдният кош е добре развит, крайниците – атлетични и мускулести, лапите едри – със специфичните ципи между пръстите. Опашката е дълга, може да е права или леко извита. Устните са плътни, като горната покрива почти плътно долната. Козината е права и гъста, около главата образува „грива“, която придава на кучето величествен вид. На цвят тя е най-често черна, срещат се и кафяви, червеникави, сиви или шоколадови Нюфаундленди.

Характер

Нюфаундленд е порода, колкото внушаваща респект с размерите си, толкова известна с милия си, добродушен и приятелски характер. Те са буквално като големи, симпатични плюшени мечета! Интелигентни и любвеобилни, те се привързват силно към семейството си и са най-щастливи, когато са около вас. Не обичат да стоят сами дълго време и макар че не лаят често, винаги ще намерят начин да ви предупредят за приближаваща опасност. Твърде приятелски настроени са към непознати, което не ги прави добри пазачи, но за сметка на това – чудесни компаньони.

Dogsandcats.bg

Интелигентни и схватливи, те бързо учат нови неща. За тях в важно да ви угодят – по този начин ви показват безрезервната си обич. При дресурата е необходимо да подходите с търпение и постоянство, като постепенно надграждате по-сложни команди. Добре е да научите от малко кученцето на основните – да идва при вас на вън и да сяда при команда – така ще избегнете потенциални инциденти. Ранната социализация също е важна – водете любимеца си с вас на оживени места, нека свиква с различни гледки, звуци и хора.

Здраве

Породата се отличава с добро общо здраве. Понякога Нюфаундлендите страдат от дисплазия на тазобедрената става, преплитане на червата и подуване на корема, катаракта или проблеми с клепачите. Възможно е представителите на породата да имат наднормено тегло, атопичен дерматит и кардиомиопатия – болест на сърцето.

Грижа

Нюфаундлендът не е сред най-енергичните породи кучета. Представителите й са склонни към затлъстяване, за това е необходимо да им се осигури достатъчно ежедневно физическо натоварване. Тези кучета се адаптират добре към живота в апартамент, като най-добре е да ги извеждате по два пъти на ден. Макар да не са фенове на джогинга или тичането в парка, Нюфаундлендите обичат много игрите и плуването – наблегнете на тях навън, за да зарадвате и раздвижите кученето. През лятото задължително ги разхождайте през по-хладните часове на деня.

Гъстата им козина изисква ежедневно разресване, за да се избегне сплъстяване. Представителите на породата се скубят доста, а през пролетта и есента напълно сменят долния слой на козината. Имайте предвид, че структурата на косъма на тези кучета има специална „смазка“, която я прави непромокаема, а това прави честите бани напълно излишни. Не се препоръчва да къпете любимеца си повече от 2-3 пъти годишно, дори при възможност – по-малко, за да не я увредите. Редовно проверявайте ушите и очите, за да предотвратите развитие на инфекции.

Хранене

Нюфаундлендът не е придирчив към храната. Най-добре би било да заложите на кучешка – висококачествена, премиум клас, за да може любимецът ви да получи всички необходими му витамини и минерали. Разнообразявайте с натурални продукти – различни нетлъсти меса като пуешко, пилешко, заешко и телешко, както и техните субпродукти. Помнете, че представителите на породата са склонни към напълняване, за това не прекалявайте в количествата. Добавяйте към диетата на кучето кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца, хрущяли, кокали (без тръбни), различни плодове и зеленчуци. Не се препоръчва да давате на Нюфаундленда солени, пикантни, сладки, тестени или прекалено мазни храни.

Деца и домашни любимци

Спомняте ли си детското филмче за Питър Пан? Малко известен факт е, че кучето-бавачка Нана е порода Нюфаундленд. И това съвсем не е случайно – тези четириноги се разбират чудесно с деца. Можете спокойно да оставите в компанията им дори малки бебета – непоклатими, търпеливи и спокойни, те са чудесни за компания на най-малките. Въпреки големите си размери, те се разбират добре с други кучета, а с котки могат да станат първи приятели, особено ако са израснали заедно.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още