Португалско водно куче

Португалско водно куче Снимка: Istock

Други имена

Portuguese Water Dog, Cao de Agua

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

43 см. 57 см.

Тегло

16 - 25 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Португалия

История

Името на това куче не е случайно - то е най-верен помощник на всеки рибар, като се започне от това да пази мрежите и да се гмурка, до носенето на уловената риба. Ценено заради смелостта и съобразителността си, то е служело и като връзка между отделните лодки. Около 700 години пр. Хр. в Централна Азия, предшественикът на Португалското водно куче е било по-скоро пазач на стадата с овце. По-късно породата попада при берберите в Северна Африка, а маврите го пренасят в Португалия през V-VII век. Риболовът и излазът на море доразвиват изначалните му качества, които са познати днес.

В началото на XX век породата почти изчезва. Благодарение на доктор Васко Бенсуаде, португалски любител на кучета и селекционер-любител, тя бива запазена до днес. 

Външен вид

Португалското водно куче е средно на ръст, с компактно и мускулесто тяло. Мъжките представители на породата достигат до 50-57 см височина и тегло от 19-25 кг. Женските са малко по-дребни - 43-52 см и тегло 16 – 22 кг.Главата е пропорционална на тялото, челото е изпъкнало, муцуната е много леко издължена, завършва с черен широк нос. Очите са кръгли и тъмни, а ушите – с триъгълна форма, клепнали, силно прилепнали към главата. Опашката е здрава и координирана за плуване и лов. Козината е дълга и дебела, завита на къдрици. Като цветове тя би могла да бъде бежова, черна и кафява.

Характер

Португалското водно куче е вярно и предано на стопанина си, смело и независимо, то силно се привързва към семейството си и е готово да защитава членовете му с цената на всичко. Въпреки едрия си силует и мощен вид, то е с мек характер, уверено и интелигентно. Обича да играе, импулсивно и жизнерадостно е. 

Dogsandcats.bg

Типичен остатък от времената, когато се е използвало за охрана, е вродената му подозрителност към непознати. Макар че рядко би проявило агресия, то винаги е „нащрек“, за да ви предупреди за възможна опасност или заплаха. Обучението на Португалското водно куче не е сложно, нито трудно. Най-добре е да се подходи с команди, които стимулират ловните му инстинкти или са под формата на игра – така ще задържите вниманието на четириногото възможно най-дълго. С похвали и поощрения за добре свършената работа пък, ще си гарантирате чудесни резултати в дресурата. 

Здраве

Португалското водно куче е предразположено към сърдечни заболявания, нарушения на зрението и тазобедрена дисплазия. Като цяло обаче, породата е здрава и издръжлива.

Грижа

Португалското водно куче е сред редките породи четириноги, включено е и в списъка на изчезващите видове. Въпреки това грижите за него не са никак много, нито твърде сложни. Основното е, че това е ловна порода, отличаваща се със силна любов към водата. Активни и игриви, тези кучета имат голям запас от енергия, който трябва да изразходват, за да се чувстват добре и във форма. Най-подходящи са за отглеждане в къща с двор, където ще могат да са навън по цял ден. В апартамент биха могли да привикнат само, ако им осигурите чести и дълги разходки, съчетани с излети сред природата, както и до различни водоеми – за да могат да поплуват на воля! Португалското водно куче просто обожава водата, добър гмуркач е и ще е много щастливо да ви носи различни неща като топки, например.

Козината му е дълга и има нужда от разресване и почистване поне веднъж седмично, особено след къпане. Тя не предизвиква алергии и няма миризма, което прави породата подходяща за хора с непоносимост към кучешки косми. Ако желаете да водите любимеца си на фризьор веднъж на няколко месеца, то ще си гарантирате перфектно оформен външен вид тип „лъвска грива“. 

В домашни условия обаче, не къпете тези четириноги повече от 2-3 пъти годишно, третирането с препарати и шампоани може да увреди специфичната структура на косъма. Редовно проверявайте ушите и очите, за да предотвратите развитие на инфекции.

Хранене

Португалското водно куче може да хапва суха и консервирана храна, също и натурални продукти. Важно е само храната да бъде балансирана с всички необходими хранителни вещества, ако е кучешка – нека е премиум клас. Препоръчително е да се храни два пъти дневно. Месото е задължителен продукт към менюто ( около 1/3), като към него трябва да се добавят зеленчуци, протеини и плодове. Избягвайте солени, мазни, пържени и тестени храни.

Деца и домашни любимци

Португалското водно куче е интелигентно, смело, уверено. Признава авторитета на своя собственик, а към децата в семейството се отнася с игривост и привързаност. Все пак се препоръчва за хлапета над 6-7 годишна възраст, с които да може да тича и да се забавлява на воля. Съжителства добре с други кучета и котки само, ако са отгледани заедно.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още