5 причини да се усмихвате повече на кучето си

куче усмивка Снимка: iStock

В ъпреки че знаем, че взирането и продължителния зрителен контакт могат да направят някои кучета по-нервни, да ги накарат да се чувстват неудобно и дори – да отключат агресия, изследователите са категорични: ако съчетаете погледите с усмивки, нещата придобиват съвсем различна окраска!

куче усмивкаСнимка: iStock

А ето и 5 причини защо е добре да се усмихвате повече на домашния си любимец

  • Кучето ви разбира

Изследователски екип от когнитивни учени от Университета по ветеринарна медицина във Виена, Австрия, доказва, че кучетата могат да направят разлика между щастливото и ядосаното човешко лице. И че това се отразява на начина на действие и поведението им. Когато на животното се покаже усмихнато (щастливо) лице, то реагира по-бързо, дори ако е било обучено, че намръщеното (ядосаното) лице означава награда. 

Dogsandcats.bg

куче усмивкаСнимка: iStock

  • Повишава настроението ви

Едва ли има съмнение, че усмивката подобрява настроението ни. Така че – защо не се усмихнете повече на домашния си любимец днес? Имате лош ден? Нищо не може да го подобри по-бързо и безотказно така, както продължително взиране в любящия поглед на питомеца ви и една продължителна, изпълнена с топлина усмивка!

  • Това прави обучението по-лесно

Тъй като науката е доказала, че кучетата реагират по-бързо на всичко, което се прави с усмивка, щастливият дресьор ще извлече повече от питомеца си, отколкото сърдитият. Внимавайте обаче да не се усмихвате, ако животното прави нещо, което не искате да подсилвате (дори да е очарователно!).

куче усмивкаСнимка: iStock

  • Кучето може да ви се усмихне в отговор

Не се досетихте за това? Защо не? Кучетата са толкова умни, колкото и малките деца, според последни проучвания, така че питомецът ви може просто да ви имитира, отваряйки леко устата си в подобие на „усмивка“. Повторено достатъчно пъти, това може да се превърне в трик! Опитайте и сами: усмихвате се на кучето си, а то ви се усмихва в отговор! Забавно е, нали?

  • По-вероятно е кучето ви да дойде при вас, ако го извикате усмихнати

Тъй като кучетата могат да разбират израженията на лицето на стопанина си, ако сте намръщени или нацупени, няма особена вероятност домашният ви любимец да дойде при вас, колкото и настоятелно да го викате. От друга страна, ако му се усмихнете, приклекнете леко (слезете до нивото му) и му говорите с щастлив глас, нещата стават доста по-различна. И е много по-малко вероятно животното да избяга!

куче усмивкаСнимка: iStock

Вижте още: 

Как кучетата показват обичта си

4 типа кучешки усмивки

Виж още