5 важни функции на мустаците при кучетата

куче мустаци Снимка: iStock

М устаците не са просто очарователни – те играят основна роля в живота на домашните ни любимци. Има много причини, поради които те са важни за кучетата ни, като нито една от тях не е свързана с външния им вид!

Всички кучета ли имат мустаци?

Да, кучешките мустаци са толкова важни за четириногите, че всички те ги имат, включително и породите без козина. Дори новородените кутрета, които имат най-светлото покритие от фина козина, ги имат. 

кучеСнимка: iStock

Всички кучета имат мустаци (официално наричани вибриси или тактилни косми) през целия си живот, въпреки че броят и дължината им варират в зависимост от породата и от отделния индивид. Важно е да отбележим, че мустаците не растат само около муцуната на животното – те са стратегически разположени по цялото му лице.

Dogsandcats.bg

Защо кучетата имат мустаци?

Мустаците са важни сетивни органи за кучетата. Да, прочетохте правилно, те всъщност се считат за органи, тъй като растат от специални фоликули, които имат много повече нервни окончания от обикновените, свързани с козината. Именно тази особеност прави мустаците изключително чувствителни. И така, какво точно правят кучешките мустаци?

Помислете как използвате върховете на пръстите си, когато трябва да извлечете максимума от усещането при допира на нещо, е мустаците правят същото при четириногите. А ето още 5 неща, за които те служат. 

  • Те защитават лицето на кучето

Тъй като кучетата изследват света чрез носа си, муцуната им е първата част от тялото, която среща всички опасности, свързани с околната среда. Когато животното тича през висока трева, провира главата си в дупка или наднича зад ъгъла, деликатните лицеви структури като очи, нос и устни са незащитени. Мустаците, които са разположени именно около тези зони позволяват на кучето да усети, когато в близост има нещо потенциално опасно и да реагира своевременно.

кучеСнимка: iStock

  • Те позволяват на кучетата да „виждат“ неща, които очите им не могат

Кучетата имат ограничен обсег на зрение около муцуната си, например – всичко под нея е на практика невидимо за тях. Това е и мястото (под брадичката), където обикновено има мустаци. И когато питомецът ви наведе главата си, те се удрят и докосват във всичко в близост, предупреждавайки ги за потенциалните опасности, които очите им не могат да видят. 

кучеСнимка: iStock

  • Те им помагат, когато е тъмно

Кучетата имат по-добро нощно виждане от нас, но мустаците са основен помощник, който им помага да усетят заобикалящата ги среда, когато наоколо е тъмно. Например, домашният ви любимец едва ли би срещнал проблем да открие купичката си с вода през нощта (освен ако не е преместена!), но именно мустаците го насочват къде точно да зарови муцуна, за да пие от нея.

  • Чрез тях усещат въздушни течения

Кучешките мустаци са толкова чувствителни, че дори не се налага да се допират до предмет, за да го усети кучето! Да, четириногите могат да използват мустаците си, за да доловят как въздушните течения се променят спрямо близките предмети, хора или животни, което им дава представа за техния размер, форма и местоположение, както и дали се движат. 

куче мустациСнимка: iStock

Нещо като вид радар или телескоп, чрез който те събират информация за света около себе си!

  • Те помагат да се предаде емоционалното състояние на кучето

Освен че са важни сензорни структури, мустаците помагат на кучетата да предават емоциите си чрез изражението на лицето си. Мустаците на напълно отпуснато куче обикновено са близо до лицето му, което може да се счита за тяхната неутрална позиция. От друга страна, щастливото и любознателно четириного ще движи мустаците над очите си нагоре и напред, подобно на конете, които наострят уши по посока на нещо, което намират за интересно.

кучеСнимка: iStock

Какво се случва, ако отрежете мустаците на едно куче?

Когато отрежете мустаците на кучето, вие го затруднявате да усеща света около себе си и намалявате способността му да предава емоциите си. Отрязването на мустаци не е болезнено за кучетата. Нервите, свързани с мустаците, са в кожния фоликул, а не в самия мустак. Грумърите често режат мустаците, когато подстригват дългокосмести породи кучета. Със сигурност обаче можете да помолите вашия грумър да избягва да подрязва мустаците на вашето куче колкото е възможно повече и можете да направите същото, ако подстригвате кучето си у дома.

кучеСнимка: iStock

От друга страна, скубането им е изключително болезнено, така че никога (никога!) не правете това!

Вижте още:

7 странни поведения на кучетата, за чието значение може и да не подозирате

6 от най-игривите и палави породи кучета

 

Виж още