5 знака, че сте създали връзка на доверие с кучето си

куче човек Снимка: iStock

А ко наскоро сте осиновили домашен любимец, може би се чудите кога кучето ще се усети като част от семейството ви. Факт е, че на някои четириноги може да им отнеме повече време да се отпуснат и да се привържат към стопаните си, въпреки че са изключително благодарни, че са осиновени. Други пък са по-срамежливи или може да са имали тежък живот преди да ви срещнат, така че да се държат леко резервирано.

куче човекСнимка: iStock

Ето 5 признака, които показват, че кучето ви се е свързало с вас, макар и това понякога да отнема известно време. 

  • То не се опитва да се измъкне през вратата

Ако домашният ви любимец се е привързал към вас, той ще иска да участва във всички ваши занимания. И едва ли ще бъде толкова нетърпелив да се втурне през вратата всеки път, когато я отворите, в опит да се измъкне от новия си дом. Всъщност, може да забележите точно обратното поведение: животното поглежда към вас, щом забележи, че вратата е отворена и когато му кажете да дойде или да седне, изпълнява командата ви. Разбира се, в този случай следва и да го наградите за доброто поведение!

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

  • Обича да обляга глава на вас

Не всички кучета са почитатели на гушкането, но ако домашният ви любимец сам потърси близост, облягайки глава в скута или на крака ви, това е сигурен знак, че ви има доверие и се чувства добре с вас. 

  • Търси често погледа ви

Куче, което не се усеща свързано със стопанина си, може изобщо да не го поглежда, особено ако е уплашено или не се чувства на мястото си. От друга страна, ще разберете, че питомецът ви се е привързал към вас, ако често търси погледа ви, гледайки ви с онези влажни, сякаш гигантски кучешки очи, изпълнени с толкова обич и привързаност...

куче човекСнимка: iStock

  • Липсвате му

Кучето ви вълнува ли се, когато се приберете у дома? Безразличното към личността ви четириного едва ли би се интересувало дали сте у дома или не, нали? От друга страна, щастливият с живота и семейството си домашен любимец, без съмнение ще подскача всеки път, когато ви види! А на някои кучета ще им липсвате дори през времето, което ви отнема да се изкъпете. 

  • Опитва се да ви угоди

Обучението понякога може да бъде по-трудно, а някои породи са по-упорити от други. Въпреки това, куче, което е действително свързано с вас, ще се опита да разбере какво очаквате от него и ще следва правилата ви по най-добрия начин, който знае. То ще върви до вас, вместо да дърпа каишката, и ще идва при повикване. И всичко това с едничката цел да ви угоди. 

куче човекСнимка: iStock

Създаване на връзка на доверие с домашния ви любимец

Ако все още на моменти усещате, че домашният ви любимец не се е свързал докрай с вас, не се безпокойте. Времето ще ви помогне да изградите доверие и отношения, основани на обич с косматия си другар. Редовният график на хранене и упражнения, съчетани с много време за игра и обучение, ще помогне на косматия ви другар да се почувства спокоен и сигурен с вас. 

Вижте още: 

Защо не трябва да гледаме непознато куче в очите

6 причини защо кучетата от смесени породи са страхотни

 

 

Виж още