6 лесни начина да обогатите живота на кучето си

куче човек щастие Снимка: iStock

З а да се чувстват пълноценни и щастливи, хората се нуждаят от нещо повече от най-необходимото. В допълнение към основните ресурси, които гарантират оцеляването ни, ние търсим емоционални връзки, имаме хобита, забавления и дори – избираме различни предизвикателства, за да обогатим живота си. 

Същото важи и за кучетата ни. Подобно на нас,

четириногите ни другари се нуждаят от физическа, умствена и социална стимулация, за да процъфтяват. Но за разлика от стопаните си, те не могат просто да се запишат на йога или да излязат с приятели на вечеря. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Кучетата разчитат изцяло на нас що се отнася до качеството на живот, който ще имат. Ето защо ежедневното обогатяване е толкова важно! Когато умовете и телата им работят, четириногите ни спътници са щастливи. А това, неминуемо, прави щастливи и нас!

Лесни дейности за обогатяване на живота на вашето куче

Готови ли сте да освежите деня на вашето кученце? Предлагаме ви няколко идеи как да го обогатите – лесно и приятно не само за животното, но и за самите вас!

  • Излезте на разходка

Въпреки че разходките може да звучат като нещо очевидно, много кучета нямат възможност да се разтъпчат качествено през деня. Колкото и основни да са, излизанията предоставят цяло богатство от стимули за психическо и физическо обогатяване, които не са са пренебрегване.

куче оживено мястоСнимка: iStock

Една добра разходка носи на четириногото необходимото количество упражнения, срещи с нови гледки и миризми, а същевременно укрепва и връзката помежду ви.

  • Използвайте хранителни пъзели

Невинаги имаме време или възможност за продължителни разходки и игри. За моментите, когато домашният ви любимец е сам вкъщи, погрижете се да има с какво да ангажира вниманието си. Интерактивни играчки и пъзели – това са чудесни начини да осигурите малко умствена стимулация на питомеца си. А, докато четириногото работи, за да извади лакомството, то практикува решаване на проблем, което го кара да се чувства страхотно!

куче пъзелСнимка: iStock

  • Сервирайте вечерята по различен начин

Дори времето за хранене може да осигури умствено обогатяване на кучето ви. Всичко, което е необходимо, е доза креативност от ваша страна! Вместо да изсипете, както обикновено, гранулите в купичката на животното, опитайте да приложите различен подход. Можете, например, да разпръснете сухата храна на земята или да скриете част от нея на различни места из дома си. Или да опитате да му дадете няколко хапки от ръка. Така ще превърнете храненето в забавно, ново изживяване!

куче игриСнимка: iStock

  • Играйте игра за търсене на аромати

Кучешките носове са нещо действително удивително! Уникално структурирани и изключително чувствителни, те позволяват на домашния ни любимец да усети и най-слабите миризми. Лесна дейност за обогатяване е да ангажирате усъвършенстваното обоняние на вашето кученце с игра за „подушване“. Всичко, което трябва да направите, е да скриете някои от любимите лакомства на животното на различни места из дома си. И нека търсенето започне сега!

куче игриСнимка: iStock

  • Забавлявайте се заедно!

За кучетата няма нищо по-забавно и интересно от игрите в компанията на любимите им хора! Да, играчките са интересни, но заниманията с участието на стопанина им – те са истинска наслада за четириногите. Дали ще е хвърляне на топка, фризби или дърпане на въже – изборът е ваш,  грешен отговор няма!

куче игриСнимка: iStock

  • Срещи с нови приятели

Подобно на хората, кучетата също имат нужда от активен социален живот. Домашните ни любимци са социални същества, които обичат да си взаимодействат с други себеподобни. За да разширите социалния кръг на вашето куче, планирайте безопасни срещи с други собственици на четириноги. Това ще обогати не само деня на вашето куче, но и вашия. И не само. 

куче игриСнимка: iStock

Винаги, когато отидете на място, подходящо за домашни любимци, като магазин, кафе или вътрешен двор на ресторант, вземете четириногото със себе си и му дайте възможност да поздрави останалите посетители!

Вижте още: 

6 съвета как да бъдете по-добър човек за вашето куче

5 популярни мита за кучетата, които всъщност не са верни

 

 

Виж още