6 съвета за безопасна празнична декорация за собственици на кучета

куче Коледа Снимка: iStock

Д а украсим дома си за Коледа е едно от нещата, които правят празника това, което е! Когато имаме домашен любимец обаче, нещата са малко по-сложни. 

Когато избирате празничната украса, не забравяйте да вземете правилните предпазни мерки, за да защитите косматия си приятел. Бъдете спокойни - не е нужно да жертвате коледните украшения и пищност за сметка на удобството! 

куче КоледаСнимка: iStock

Вижте нашите бързи съвети, препоръчани от интериорния дизайнер Хедър Хигинс от Higgins Design Studio.

Dogsandcats.bg
  • Пропуснете живата украса

Живият имел и венци безспорно са красиви. Те обаче са и силно отровни при поглъщане. Същото се отнася и за Коледните звезди, които могат да причинят разстройство на косматия ви другар. 

куче КоледаСнимка: iStock

  • И нека бъде светлина!

Свещите, стратегически разположени на някои места из дома ви, могат да добавят топъл, празничен блясък и уют на празника. Въпреки това, поставени на незащитени места, махащата опашка на кучето ви лесно може да ги събори, разливайки горещ восък по пода. Да не коментираме опасността от пожар...

За да избегнете всички тези проблеми, преминете към безпламъчни свещи, работещи на батерии – за всеки случай. 

  • Стабилизирайте коледното дърво

За много от нас добре подбраната и внимателно украсена коледна елха е празничният център, около който се случва всичко по време на празниците. Въпреки това, не забравяйте да я стабилизирате добре, прикрепяйки я към стената или тавана с помощта на тънки кабели (предлагат се в магазините за домашни стоки).

куче КоледаСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец е още кутре, можете да помислите за по-малко дърво, което да разположите на маса или плот. 

  • Избирайте орнаментите мъдро

Когато украсявате елхата, дръжте чупливите орнаменти високо и недостъпни. Ако сте настроени да използвате стъклени играчки, закачете ги за клона на дървото, за да ги предпазите от падане, счупване и порязвания. Избягвайте много малки декорации и такива, направени от храна, като нанизи от пуканки, бонбони или ядки. Те са привлекателни за кучетата за дъвчене и могат да представляват опасност от задавяне. Също така следете куките, които използвате за окачване на орнаменти за дърво. Поглъщането на една от тези остри метални куки може да причини голяма вреда на вашето куче.

куче КоледаСнимка: iStock

  • Закачете внимателно чорапите до комина

Тежките метални държачи за чорапи изглеждат страхотно. Ако обаче куче дръпне чорап и държачът падне, може да го нарани. По-безопасният избор е незабележима пластмасова кука, която се закрепва с подвижна лента. Друга възможност е да ги окачите на таблата на спалнята си или да ги поставите под дървото. Не изкушавайте кучетата, като пълните чорапите с храна преди коледната сутрин.

  • Вечерята е сервирана!

Дългите покривки или пътеките могат случайно да бъдат издърпани, причинявайки падане на съдове, сервизи и гореща храна. Използването на по-къси или на подложки, които не висят над ръба на масата, е по-безопасна алтернатива.

куче КоледаСнимка: iStock

Отделянето на няколко допълнителни минути, за да се създаде уютна и празнична, но и безопасна за домашния ни любимц украса, си струва времето и усилията! Така вие и гостите ви ще можете да седнете, да се отпуснете и да се насладите спокойно на празненствата, без да се налага да мислите за всяка възможна драма, в която домашният ви любимец може да стане неволен свидетел!

Вижте още: 

Да направим Коледа безопасна за кучето ни

Коледните остатъци, които можете да споделите с кучето си

 

 

Виж още