6 урока за по-прост живот, които научихме от кучето си

куче човек крака Снимка: iStock

В днешното забързано ежедневие, с всички работни ангажименти и социални взаимодействия, понякога губим нишката на действително важните неща. И забравяме какво е да живееш просто, да поспреш за момент, да се насладиш на мига, просто да присъстваш. 

куче човекСнимка: iStock

Изненадващо или не, домашните ни любимци могат да са наши учители по „по-просто живеене“. Да, отглеждането на куче може да бъде хаотично и на моменти – абсолютно предизвикателно, но има неща, които можем да заимстваме от косматите си другари. За да направим и своя живот по-спокоен и пълен с хармония. 

Нека разгледаме заедно 6 урока, които можете да научите от кучето си за важните неща от живота още днес! И които ще донесат пълнота и усмивка във всеки ваш ден.

Dogsandcats.bg
  • Любимите ви неща за напълно достатъчни.

Всяко куче има определен брой играчки, но предпочита да се занимава само с някои от тях, докато останалите често биват игнорирани. А истината е, че дори да разполага с две-три, за кучето ви те са съвсем достатъчни! Обикновено това важи и за нашите неща: Ако искате да се наслаждавате на вещите си, то приемете, че не ви трябват много. Всъщност, имате нужда от далеч по-малко, отколкото си мислите!

куче човекСнимка: iStock

  • Винаги е добра идея да излезете навън.

Всеки път, когато питате кучето си: „Искаш ли да излезеш навън?“, следва реакция, изпълнена с радост, нали? Ние, персонално, не можем да се сетим за случай, когато домашният ни любимец е отказвал разходна. Независимо дали ще е кратка обиколка на блока и близката до него градинка, игра с топка или пръчка на двора или по-дълъг поход – щом сме били с косматия си другар навън, винаги се прибираме у дома по-спокойни и щастливи, отколкото сме били преди това. Или казано по-просто: Винаги е добра идея да излезете навън. 

куче човекСнимка: iStock

  • Просто бъдете там.

Домашният ви любимец винаги е до вас – без значение в какво емоционално състояние се намирате. Защото всички имаме моменти, когато просто имаме нужда някой да е до нас, да знаем, че не сме сами. И самата идея за това присъствие ни кара да се чувстваме по-добре. Не нужно, а и е невъзможно, кучето ни да реши нашите проблеми или да ни даде съвет. Достатъчно е, че просто е там. 

Вижте още: Усеща ли кучето, че сме болни

  • Оценявайте малкото пространство.

Това, което кучетата най-много искат, е да прекарват време със своите стопани. За тях е без особено значение дали ще има още една допълнителна стая в дома ви – те винаги биха предпочели да подремнат до вас! Тоест, по-важно от голямото пространство е да има с кого да го споделиш.

куче човекСнимка: iStock

  • Това, което следва, няма голямо значение. 

Кучетата живеят в настоящето, тук и сега. Те никога не се тревожат какво следва, какво имат записано в графика си за утре или с колко време разполагат. Това може да ви вдъхнови да присъствате повече в настоящето, да не мислите толкова какво предстои, а да се научите да се наслаждавате на мига. 

Защото,

понякога единственото, което има значение, е това, което се случва на момента.

  • Забравете какво стана вчера.

Всеки ден е ново начало в кучешкия (а и в човешкия) свят. Домашните любимци не са злопаметни, питомецът ви няма да ви се сърди, защото вчера не ви е останало време да се разходите по-дълго, например. Вместо това, животното ще бъде също толкова развълнувано, както обикновено, когато го попитате дали иска да излезе навън. 

куче собственикСнимка: iStock

Вижте още: 

Харесва ли му на кучето да го прегръщаме

9 знака, че кучето ви е изключително привързано към вас

Виж още