Нуждае ли се кучето ми от зимна дрешка?

куче палто Снимка: iStock

К огато температурите навън започнат да падат, ние вадим дебелите си дрехи и се подготвяме за настъпването на зимата. Дали обаче и домашният ни любимец не се нуждае от допълнителна защита в мразовитите дни? Много собственици на кучета се чудят – дали козината на четириногия ми другар е достатъчна, за да го изолира от студа или има нужда да му осигурим допълнителна дрешка за целта? Нека разберем заедно.

куче палтоСнимка: iStock

Имат ли кучетата нужда от зимни палта?

Дори кучета с гъста двуслойна козина могат да получат измръзване или хипотермия при студено време, напомнят от Американския киноложки клуб. Ако температурата е около или под 4,4 градуса по Целзий (40 градуса по Фаренхайт), определено е добре да сложите дрешка на косматия си другар, препоръчват специалистите. 

Следете и за езика на тялото на питомеца си – ако животното трепери, вдига често някоя от лапичките си по време на разходката с цел да избегне студа, или се крие под одеялото, веднага щом се приберете у дома – то може би е сигурен кандидат за зимно облекло. 

Dogsandcats.bg

Има много променливи, които определят дали кучетата имат нужда от допълнителна защита през зимата, включително специфичния климат навън, породата, възрастта и общото здравословно състояние на животното.

куче палтоСнимка: iStock

Някои кучета имат нужда от зимни палта, докато други – не

Големите четириноги с гъста двойна козина (дебел горен слой и подкосъм), като Сибирското хъски и Аляския маламут, например, не се нуждаят от допълнителна защита от студа, информират от АКС. Има някои домашни любимци обаче, които задължително имат необходимост от топла дрешка за зимата. Сред тях са по-дребните кучета като Чихуахуа, Йоркширски териер или Френски булдог, които не генерират достатъчно топлина, за да стоят дълго време навън. Коргитата и Дакелите пък, са сред четириногите с къси крака, които са ниско до земята и съответно – са по-засегнати от ниските температури навън. Същото се отнася за кучетата със слабо тяло, като хрътките. Ако домашният ви любимец е със смесена порода, той може да се нуждае от зимна дрешка, ако има по-тънка козина или е ниско до земята.

Тъй като регулирането на топлината намалява с възрастта, по-старите кучета, независимо от породата си, имат нужда от допълнителен слой топлина през зимата.

куче студСнимка: iStock

Избор на зимно облекло за вашето куче

Ако сте решили да осигурите допълнителна защита на кучето си през зимните месеци, то сигурно си задавате въпроса как да направите най-добрия възможен избор. В зависимост от времето навън и дебелината на козината на животното, един топъл пуловер може да е всичко, от което четириногото се нуждае. Ако прогнозата включва минусови температури, сняг, градушка или студен дъжд, може би ще ви е необходимо нещо непромокаемо яке. 

Уверете се, че дрешката, която купувате е подходяща за размера на домашния ви любимец. Тя трябва да прилепва плътно по тялото му, за да улавя топлината, която то произвежда при движение, но не и да стои прекалено вталено на местата, където да прекъсва циркулацията или мобилността.

куче палтоСнимка: iStock

Когато разхождате кучето си през зимата, не забравяйте за лапите му. Докато якето може да помогне за затопляне на тялото му, лапите също се нуждаят от защита – в противен случай те могат да се намокрят и да изстинат. Вашият домашен любимец може да стъпи върху сол или други химикали, които се разпръскват по пътищата, за да се разтопи ледът, а това може да е вредно, ако след това оближе лапите си. 

Ако купувате обувки за домашния си любимец, не забравяйте да изберете такива, които имат добро сцепление, така че кученцето да не се подхлъзва по влажните тротоари или трева. 

В случаите, когато не сте сигурни дали вашият домашен любимец се нуждае от зимна екипировка или не, консултирайте се с ветеринарния си лекар за съвет. Междувременно, ако имате колебания дали навън не е твърде студено за разходка с косматия ви другар – останете си вътре и се позабавлявайте с някои упражнения на закрито, които гарантирано ще изгорят енергията на животното!

куче палтоСнимка: iStock

Вижте още:

7 мита за кучетата и зимата

Нуждае ли се кучето от повече калории през зимата

 

 

 

Виж още