7 признака, че кучето ви може би е болно

куче болно Снимка: iStock

Ч есто наричат зимата „сезонът на настинките“, а ние бихме добавили, че влажните, мразовити есенни дни също спомагат за появата на различни болести или най-малкото – на дискомфорт. И докато хората имаме различни начини да подсилим имунната си система и да се подготвим за настъпването на по-хладното време, замисляте ли се, че смяната на сезоните се отразява и на домашните ни любимци? 

За съжаление, косматите ни другари няма как да ни споделят, ако не се чувстват добре. За това наша задача е да следим – по поведението и езика на тялото на питомеца си, че може би нещо не е наред. 

куче настинкаСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно 7 знака, че косматият ви спътник може би е болен или е на път да се разболее.

Dogsandcats.bg

Разбира се – с уговорката, че те могат да са само насочващи ориентири, които да ви спестят време при обаждането и насрочването на час за преглед при ветеринарния лекар. 

  • Летаргия

Някои домашни любимци обичат да си подремват повече през зимата и не излизат със същия ентусиазъм на разходка, когато навън е хладно или вали. За това е важно да бъдете наблюдателни. Летаргията е много често срещан знак, че едно куче не се чувства добре. И кой може да го вини? Замислете се – и на вас не ви се прави нищо, когато сте болни, нали? 

кучеСнимка: iStock

Летаргията е и симптом на много заболявания, някои – незначителни, но други – по-сериозни. За това – прегледът при специалист е задължителен. 

Вижте още: Кое кара кучето да се държи летаргично

  • Липса на апетит

Повечето кучета са силно мотивирани от храната. Въпреки това, точно като хората, когато имат разстроен стомах, четириногите обикновено нямат желание да се хранят. Ако забележите, че косматият ви другар изглежда незаинтересован от съдържанието на паничката си и дори не поглежда към любимите си лакомства, време е да проверите дали всичко със здравословното му състояние е наред. 

кучеСнимка: iStock

  • Повръщане

Повръщането е ясен знак, че нещо с храносмилателния тракт на вашето куче не е наред. Това може да се дължи на факта, че животното е изяло нещо, което не трябва, а може да се касае и за вирус. Точно като диарията, честото повръщане обикновено е индикация, че нещо по-сериозно се случва с четириногото. За това – не губете време да си уговорите час с ветеринарен лекар.

  • Диария

Диарията не е нещо необичайно при кучетата. Най-често по-редките изпражнения се дължат на факта, че животното е изяло нещо, което не трябва. Въпреки че често е безобидна – един вид начин на организма на животното да се прочисти, понякога диарията може да е симптом на множество стомашни заболявания – от паразити до рак. Ако продължава ден или два – посещението при ветеринарен лекар е задължително.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Какво причинява диария при кучетата

  • Прекомерна жажда

Куче, чиято купичка с вода сякаш пресъхва на всеки час, със сигурност се нуждае от преглед при лекар. Внезапната жажда при домашните любимци може да е индикатор за редица проблеми, включително диабет, синдром на Кушинг и болест на Адисън. 

  • Често уриниране

Честото уриниране може да бъде причинено от редица неща, включително диабет и инфекции на пикочните пътища. Ако забележите, че домашният ви любимец ходи по-често от обичайното или се изпуска у дома, време е да посетите ветеринарния си лекар. 

  • Бледи венци

Бледите лигавици са почти сигурен признак на заболяване. Ако заедно с това забележите други симптоми при вашия домашен любимец – проверете цвета на венците му. Те трябва да са леко розови на цвят. В случай, че са бледи – не губете време да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

кучеСнимка: iStock

Бледите венци могат да бъдат признак на анемия, ниско кръвно налягане, ниска телесна температура и дори вътрешно кървене. Обратното – ако те са яркочервени, това може би сочи за треска и инфекция.

Вижте още: 

Болно ли е кучето, ако носът му не е влажен

Какво значат жълтите екскременти на кучето

Виж още