7 знака, че по-добре да не си взимате куче

куче човек Снимка: iStock

П очти всеки, който има куче, ще ви увери колко страхотно е то. Лично за нас няма съмнение, че един дом става истински само, ако в него има домашен любимец, а едва ли има нещо по-хубаво и стоплящо от това да имаш космата сянка, която те смята за най-великото нещо на света! 

Въпреки че сме убедени, че да споделяш дома и живота си с четириного е нещо страхотно, не всеки е готов за подобен ангажимент. За това, ако в ума ви се прокрадва идеята колко чудесно би било да си вземете куче, но не сте докрай сигурни, че сте подготвени за отговорностите, които съпътстват това ви решение, предлагаме ви заедно да разгледаме 7 признака, че е по-добре да изчакате.

куче нещастноСнимка: iStock

  • Не прекарвате достатъчно време у дома

Ако сте от хората, чиито куфар за ръчен багаж стои на удобно място в някой ъгъл на стаята и почти никога не се озовава в килера, то значи пътуванията са важна част от живота ви. Честите отсъствия от дома, съчетани с дългите часове, прекарани в офиса или различните социални ангажименти са явен знак, че не сте от типа хора, които се задържат задълго у дома. 

Dogsandcats.bg

Дори да имате роднини/приятели или да сте готови да наемете човек, който да се грижи за животното във ваше отсъствие, то имайте предвид, че по-голямата част от отговорността по социализацията и възпитанието на животното все пак ще се падне на вас. А това изисква време. 

куче щастливоСнимка: iStock

  • Имате тежки алергии към домашни любимци или някой друг в дома ви има

Умерените алергии към домашните любимци понякога могат да бъдат контролирани чрез работа със специалист (алерголог) и създаване на зони без домашни любимци в дома (като спалнята, например). Но ако някой от членовете на семейството ви или съквартирантите ви има тежка, дори животозастрашаваща реакция към пърхота на косматия ви другар, да доведете куче у дома не е особено добра идея. 

  • Намирате кученцата за сладки... но само толкова

Очевидно е, че кученцата са сладки. И обичаме да гледаме сладки клипчета с тях в социалните мрежи. Но ви предлагаме следното: абстрахирайте се от това колко миличко изглеждат те, и си представете, че тази малка и сладка пухкава топчица ще се превърне в даден момент в 80-90-килограмово животно, което ще заеме целия ви диван. И да, може и да изяде любимите ви обувки. За това, уверете се, че действително искате куче, а не просто сладко кутре.

куче щастливоСнимка: iStock

  • Не сте финансово готови

Много породи кучета обичат да са заети, но, за съжаление, четириногите няма как да спомогнат за семейния ви бюджет. За това – погледнете финансите си и наистина помислете дали разполагате с достатъчни доходи, за да сте готови за нуждите (обичайните и извънредните), които съпътстват отглеждането на домашен любимец. Ще изброим само някои от тях: първоначални ветеринарни грижи и имунизации, редовно обезпаразитяване, кастрация/стерилизация, храна, играчки, шампоан, купички, каишка/нагръдник, легло, почистващи препарати...

куче нещастноСнимка: iStock

  • Невротични сте и държите на безупречния ред в дома си

Не, не ви съдим! Но не очаквайте да осиновите Голдън ретривър и да не откривате светлите му косми по целия тъмен диван в хола си. Да си вземете куче означава да се ангажирате с повече чистене, отколкото сте свикнали и нещата ви може би няма да изглеждат по същия начин, както до сега. 

Вижте още: 7 най-чисти породи кучета за собственици, които обичат реда

  • Мислите, че децата ви ще свършат цялата работа

Да, знаем, че няма нищо по-сладко от дете, което разхожда кученце. Но, както споменахме по-горе, кутретата в даден момент стават големи животни. И да мислите, че вашето хлапе е способно да се погрижи за домашния ви любимец без вашата помощ (и то много от нея!), е нереалистично. 

куче пролетСнимка: iStock

  • Не сте на точното място в живота си, за да се ангажирате да имате домашен любимец през следващите десетина години

След като отворите сърцето си за куче и видите колко прекрасен е животът с домашен любимец, неминуемо идва и тъжната констатация, че дори и дълъг, животът на косматия ви другар (в сравнение с нашия), никога не е достатъчен. Ето защо трябва да сте готови да му дадете всичко от себе си през следващото десетилетие, а може би, искрено ви го пожелаваме, дори и по-дълго. Защото то зависи изцяло от вас!

куче леглоСнимка: iStock

Отглеждането на нещо дори толкова мъничко, колкото 7-килограмова Малтийска болонка, е много по-голяма отговорност, отколкото си мислите. Така че – просто се уверете, че сте готови. 

Вижте още: 

6 причини защо е полезно да говорите на кучето си

5 рискови навика, от които да отучите кучето си още днес

 

 

 

Виж още