7 най-чисти породи кучета за собственици, които обичат реда

Шиба ину Снимка: iStock

П оддържането на чист и подреден дом е приоритет за мнозина, включително и когато става въпрос за избор на домашен любимец. Да, чистотата на породата може да бъде важен фактор, а някои четириноги са известни с това, че линеят по-малко и изискват по-малко груминг грижи – качества, които ги правят идеални спътници за тези, които държат на спретната среда на живот. 

Тези кучета обикновено миришат по-малко, по-лесни са за отглеждане и са по-малко склонни да се лигавят, което допринася за по-чист дом. Предлагаме ви да разгледаме 7-те най-чисти породи кучета, подходящи за собственици, които ценят реда в дома си, но не биха се лишили от компанията на домашен любимец!

Басенджи, често наричани „кучетата, които не лаят“, са известни със своята чистота и навици, които силно наподобяват тези на котка. Тази порода няма типичната кучешка миризма и представителите й са известни с това, че често се облизват като котки. Козината им не линее много, а независимият им характер означава, че могат с лекота да бъдат обучени да вършат нуждите си навън, което намалява рисковете от инциденти на закрито. 

басенджиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Пуделите от всякакъв размер, включително стандартен, мини и той, са известни със своята хипоалергенна козина, която линее много малко. Тази черта, съчетана с тяхната интелигентност, която ги прави лесни за отглеждане, поставя Пуделите начело в списъка с най-чистите породи четириноги. 

Шиба инуСнимка: iStock

Необходима е, разбира се, редовна грижа, за да се поддържа къдравата им козина в добро състояние, но това означава и по-малко косми из дома ви. Пуделите не се лигавят и тяхната висока интелигентност означава, че могат с лекота да усвоят различни команди и трикове, свързани с хигиената. Тяхната адаптивност ги прави отличен избор за всеки, който търси спретнат четириног другар.

Уипетите са известни със своята къса, фина козина, която изисква минимална поддръжка и линее изключително малко, което ги прави идеални за стопани, които държат на реда и чистотата в дома си. При тази порода почти липсва типичната кучешка миризма, а представителите й не са склонни към лигавене. Уипетите са спокойни на закрито и имат нежен характер, което намалява шансовете за буйно поведение. Те са сравнително лесни за дресура, тъй като са интелигентни и нетърпеливи да угодят. 

УипетСнимка: iStock

Шиба е японска порода, известна със своя външен вид, подобен на лисица и старателни навици за поддържане. Шиба са много чисти кучета, които се почистват подобно на котки. Те имат двойна козина, която линее сезонно, но придирчивият им характер ги поддържа относително чисти. Независимата им личност ги прави подходящи за собственици, които ценят подредения дом. 

Шиба инуСнимка: iStock

Малтийските болонки са дребни кучета, разпознаваеми със своята дълга, луксозна козина, която, изненадващо, линее много малко, което ги прави отличен избор за поддържане на чистотата в дома ви. Породата изисква редовни груминг грижи, за да се поддържа козината им, но това намалява и количеството разпръснати косми из къщата ви. 

Малтийска болонкаСнимка: iStock

Малтийците са известни с липсата на кучешка миризма и не са склонни към лигавене. Техният малък размер и умерени енергийни нива ги правят подходящи за отглеждане в апартамент и минимализират вероятността да внесат мръсотия отвън. 

Бишоните са друга порода, чиито представители могат да се похвалят с хипоалергенна козина, чието линеене почти няма да усетите! Те са чудесен избор за хора, които предпочитат реда и чистотата в дома си. Тяхната пухкава, къдрава козина изисква редовен груминг, за да се предотврати сплъстяването. Бишоните са весели и лесни за дресура, известни със своето игриво, но нежно поведение. 

бишон фризеСнимка: iStock

Чихуахуа са известни с малкия си размер и минимални груминг грижи, което ги прави добър избор за тези, които търсят чиста порода кучета. Малкият им размер означава, че в къщата ви ще попада по-малко мръсотия. Чихуахуа могат лесно да бъдат обучени с последователност и търпение. Тяхната лоялност и привързан характер ги правят идеални спътници за тези, които ценят чистотата в жилището си. 

ЧихуахуаСнимка: iStock

 

Виж още