Как да защитим лапите на кучето си в летните жеги

куче Снимка: iStock

Д а ходиш бос по топлата земя може да е прекрасно усещане за мнозина, но ако настилката навън е твърде гореща, ще откриете, че приятният ефект на това занимание рязко се губи. И се налага да подскачате леко на пръсти, докато стигнете до по-хладък терен. Освен за вас, нагорещеният асфалт навън е опасен и за домашния ви любимец, а усещането със сигурност не е приятно, предвид колко чувствителни са лапите им. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Твърде горещ ли е асфалтът навън за разходка на кучето ни

Ще се учудите колко бързо може да се стигне до изгаряне на лапите на скъпия ви четириног приятел.

Dogsandcats.bg

Важно е да избягвате да разхождате домашния си любимец по повърхности, които са твърде горещи, както и да вземете мерки, за да предотвратите изгаряне на възглавничките на лапите му в летните жеги. 

Вижте още: Какво иска да ни каже кучето, когато вдига предната лапа

Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат в грижите, като същевременно не ви лишат от възможността да се възползвате от по-топлото време навън. 

 • Избягвайте най-горещите часове на деня

В обедната жега твърдите подови повърхности като бетон и асфалт, постепенно се нагорещяват. За това – избягвайте да разхождате из града през най-горещите часове на деня, тъй като тогава има най-голям риск от изгаряне на лапите. Вместо това, изберете по-хладно и приятно време от деня, за да се раздвижите, като например – сутрин и вечер. 

кучеСнимка: iStock

Ако все пак няма как да избегнете да минете по нагорещени повърхности, вървете от сенчестата страна на улицата. И, ако е възможно, разхождайте кучето си на тревни площи, тъй като те остават прохладни дори в най-екстремните летни жеги.

 • Овлажнявайте лапите на кучето си

Полагането на добри грижи за лапите на кучето ви през цялата година може да намали риска от изгаряния през лятото. От My Busy Dog препоръчват да овлажнявате редовно, с подходящи продукти, възглавничките на лапите на косматия си приятел, тъй като, когато изсъхнат, те са склонни към напукване. Което, на свой ред, ги прави по-податливи на изгаряния през летните месеци. Пукнатините по краката увеличават и риска от инфекции.

кучеСнимка: iStock

 • Восък за лапи

Восъкът за лапи е продукт, който можете да нанесете върху краката на кучето си, за да му осигурите допълнителен слой защита. Преди разходка това може да намали риска от изгаряния, както и да помогне на животното да се справи с ходенето по разнообразни терени като чакъл, пясък, лед, сняг, камъни и горещи повърхности. 

 • Не отхвърляйте напълно обувките за кучета

Фантастичен и безспорно – ефективен начин да защитите лапите на кучето си в летните жеги или когато се разхождате по разнообразен терен, е да му вземете обувки за кучета. Те се предлагат в различни модели и размери, но бъдете подготвени, че не всяко куче е във възторг от тях. 

Някои четириноги веднага свикват с обувките, докато при други може да представлява известно предизвикателство дори да ги поставите на краката им. Уверете се, че сте закупили правилния размер, така че косматият ви другар да се чувства удобно с тях – изпробвайте ги у дома, преди да излезете на открито. И не на последно място – не позволявайте на домашния си любимец да ги носи твърде дълго, тъй като четириногите се потят през лапите и това може да доведе до затруднения с регулирането на телесната топлина.

кучеСнимка: iStock

Симптоми при изгорени лапи

Ако домашният ви любимец е получил изгаряния на лапите си, тогава е важно да можете да идентифицирате симптомите. Някои от тях включват:

 • Накуцване или невъзможност да ходене
 • Възглавничките на лапите са по-тъмни от обикновено
 • Видими ранички и зачервявания
 • Мехури

Първа помощ за изгорени лапи

В случай, че кучето ви получи изгаряния на лапите си, има някои стъпки, които може да предприемете, за да облекчите дискомфорта му. Според експертите на Pet Smart, те включват:

 • Приберете вътре кучето си възможно най-скоро
 • Ако е необходимо – вземете го на ръце
 • Изсипете студена вода върху лапите на кучето
 • Поставете студен компрес върху лапите
 • Опитайте се да контролирате кучето, като не му позволявате да ближе лапите си

кучеСнимка: iStock

Ако изгарянията са по-тежки, може да се наложи да заведете домашния си любимец на лекар. Специалистът може да му изпише болкоуспокояващи или антибиотици, за да се предотврати инфектирането на изгарянията. 

Вижте още:

Да се погрижим за кучето в жегите

Виж още