8 важни неща, преди да качите на самолет кучето си

куче Снимка: iStock

А ко малкият Тото не беше последвал Дороти в Оз, двамата никога нямаше да преживеят такива вълнуващи приключения, нали? Макар пътуването със самолет да не е сред предпочитаните от стопаните на домашни любимци обаче, понякога по различни причини това се налага. И има няколко важни момента, на които е важно да обърнете внимание, преди да резервирате самолетния билет за вашия домашен любимец.

  • Има няколко различни начина да летите в компанията на домашния си любимец

Първият от тях е да изпратите приятлчето си в каргото. Обикновено това не е идеалният вариант, но големите кучета не могат да се возят в кабината. Вторият – в клетка, под седалката при вас. Това е опция за по-малките домашни любимци. И третият – ако отглеждате служебно животно, но ако това е така, вероятно вече сте запознати с всички правила, свързани с пътуването с него.

кучеСнимка: iStock

  • Колкото по-рано резервирате, толкова по-добре

Повечето полети позволяват само няколко на брой домашни любимци, които да се возят в кабината. Разбира се, правят се изключения за служебни животни. За това – колкото по-рано резервирате полета си (и информирате авиокомпанията), толкова по-голям е шансът ви да избегнете възможни проблеми и потенциално да не бъдете допуснати на борда. И не забравяйте: Различните авиокомпании имат различни правила.

Dogsandcats.bg
  • Ще трябва да платите такса

Кучето ви се нуждае от собствен билет, дори ако се вози в клетка в кабината до вас. Разходите са различни като отново – трябва да проверите правилата на авиокомпанията, с която летите. 

  • Има правила за размера и породата

Точно както и при обикновения ръчен багаж, вашият „жив“ багаж ще трябва да отговаря на определени разпоредби, свързани с авиокомпанията по отношение на размера, формата и теглото. 

кучеСнимка: iStock

  • Етикетирайте всичко

Съвсем сериозни сме, всичко. Когато пътувате с домашния си любимец зад граница е важно да имате всички необходими документи, както и индикатори за идентификация. Това е особено ключово, ако по някаква причина се наложи да бъдете отделени от любимеца си по време на полета (стигне се до аварийно кацане, например). 

Вижте още: Важни документи, които всяко куче трябва да има

  • Кучето ще трябва да остане в клетката по време на целия полет

Няма значение дали сте на двучасов полет или на международна екскурзия – домашният ви любимец ще трябва кротко да преживее полета в клетката си до вас. Колкото и да ви се иска да го извадите, за да го погушкате или да си поиграете с него – ще трябва да се въздържите. Запасете се с вода, пелени, мокри кърпички… Всичко, необходимо ви, за да поддържате хигиената на животното. 

кучеСнимка: iStock

Добре е да нахраните домашния си любимец четири до шест часа преди пътуването, за да има достатъчно време за храносмилане и облекчаване преди да се качите на борда. 

  • Успокоителните невинаги са добра идея

Някои медикаменти могат да създадат респираторни и сърдечно-съдови проблеми, тъй като животното е изложено на повишен риск от надморска височина. Винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар относно лекарствата и ваксинациите на любимеца си преди пътуването.

  • Това, че сте кацнали не означава, че сте готови

кучеСнимка: iStock

Уверете се, че сте проучили задълбочено крайната си дестинация. Освен да резервирате хотел, подходящ за домашни любимци, ще трябва да помислите и за транспорт от летището до него. Проучете обичаите и ограниченията на избраната от вас дестинация, за да може и вашият домашен любимец да се наслади на ваканцията си толкова, колкото и вие!

 

Вижте още: 

На път куче: 8 съвета при нощувка в хотел

5 грешки при пътуване с куче, които да избягвате

 

Виж още