Безопасно ли да сушим козината на кучето със сешоар

куче Снимка: iStock

С лед като изкъпете кучето си, то излиза от банята (често – скорострелно бързо щом отворите вратата й), започвайки да тича из къщата ви и да се отърсва навсякъде, оставяйки мокри петна по килимите и диваните. Звучи ви доста познато, нали?

Въпреки че е сладка рутина, може да едосадно, а в някои случаи и трудно всеки път да почиствате след домашния си любимец щом го изкъпете. Особено при представителите на по-дългокосместите породи, това може да се окаже известно предизвикателство. За това и, съвсем логично, голяма част от собствениците търсят по-практично решение и се замислят дали не можем да използваме сешоар, за да ускорим процеса по съхнене на козината на четириногия ни другар? Въпреки че на теория звучи добре, дали обаче е напълно безопасно?

кучеСнимка: iStock

Безопасно ли е да изсушите кучето си със сешоар?

Можете да бъдете спокойни – в общия случай е безопасно да изсушите козината на любимеца си със сешоар, стига да внимавате и да го правите правилно. В крайна сметка – това е практика при професионалните грумъри. Въпреки това, за разлика от хората, кучетата не могат да кажат дали не държите сешоара твърде близо и съответно – им е горещо, за това е важно да сте особено прецизни.

Dogsandcats.bg

Освен това, някои кучета може и да не приемат добре силния звук на сешоара, може да ги плаши или тревожи. Помнете – 

никога не принуждавайте четириногия си другар да се подлага на процедурата, ако видимо се страхува. Вместо това – придържайте се към подсушаване с кърпа. 

Ползите от бързото изсушаване на кучето

Използването на сешоар не само ще ви помогне да избегнете дежурната бъркотия, но и домашният ви любимец ще изглежда и ще мирише страхотно. Сушенето е предпочитан вариант за стопани, чиито любимци страдат от дерматит, чувствителна кожа или ако животното има дълга, гъста или двойна козина. 

кучеСнимка: iStock

През студените зимни месеци, изсушаването със сешоар на вашия домашен любимец гарантира, че той ще се чувства топло и уютно.

Как безопасно да изсушите кучето си със сешоар

Веднага след като четириногото излезе от банята, подсушете го с кърпа, ако се налага – изстискайте я и повторете процедурата. Недейте да търкате козината твърде грубо или силно, защото това може да причини заплитане. Целта е кожухчето на домашния ви любимец да остане леко влажно, а не от него да се стича вода, когато започнете да го сушите. 

Ако „срещате“ кучето и сешоара си за първи път, въведете уреда бавно. Включете го на най-ниската възможна температура -  в противен случай няма как да сте сигурни, че няма да изгорите кожата на животното, причинявайки му дискомфорт или болка. Настройката на топлината трябва да е топла, а не студена. Разбира се, винаги можете да превключите между топло и студено ако смятате, че на домашният ви любимец му е твърде горещо.

кучеСнимка: iStock

Докато използвате сешоара с едната ръка, с другата можете леко да разресвате козината на животното. Важно е да държите сешоара на поне 10-15 см разстояние от палтото на кучето. Не задържайте прекалено на една област и избягвайте зоната близо до очите, тъй като струята топъл въздух може да ги раздразни.

Човешки сешоари срещу кучешки сешоари

В случай, че домашният ви любимец има къса козина, човешките сешоари вършат работа, стига да внимавате по време на сушенето. Ако питомецът ви има по-дълга, дебела или двойна козина обаче, тогава по-добре е да се замислите за закупуване на сешоар, специално за кучета, който ще използвате по-често.

Сешоарите за домашни любимци изпускат въздух с висока скорост, който помага да бързото изпаряване на водата от козината на животните. Те са и по-щадящи за домашните любимци, тъй като струята им не е толкова гореща. Може да забележите, че кучето ви е леко влажно след използването на такъв уред, но палтенцето му ще доизсъхне само за отрицателно време.

кучеСнимка: iStock

Сушенето със сешоар може да е полезно при някои четириноги, стига да не се страхуват от самия уред и шума, който издава. Всичко, което трябва да направите, е да бъдете внимателни и да следите за безопасността на четириногото. Запомнете – ако сушенето със сешоар причинява проблеми с кожата на животното, тревожи го или го стресира, по-добре е да преустановите тази практика

 

Вижте още: 

Колко често и как правилно да къпем кучето си

5 домашни помощника в грижите за козината на кучето

Виж още