Как да планираме почивката си, когато не можем да вземем кучето с нас

куче почивка Снимка: iStock

П о различни съображения собствениците понякога решават да не вземат кучето си на почивка с тях. Една от основните причини е големият стрес, който пътуванията причиняват на четириногите - изтощителни дълги часове, прекарани в кола или  стресиращи преходи със самолет. Лятото е особено опасен сезон за пътувания, а най-уязвими са възрастните животни. За тях е силно препоръчително да не предприемат пътешествия. 

За съжаление, все още много хотели и къщи за гости в България не допускат престой с домашен любимец, което също може да възпрепятства пътуването. Нашите приятели от „Четири лапи“ са събрали за вас някои полезни насоки за ситуациите, в които стопаните няма как да вземат опашатия си приятел с тях на почивка.  

куче почивкаСнимка: iStock

Изберете доверен човек, който да се грижи за кучето ви, докато отсъствате

В идеалния случай това е член на семейството, но ако това не е възможно, то тогава може да бъде близък приятел или съсед. Някой на когото може да се има доверие,харесва кучето ви, отговорен е и с радост би поел грижите за него. Важно е и самото животно да го познава и да се разбира с него. 

Dogsandcats.bg

Ако има възможност, нека кучето остане у дома във ваше отсъствие – това ще намали стреса, тъй като няма да се налага да свиква с нова среда. 

В случаите, когато близките ви за възпрепятствани да поемат грижите за питомеца си, вариант е да потърсите услугите на професионален гледач на кучета. Проверете за препоръки и опит, уверете се и, че избраният от вас човек се разбира с домашния ви любимец и знае какви методи на обучение и команди да използва, за да се избегне стрес и объркване за опашаткото. 

куче почивкаСнимка: iStock

Повечето гледачи имат сайт или страница в социалните мрежи, където могат да се прочетат отзиви за работата им. В случай, че се затрудняват да намерят подходящ гледач, собствениците могат да се обърнат за препоръки и към други стопани.   

Хотели за кучета 

Популярен, малко по-скъп вариант, добрият хотел за кучета разполага с обучен и опитен персонал, който да се погрижи за домашния ви любимец. Както и с достатъчно пространство, където той да потича и поиграе на воля. 

Подобно на професионалните гледачи, хотелите също имат сайт или страница в социалните мрежи. От „Четири лапи“ съветват стопаните да прегледат и отзивите, за да се уверят, че мястото е подходящо за косматия им другар. 

куче почивкаСнимка: iStock

Предимство е, че на такива места животните могат да общуват и с други кучета, но персоналът задължително трябва да бъде предупреден дали кучето е подходящо за социализация.  

Как да сме добре подготвени

  • Кучето трябва да бъде обучено и социализирано

Социализацията е ключов момент, свързан с грижите за домашния ни любимец. Ако планирате да доверите грижите за кучето си на приятел, съсед или член на семейството ви, силно препоръчително е от време на време да го оставите да пренощува в дома ви. Или обратно – в неговия, за да опознае косматия ви другар новата среда (ако животното ще прекара известно време на ново, непознато за него място).

  • Познатите вещи създават комфорт

Ако кучето ви ще бъде на ново място във ваше отсъствие, важно е то да има около себе си познатите му вещи. Това включва: любими играчки, купички за храна и вода, кучешко легло, нашийник, повод/нагръдник.

куче почивкаСнимка: iStock

Добра идея е да добавите към багажа му и става ваша дреха, чиито познат аромат ще помогне за намаляване на стреса от липсата ви. Ако животното приема лекарства, подгответе подробен график, в който е посочено кои са те, за какво са предназначени, необходимата доза и кога следва да се приемат. Оставете данните за контакт и на ветеринарния си лекар. 

  • Бъдете искрени относно характера и поведението на кучето си

Когато поверявате грижите за домашния си любимец другиму, прехвърляте му и отговорността за неговото благосъстояние. Ето защо е важно да споделите с въпросния човек откровено за всички негативни навици, черти или особености, които животното има – за да се избегнат неприятни ситуации. Дали, например, кучето ви не е склонно да хапе, когато е уплашено? Изпитва ли неприязън към други мъжки кучета? Или може би към мъже (често се случва, ако животното е било малтретирано от мъж в миналото). 

Важно е гледачът да бъде информиран за всички тревоги и емоционални нужди, които животното може да изпита, като например: тревожност при раздяла, страх от тълпи и оживени места, срамежливост, пътуване с кола или градски транспорт и тн. Така ще сте спокойни и ще си гарантирате, че четириногият ви другар няма да бъде поставен в неудобна за него ситуация по невнимание.

куче почивкаСнимка: iStock

  • Поддържане на рутината на кучето    

Независимо на кого ще поверите грижите за кучето във ваше отсъствие, направете всичко възможно, за да му предоставите рутина, близо до обичайното му ежедневие. Освен подробни инструкции (по възможност дори – писмен график), относно режима на любимия ви опашатко, осигурете му необходимото количество храна, играчки, легло и всичко, което сметнете, че ще го накара да се почувства по-спокойно и комфортно, докато вие не сте наоколо. Така ще бъде избегнат допълнителен стрес, причинен от промени в рутината.  

Избягвайте емоционалните сбогувания

Разделите могат да бъдат много драматични. За това – постарайте се да не се разстройвате пред кучето си. Четириногите безпогрешно долавят всяко наше настроение и негативните емоции могат да им повлияят по отрицателен начин. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

Вижте още: 

Усещат ли кучетата носталгия по дома

Защо кучетата се нуждаят от ваканция точно толкова, колкото и хората

Виж още