Защо кучетата се нуждаят от ваканция точно толкова, колкото и хората

куче Снимка: iStock

М ежду хората и любимите им кучета има толкова общи неща, за които понякога може би не се замисляме – нуждата от обич, признателност към удобното легълце, любовта към храната… А според последни проучвания – и нуждата от време за почивка също попада в този списък. 

кучеСнимка: iStock

Специалистът по кучешко поведение и водещ на британското телевизионно шоу "Dogs Behaving Badly" Греъм Хол е убедена, че четириногите ни другари се стресират по същия начин, както хората. И точно като техните любящи стопани, така и четириногите се нуждаят от смяна на обстановката, за да се върнат „обратно в релси“. Може да ви звучи странно с оглед на това, че ваканцията обикновено размества обичайната рутина на домашните любимци, но оказва се, че именно това в някои случаи може да помогне на животните да облекчат стреса, а времето на ново място в компанията на семейството им може дори да подобри дългосрочното им поведение. 

Хол, цитирана от „Дейли Мейл“ твърди още, че въпреки настоящата си роля на най-добър приятел на човека, кучетата все още имат своите наследствени белези, останали от дивите им предци вълците. Да, домашните ни любимци нямат нищо против да прекарват дните си на закрито, но от време на време имат нужда да се отдадат на първичните си инстинкти – понякога, без дори да го съзнават. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Разбира се, тук не говорим за преследване на едър дивеч или виене в посока на Луната, а за основната потребност от активност на открито. Не бива да забравяме и, че докато хората се стресираме в следствие на работата или когато задълженията ни се трупат, стресът и безпокойството у косматите ни другари се отключват по различни начини:

„Ако държите кучето си затворено твърде дълго и то няма възможност да се измори качествено, това неминуемо може да доведе до лошо поведение. Някои от най-честите проблеми, които срещам в работата си, са резултат от скука и дори – самота. Повечето домашни любимци са най-щастливи да са активни, за предпочитане – на открито и със семействата си“, споделя Хол.

Много собственици на четириноги ги оставят сами в продължение на поне 8-9 часа на ден, 5 дни от седмицата. Животът, прекаран в самота и изолация може да бъде отегчителен, а това се отразява също толкова стресиращо на животното, колкото и претовареният със задачи график – на стопанина му. 

кучеСнимка: iStock

За да се облекчи тази монотонност и да се даде шанс на животното да „презареди батериите си“, Хол и други специалисти по кучешко поведение са категорични – воденето на почивка има големи ползи.

Това дава на питомеца ви време, прекарано в забавление с любимите му хора, а допълнителната стимулация и упражнения облекчават както скуката, така и стреса. 

Използвайте пълноценно времето си по време на почивка

Ваканциите в компанията на домашния ни любимец са и чудесна възможност за работа върху поведенческия тренинг на животното. Замислете се – вие няма нужда да бързате за работа и можете да отделите спокойно няколко допълнителни минути, за да се съсредоточите върху продуктивните методи за обучение на косматия си другар. 

От своя страна – самите кучета се възползват от тренировки, проведени в спокойна среда, а смяната на обстановката и възможността за забавни дейности с любимия им човек са голяма мотивация. Любопитен факт е, че много собственици на четириноги забелязват, че поведението на питомците им се подобрява видимо, след като се върнат от приятна и релаксираща ваканция – дори и продължила едва два-три дни. А кучетата са не само блажено уморени, но и освободени от напрежението, причинено им от ежедневието.

кучеСнимка: iStock

Благодарение на туристическите агенции, курорти, хотели и къщи за гости, които осъзнават, че кучетата са част от семейството, вече е по-лесно от всякога да вземете домашния любимец с вас на почивка. Не забравяйте предварително да проверите уебсайтовете на местата, където планирате да отседнете, за да се запознаете с правилата, свързани с настаняването на гости с кучета. А след това – опаковайте любимото легло, играчка и паничките на косматия си другар и споделете няколко безгрижни дни заедно!

 

Вижте още: 

На път куче: 8 съвета при нощувка в хотел

5 грешки при пътуване с куче, които да избягвате

Виж още