Продължават ли стерилизираните кучета да имат цикъл?

куче цикъл Снимка: iStock

А ко се чудите дали след като стерилизирате женското си куче то все още ще има цикъл, бързаме да ви успокоим – съвсем не сте единствените, които си задават този въпрос. Ето какво трябва да знаете по въпроса за стерилизацията и репродуктивните промени, които настъпват след нея. 

Кастрираното куче физически не е способно да има цикъл. Яйчниците и матката на животното се отстраняват по време на процедурата, така че на практика както органите, отговорни за менструацията, така и хормоните, които я произвеждат, физически вече не са в тялото на питомеца ви. Да, при много женски се наблюдават симптоми на разгонване и цикъл, но това е по-скоро част от процеса по оздравяване или усложнение, което следва да се прегледа по-обстойно.

куче цикълСнимка: iStock

Могат ли кучетата все още да кървят след стерилизация?

Да, кървенето е физически възможно, след като едно куче е било стерилизирано. Има няколко възможни причини за това, основните три от тях включват:

Dogsandcats.bg
  • Част от процеса по възстановяване

Има определено време за възстановяване след стерилизацията на женското куче. Той може или не да включва малко кръв. Най-очевидният признак за това е ако кръвта е около разреза. Може да е от пукане на шев или просто като част от самото зарастване.

куче цикълСнимка: iStock

  • Тялото се отървава от остатъчния секрет

Непосредствено след стерилизацията женската може да има малко кърваво течение, остатък от операцията. Тъй като интервенцията, макар и рутинна, е травматична за органите на животното, това се счита за относително нормално. Въпреки това е нещо, което трябва да се държи под око и би следвало да отшуми бързо. 

  • Хормонален дисбаланс

Това е най-вероятният сценарий, ако са минали месец или два от последния цикъл на кучето и забележите малко кърваво течение. Операционните остатъци могат да доведат до хормонален дисбаланс, което да причини признаци на разгонване – нещо, което би следвало да изчезне след стерилизацията. В този случай е задължително да посетите ветеринарния си лекар за преглед.

кучеСнимка: iStock

Защо моето стерилизирано куче е разгонено?

Повечето хора вярват, че когато кучето бърз стерилизирано, това незабавно ще спре цялото поведение по време на разгонване. Това може и да е вярно, но не винаги. Ако домашният ви любимец е бил разгонен или е бил близо до навлизане в тази фаза, то може да продължи да усеща признаците и след процедурата. Ще отнеме известно време, за да се балансират хормоните, но щом това се случи, това поведение няма да се върне.

куче цикълСнимка: iStock

Може ли стерилизирано куче да забременее?

Нямате причина за притеснение за възможна бременност. Както споменахме, яйчниците и матката на кучето са отстранени по време на операцията, така че тя не може да забременее. Дори да се случи чифтосване с некастриран мъжки, физически стерилизираната женска няма шанс да зачене. 

В заключение, след като бъде стерилизирано, женското куче не може да има цикъл. Органите, отговорни за това, са отстранени, а хормоните, които се произвеждат, ще изчезнат от тялото й постепенно по време на фазата на възстановяване.

Понякога може да се наблюдават симптоми на разгонване, което си струва да се провери при ветеринарния ви лекар. Но в общия случай куче, стерилизирано прецизно, изобщо не би следвало да има менструален цикъл. 

Вижте още:

12 признака на фалшива бременност при кучетата

Може ли кучето да забременее без „заклещване“

Виж още