Фалшива бременност при кучетата

бременно куче Снимка: iStock

П онякога собствениците на женски кучета могат да станат свидетели на странно и нетипично за домашните им любимци поведение. Забелязали ли сте, например, животното да изпада в периоди на летаргия или на моменти да има по-забавени реакции. А може би е започнало да трупа играчки в леглото си и да ви ръмжи, ако се приближите?

Ако това ви звучи познато, значи може би сте се сблъскали със синдрома на фалшивата (лъжлива) бременностТой се среща често при нестерилизирани женски кучета и може да заблуди стопаните им, че скоро семейството им ще се увеличи с още малки четириноги членове. 

Симптомите на фалшивата бременност при кучетата често изчезват сами, но понякога много приличат на клиничните признаци, характерни за други, по-сериозни заболявания. За това посещението при ветеринарен лекар е задължително. 

Dogsandcats.bg

Какво представлява лъжливата (фалшивата) бременност при кучетата?

Фалшивата бременност, наричана още псевдоциеза е често срещно състояние, което се наблюдава при нестерилизирани женски кучета. При него животните започват да имитират физическите и поведенческите признаци на бременност. И въпреки че по всичко личи, че сякаш очакват кученца - това няма да се случи. 

бременно кучеСнимка: iStock

Объркващо за много стопани на четириноги, това състояние обикновено продължава между 4 до 9 седмици, непосредствено сред края на периода на разгонване. Според статистиките на ветеринарни лекари, около 50% от женските кучета поне веднъж през живота си са имали или ще имат фалшива бременност. При някои породи като Бигъл, Дакел и Грейхаунд – вероятността нараства до 75%. 

Важно е стопаните на кучета да знаят, че ако домашният им любимец е преживял една лъжлива бременност – вероятността това да се повтори в бъдеще е голяма, освен ако не стерилизирате животното. 

Симптоми на фалшива бременност 

Кучетата, които имат лъжлива бременност вероятно ще проявяват както физически, така и поведенчески симптоми – точно както биха направили ако наистина са в очакване на малки. 

Може да забележите, че домашният ви любимец е започнал да се държи майчински. Може да „гнезди“ – премествайки своето одеяло и играчки, за да създаде местенце за себе си и бъдещото си потомство. Бъдете подготвени – през този период хормоналният баланс на обичния ви космат приятел се променя, за това той рязко може да стане по-агресивен, да не е така игрив и да не иска да споделя нещата си с други четириноги, както е правил до сега. 

Освен поведенческите – може да има и физически признаци като подут корем, увеличаване на млечните жлези и дори- отделяне на мляко. Някои женски дори изпитват контракции. 

бременно кучеСнимка: iStock

Сред симптомите, които са много сходни до тези, характерни за по-сериозни здравословни проблеми са: летаргия, липса на апетит, безпокойство, тревожност, повръщане (въпреки че кучето няма да отслабне, защото задържа вода). За да сте спокойни, че всичко с косматия ви другар е наред – направете посещение при ветеринарния си лекар и заедно обсъдете симптомите. 

Защо се стига до лъжлива бременност при кучетата?

Фалшивата бременност е нежелан страничен ефект от естествения хормонален цикъл на женското куче. Обикновено при здравите кучета първото разгонване се случва между шест месеца до година. При по-дребните породи- този период е по-рано, а при по-едрите – може да се случи дори след 18-ия месец. Освен ако не стерилизирате женската, тя ще бъде в период на разгонване за около 10-12 дни веднъж на всеки шест месеца. 

бременно кучеСнимка: iStock.bg

Когато женското куче е в период на разгонване, яйчниците му започват да произвеждат хормони, които подготвят тялото за евентуална бъдеща бременност – независимо дали се е чифтосало с мъжки или не. Ако бременността се случи – тялото на животното ще продължи да ги произвежда през периода до раждането – в рамките на около девет седмици. 

Ако няма бременност – тези хормони „имитират“, че тя се е случила. Нормално е това да отшуми в рамките на няколко седмици – обикновено без трайни ефекти. 

Не е известно точно защо възникват фантомните бременности. Дисбалансът на хормоните прогестерон и пролактин изглежда вероятна причина. Някои специалисти намират връзка между това състояние е свързано с нелекуван хипотиреоидизъм или мастит при някои кучета.

Според друга теория – в дивата природа, където кучетата живеят на глутници всички женски помагат при отглеждането на кученцата, родени от „алфа“ двойката. Смята се, че фалшивата бременност подтиква майчините инстинкти на кучето, така че то да се грижи за всички кутрета в своята глутница – независимо дали са негови или не. 

Трябва ли да заведа кучето си на ветеринар? 

Повечето фалшиви бременности изчезват естествено в рамките на няколко седмици. Ако симптоматиката преминава леко и сте сигурни, че няма как домашният ви любимец да чака поколение (не сте го чифтосвали с мъжки) – не е нужно да правите нищо. Ако се усещате притеснени и искате да се консултирате с ветеринарния си лекар – направете го. Преглед при специалист може да ви успокои, а и той би изключил други медицинси състояния като инфекции, проблеми с щитовидната жлеза или доброкачествени туморни образувания. 

Как да се държим с кучето си при фалшива бременност?

Ветеринарният ви лекар ще ви даде полезни съвети относно грижата за женското куче в случай на лъжлива бременност. 

Един от основните симптоми, които предизвикват объркване у собствениците на животните е производството на мляко. Ако кучето ви започне да ближе млечните си жлези – това допълнително ще стимулира производството. Можете да му помогнете като сложите специална яка или просто подсушавате с кърпичка млякото. Внимавайте да не търкате зоната – така можете да я раздразните. 

кучеСнимка: iStock

Психическата подкрепа и внимание към домашния ви любимец в този объркващ за него момент е много важна. Опитайте се да разберете как се чувства животното – тревожно и нетипично за него. За това – погрижете се да му дадете цялата си любов под формата на гушкания и милувки. 

Допълнителните разходки биха били от полза за ангажиране на вниманието на любимеца ви – така ще го откъснете от мислите за симптомите. Сложете в леглото му стара ваша тениска или друг предмет с вашия аромат – така ще засилите чувството за подкрепа.

Какви са възможните усложнения?

Както споменахме малко по-горе – обичайно симптомите на лъжливата бременност изчезват сами след седмица и женското куче се връща към нормалния си живот. Понякога обаче са възможни усложнения, за които стопаните трябва да са информирани и подготвени. 

Двете най-често срещани усложнения са инфекция на млечните жлези и възпаление на кожата около тези жлези. Те могат да влошат качеството на живот на домашния ви любимец. За това – ако забележите зачервяване или подуване – задължително посетете ветеринарния си лекар. При женски, които неколкократно са развивали фалшиви бременности се увеличава и риска от пиометра, инфекция на матката и рак на гърдата.

Можем ли да избегнем лъжлива бременност?

Единственият надежден начин, чрез който можете да предотвратите появата на лъжлива бременност при домашния си любимец е да го стерилизирате. Тази интервенция намалява и риска от други по-сериозни заболявания като пиометра, тумори и инфекции на утробата.

 

Вижте още:

Как протича бременността при кучетата

Как да храним кучето си по време на бременност

 

Виж още