Как да се справим с пролетното линеене при кучетата

куче козина Снимка: iStock

Н якои кучета линеят леко или умерено през цялата година и стопаните им би трябвало да считат себе си за късметлии! Ако вие не сте от тях, а вместо това пролетта и есента за вас са символ на топки с косми и козина навсякъде из дома ви, то имаме новина за вас: не сте сами! Но не унивайте - има начини да преминете през този активен период на скубане по-плавно, отколкото подозирате!

куче козинаСнимка: iStock

Защо кучетата се скубят повече през пролетта?

Кучетата имат естествен циркаден ритъм, който казва на тялото им кога е време да се освободи от гъстата си козина, предназначена за мразовитите зимни дни. Това не е просто реакция на температурните разлики през сезоните, но и резултат на количеството дневна светлина през пролетните и летните месеци, която предизвиква линеенето. 

Козина, козина навсякъде...

Сезонното линеене, понякога може да се случи изненадващо (и то не в добрия смисъл) – за новите собственици на домашни любимци. Лабрадор, Нюфаундленд, Бернско планинско куче, Шиба ину, Немска овчарка и Сибирско хъски – това са само част от породите, които украсяват мебелите, подовете, дрехите и дори – четките за зъби (не се шегуваме!) на своите стопани. 

Dogsandcats.bg

куче козинаСнимка: iStock

Ако нямате опит, може да ви дойде малко неочаквано как, прокарвайки ръка през козината на животното, в шепата ви остават снопчета косми. И, съвсем логично, започвате да се замисляте дали това, съчетано с факта, че откривате топки козина в ъглите на стаите в дома си, не е знак, че е време да посетите ветеринарния си лекар за преглед. 

Бързаме да ви успокоим – нямате причина за паника! Пролетното линеене може и да е безкрайно неприятно, а често – да се превърне в истинско изпитание за стопаните (особено на четириноги с двойна козина), но добрата новина е, че продължава от няколко седмици до месец. А ето и няколко практични съвета, които ще ви помогнат да преминете през този период, запазвайки (сравнително) разсъдъка си! 

куче козинаСнимка: iStock

  • Вземете топла вана

Една приятна баня ще помогне за освобождаване на мъртвите косъмчета. Използвайте ръкавица, с която да преминете през цялата козина на кучето, докато все още е във ваната. След като нанесете шампоан или балсам (задължително – специално за домашни любимци), изплакнете обилно, а след това – изсушете напълно със сешоар (използвайте ниска или хладна струя), за да сте сигурни, че сте издухали всички излишни косъмчета. Повтаряйте всяка седмица при необходимост. 

  • Четкайте всеки ден

Това ще ви помогне да уловите поне част от излишната козина. Между къпането и четкането, използвайте валяк за мъх, за допълнително обиране на всичко излишно от кожухчето на питомеца ви. 

куче козинаСнимка: iStock

Когато става въпрос за линеене, породата има значение! Кучетата с двойна козина имат естествен външен слой, който покрива вътрешен, с по-мек и плътен кодкосъм (подобен на вълна). И да, те се скубят най-много. 

Ако домашният ви любимец отговаря на горното описание, то особено важно е да го разресвате редовно, тъй като излишната козина може да се захване и да образува неприятни сплъстявания и възли. 

  • Включете прахосмукачката

С условията, че сте обсъдили това с ветеринарния си лекар и домашният ви любимец не откача в момента, в който я включите в контакта. Използвайте приставката за тапицерия или такава за домашни любимци (ако разполагате), като я прокарате по областите с най-активно скубане. Много кучета се наслаждават на усещането, но и за много то може да е леко странно. За това – бъдете готови да спрете, ако изглежда, че животното се страхува или не му е приятно.

куче козинаСнимка: iStock

  • Запасете се с правилните инструменти

Започнете, като инвестирате в добра прахосмукачка. Ще ви е необходима, в това няма съмнение! Можете да използвате гумена ръкавица за миене на съдове или такава, специално пригодена за домашни любимци, за да оберете косъмчетата от дивана или килима си. Що се отнася до четката – изборът зависи пряко от вида на козината на четириногия ви другар. 

куче козинаСнимка: iStock

Вижте още: Как да изберем правилната четка за кучето ни

  • Посетете професионален грумър

В груминг салоните разполагат с инструментите и ще направят необходимото, за да премахнат излишната козина. 

  • Не можете да го спрете, но можете да го ускорите

Някои стопани на кучета дават на питомците си добавки с омега-3 и омега-6 мастни киселини. Те не предотвратяват линеенето, но могат да направят целия процес по-гладък, като поддържат козината здрава. А това означава – по-малко сплъстявания и възли.

куче козинаСнимка: iStock

Шампоани и балсами, специално формулирани за подпомагане на процеса на линеене, също могат да подобрят здравето на козината на вашето куче и да помогнат на излишните косъмчета да паднат по-лесно с помощта на четка. 

  • Одеяла и покривала за мебели

Ако вашето куче има любимо местенце върху мебелите ви, одеяло или покривало, които лесно се перат, са задължителни. Поставете ги там, където четириногото ви другарче обича да си почива, за да предпазите поне частично мебелите си от космената вълна. 

Отпуснете се!

Линеенето през пролетта е нормално и няма да продължи вечно. Просто в момента ви изглежда така. Но не унивайте, една мъдра мисъл гласи, че „всеки тоалет изглежда по-добре, ако има няколко кучешки косъмчета по него!“.

куче козинаСнимка: iStock

Вижте още: 

5 домашни помощника в грижите за козината на кучето

Смяна на козината при кучето - какво трябва да знаем

 

 

Виж още