5 основни грижи за външния вид на кучето през лятото

куче Снимка: iStock

Г рижите за външния вид на кучето ни, обединени от понятието „груминг“ са различни за всеки сезон. През лятото, когато домашният ви любимец започне да сваля зимното си палто, а времето навън е горещо, е подходящ момент да се замислите за всички онези забавни неща, които ви предстои да споделите с четириногия си приятел: игри във водата, късни вечерни разходки сред природата, забавления на открито...

Вижте още: Да подготвим кучето за топлото време

За да осигурите на кучето си максимален комфорт и то да може, също като вас, да се наслади на топлите месеци, има няколко неща, които да направите. 

Dogsandcats.bg

Представяме ви 5-те основни грижи за външния вид на кучето през лятото, селектирани от грумър специалисти и фризьори. 

  • Ресане, ресане и пак – ресане!

Поддържането на козината на вашето куче е съществена част от грижите за него. Това е и ключът да го предпазите от някои кожни проблеми, причинени или утежнени от възли и заплитания. Редовното разресване с подходяща четка или гребен ще ви помогне да сте сигурни, че всичко с красивата козина и кожата на домашния ви любимец е наред.

  • Дръжте ноктите на кучето си къси

През летните месеци прекарваме повече време навън в компанията на косматия си приятел, така че е важно да сте сигурни, че ноктите му са къси, за да минимализирате риска да се напукат или сцепят. Ако имате възможност сами да се грижите за дължината им – подрязвайте ги редовно, а ако животното не ви позволява да го правите – регулярните посещения при ветеринарния ви лекар ще свършат работа. 

Поддържането на къси нокти позволява на кучето ви да ходи и стъпва правилно върху подложките на лапичките си. През горещите месеци е добре да подхранвате и тях с предпазен балсам или кокосово масло заради горещата настилка в града. 

  • Отстранете излишния подкосъм

Като премахнете целия мъртъв подкосъм от козината на домашния си любимец с четка или гребен, вие му позволявате да се охлажда една идея по-добре през горещите летни месеци. По този начин въздухът циркулира по-добре към кожата на животното. 

  • Хидратацията е от ключово значение

Организмът на кучетата, както и хората, се състои от 80% вода. Ето защо е от решаващо значение да поддържате вашия домашен любимец хидратиран през жежките летни месеци. Сменяйте редовно водата в купичката му с прясна и носете със себе си бутилка по време на разходка.

  • Не бръснете породите с по-плътна или двойна козина!

Често срещана гледка през по-топлите месеци е куче, често от породите Пудел, Йоркширкски териер, Кокер шпаньол или Болонка, чието тяло е избръснато така, че розовата му кожа леко прозира. Не бива да забравяме, че някои четириноги имат двойна козина – мек подкосъм и по-груба външна част. Именно красивият им, многопластов кожух им позволява да регулират правилно телесната си температура. Така че, най-лоша услуга ще им направите, ако ги обръснете. Вместо това – подстрижете леко кучето си, като използвате машинка. Ако посетите специалист пък, той ще изтъни с подходяща ножица косъма.

Вижте още: Добра идея ли е да бръснем кучето си през лятото

Не пренебрегвайте грижите за външния вид на кучето си през горещите месеци. За да се забавлявате заедно под галещите лъчи на топлото слънце – бъдете сигурни, че сте осигурили комфорт и за косматия си спътник!

 

Вижте още: 

Потят ли се кучетата

Виж още