Какво издава позицията на ушите на кучето ви

куче Снимка: iStock

К учешките уши не са само за слушане – те са и за говорене! Всъщност, позицията им е страхотен индикатор, който може да ви каже какво чувства вашето куче във всеки един момент. Макар да звучи чудесно обаче, с толкова много различни позиции на ушите може да е трудно да разберете какво точно се случва. 

Ето някои от най-често срещаните позиции на ушите на кучетата и какво могат да означават те.

  • Неутрална позиция

Когато кучето ви е отпуснато, ушите му седят в неутрална позиция. Тази поза означава, че ушите не са насочени напред, увиснали надолу или залепени за главата. Без значение каква е породата на четириногото, те просто седят спокойно.

дакелСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Наострени уши (повишено внимание)

Очите на това куче са отправени директно към определена точка, а ушите му са наострени нагоре. Ако, например, в този момент издадете забавен звук, вашият домашен любимец може да наостри уши напред и също да наклони глава. 

кучеСнимка: iStock

  • Нащрек (загриженост)

Това куче току-що е чуло нещо. И обработва информацията относно това, което е привлякло вниманието му. Ушите му са наострени, а устата му е затворена. Всичко това ни казва, че е нащрек. 

кучеСнимка: iStock

  • Промяна на позицията на ушите

Кучето може би е малко загрижено или се опитва да проумее нещо. Ушите му променят позицията си, те се опитват да „решат“ как се чувстват спрямо текущата ситуация и звуците наоколо.

кучеСнимка: iStock

  • Спуснати уши

Терминът паднали ли свободно висящи уши се отнася до нервно или щастливо състояние на кучето. Тъй като двете настроения са доста противоречиви, важно е да обърнете внимание на цялостния контекст на ситуацията. 

кучеСнимка: iStock

  • Силно притиснати до главата уши

От друга страна, това куче използва всяка възможна част и мускул в тялото си, за да ни каже, че е нервно или уплашено. Включително ушите си, които са изключително притиснати назад.

кучеСнимка: iStock

И накрая...

Някои собственици на кучета имат усещането, че питомците им обичат да използват „селективен слух“ или ги игнорират, когато ги викат да дойдат. Ако това ви звучи познато, то имаме добра новина – когато това се случи, просто погледнете позата на ушите на четириногия си другар. Те ще ви подскажат защо животното не реагира на повикването ви. Може би не ви отговаря, защото е силно фокусирано върху нещо друго. Или не идва при вас, защото е нервно, че сте му ядосани. 

куче облизванеСнимка: iStock

Обръщайте внимание на ушите на вашето куче – те винаги имат какво да ви съобщят!

Вижте още: 

Как кучетата казват „благодаря“

Защо е важно не само какво, но и как го казваме на кучето си

 

Виж още