Кога кутрето става възрастно куче

кученце Снимка: iStock

Н а много собственици на четириноги им се иска домашните им любимци да останат кученца… ако не завинаги, то колкото се може по-дълго. В крайна сметка – кой може да устои на големите им, влажни очи, тромави стъпки и радостно любопитство?

кученцеСнимка: iStock

Както знаем обаче, всички кутрета растат доста бързо. За това и мнозина са изненадани от скоростта, с която животинчето се развива. 

Кога кученцата спират да растат?

Всеки домашен любимец е уникален сам по себе си. Като цяло кутретата от по-големите породи се нуждаят от повече време, за да достигнат зряла възраст, в сравнение с по-дребните си събратя. 

Dogsandcats.bg

Средната възраст (приблизително), когато кутретата стават възрастни кучета е както следва:

  • Малки и той породи: 8-12 месеца
  • Средни породи: 12 месеца
  • Големи и гигантски породи: 12-24 месеца

кученцеСнимка: iStock

В ранна зряла възраст вашето кученце може все още да има много игрив нрав и енергия, но трябва да е приключило с растежа си.

Има ли пораснали възрастни четириноги, които приличат на кученца?

В случай, че харесвате определена характеристика на вашия домашен любимец – малкия му размер, големи кафяви очи или забавния му, младежки характер, може да успеете да откриете порода, чиито представители остават „млади по душа“ за по-дълго време. 

Вижте още: 10 породи, които остават най-дълго време „млади по душа“

Не подценявайте важността на социализацията

Освен никненето на зъбките и останалите процеси, които съпътстват растежа на кутретата до навършване на зрялост, има един момент, върху които стопаните, трябва да акцентираме именно през този период. И това е социализацията. По същество, това е процес на запознаване на вашето кученце с нови хора, животни, среда и преживявания. Тя помага на домашния ви любимец да се учи и увеличава вероятността животното да се адаптира по-добре към всичко непознато, което се изпречи на пътя му като възрастно. 

кученцеСнимка: iStock

Помнете – като се грижите за умственото, физическото и емоционалното развитие на вашия космат другар, вие ще го подготвите максимално добре за всичко, което го очаква в бъдеще. А покрай това – приятелството ви ще става все по-силно!

Вижте още:

Как да отгледаме уверено кученце

Един идеален ден от живота на малкото куче

Виж още