Как да отгледаме уверено кученце

кученце Снимка: iStock

В секи стопанин на домашен любимец с умиление и усмивка на уста си спомня времето, когато питомецът му е бил малко кученце. Това е вълшебно време, изпълнено с забавни игри, гушкане и много пакости! Но освен сладките моменти, първите месеци от живота на малкото ви приятелче са ключов период в развитието му.

Много проблемни поведения, които животните развиват в зряла възраст могат да бъдат проследени в ретроспекция до тези ранни месеци. Като тревожност при раздяла, реактивност, страх от непознати или деструктивно поведение. За да премахнете тези бъдещи спънки в хармоничното ви съжителство с домашния любимец още в зародиш, необходимо е да работите върху повишаване на увереността на косматото си приятелче.

Целта ви – да израсне то като уверен възрастен. 

Dogsandcats.bg

кученцеСнимка: iStock

Уловете прозореца за социализация 

Въпреки че кучетата на всяка възраст могат да научат нови неща, при кутретата има един критичен период от време, през който преживяванията и оставените впечатления имат последствия за цял живот. Този прозорец за социализация продължава само три месеца – първите от живота на вашето кученца. За това и ваша задача през това време е да помогнете на животното да формира положителна връзка с неща от околната среда, тъй като това ще продължи до зряла възраст.

Пропуснатите преживявания също имат своите последствия. Ако вашето кученце, например, никога не се е срещало с хора, които ходят с бастун, когато се сблъска с такъв човек като възрастно, не е изключено то да се чувства неудобно и дори тревожно в негово присъствие. Помнете – колкото повече положителни срещи има вашето кученце през първите три месеца от живота си, толкова по-уверено в себе си ще бъде то като възрастно.

кученцеСнимка: iStock

Срещите с нови хора са важни

Макар през първите седмици от съвместното ви съжителство да не можете да излизате навън с кученцето си (това следва да се случи едва след завършване на ваксинационния курс), важно е да социализирате домашния си любимец като го срещате с хора от най-различен тип. Това ще гарантира, че когато то порасне, ще възприема всички еднакво дружелюбно. Нямаме предвид обаче, да притесните животното, като поканите у дома много непознати наведнъж. Организирайте малки партита с по 2-3 души всеки път. Записването на тренировъчен клас за малки кученца също е полезен начин да добавите още преживявания и срещи към социалния календар на питомеца си. 

кученцеСнимка: iStock

Когато си взаимодейства с непознати, позволете на вашето кученце само да се доближи до тях, а не обратното. Така то ще зададе темпото, а междувременно гостите ви могат да го наградят с малки лакомства или похвала за проявената смелост. Ако сте започнали да тренирате основни команди, накарайте гостите си да ги упражнят с кутрето, като отново заложите на положително подсилване на желаното поведение. Идеята е вашият домашен любимец да се наслади на изживяването и да бъде уверен, когато се среща с нови хора. 

Вижте още: 5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

Запознайте вашето кученце с други животни

Важно е да срещате домашния си любимец и с други кучета – с различни размери и породи. Отново – постарайте се да направите тези взаимодействия максимално приятни за вашия питомец. Задължително условие, за да мине всичко по план, е да контролирате срещите и да не позволявате на другото животно да тормози вашето кутре. Имайте предвид обаче, че в кучешката йерархия е нормално по-възрастно четириного да постави „на мястото му“ прекалено буйно кутре. За това – наблюдавайте всички взаимодействия между четириногите и се уверете, че всички си прекарват добре. 

кучеСнимка: iStock

Запознайте вашето кученце с нови ситуации

Прозорецът, подходящ за социализация не е само за хора и животни. Включва и преживявания като нова среда, различни шумове и странни повърхности. Важно е да изградите увереността на вашето кученце чрез възможно най-много ситуации, така че когато се сблъска с тези неща отново като възрастно, то да бъде по-скоро отпуснато, отколкото уплашено. Защото, бъдете сигурни – много по-трудно е да промените дадена установена емоционална реакция на домашния си любимец, когато той порасне, отколкото да го запознаете с дадена ситуация още като кутре. 

Помислете за всички неща, с които вашето куче може да се сблъска през живота си, и заложете на колкото се може повече от тях, когато го социализирате.

кученцеСнимка: iStock

Научете го да остава само

Една често пренебрегвана от стопаните ситуация, с която кученцата се сблъскват в даден момент от живота си, е да останат сами. Въпреки че е изкушаващо да прекарате всяка минута с домашния си любимец, важно е той да не става неспокоен и тревожен, когато се налага да остане сам. Започнете с кратки периоди от време, като не забравяте да дадете на кутрето нещо забавно, което да ангажира вниманието му, когато не сте наоколо. 

Бавно увеличете времето, през което оставяте вашето кученце само, докато то се успокои и придобие самочувствие.

Научете кученцето да се чувства удобно с някои ограничения

Да ходиш навън, прикрепен с каишка и повод, преглеждан от ветеринарен лекар или подстригван от грумър са все форми на ограничаване на свободата на едно куче. А четириного, което не се чувства комфортно в различните житейски ситуации, обичайно може да реагира със страх или агресия. За това е важно да научите кутрето от малко, че има някои ограничения, с които му предстои да се сблъска в живота си. Оново – най-добре е да заложите на метода на положителното подсилване, награждавайки животното всеки път, когато остане спокойно в дадена ситуация. 

кученцеСнимка: iStock

Позволете на домашния си любимец да задава темпото

Без значение пред каква нова ситуация е изправено вашето кученце, никога не го принуждавайте да надхвърля нивото си на комфорт. Едно лошо преживяване може да ви върне много назад и да доведе до двойно повече проблеми занапред. 

С търпение, похвали, насърчение и награди повечето кутрета ще се справят с необходимата увереност за нула време! Въпреки това, ако вашият домашен любимец се държи прекалено тревожно или срамежливо, не се срамувайте да потърсите помощта на кучешки треньор или психолог възможно най-скоро, за да изработите заедно план за изграждане на увереност у животното.

кучеСнимка: iStock

 

Виж още