Колко дълго едно куче може да издържи без храна

куче паничка храна Снимка: iStock

К учето ви отказва да яде? Може би се питате колко време домашният ви любимец може да издържи без храна? Какво можете да направите по въпроса и кога имате причини за притеснение?

Стандартният максимален период от време, през който кучето може да издържи без да хапва нищо, е три дни, пишат от PetMD. Отказът на домашния ви любимец да се храни може да се дължи на липса на интерес към съдържанието на паничката му, проблеми със зъбите, медицинско заболяване, психични и емоционални проблеми. Разбирането защо кучето ви отказва да яде, ще ви помогне да се справите със ситуацията и да върнете питомеца си максимално бързо към обичайното му състояние. 

куче хранаСнимка: iStock

Колко време едно куче може да издържи без храна?

Домашните ни любимци имат нужда да се хранят, за да оцелеят, точно както всяко друго живо същество на планетата, разбира се. Повечето четириноги могат да издържат до три дни без да слагат каквото и да е било в уста. Ако се надвиши този период, вероятно е кучето да се нуждае от спешна ветеринарна помощ. 

Dogsandcats.bg

Причините защо кучето ви не яде

Има различни причини защо кучето ви отказва да се храни. Те включват:

  • Липса на интерес към храната, която му давате

Кучетата могат да бъдат придирчиви към храната, въпреки че като цяло слагат в уста неща, които са меко казано странни. Един от най-честите проблеми с апетита на четириногите е свързан със скуката. Често, когато съдържанието на паничката му стане твърде предвидимо, на животното може да му е трудно да задържи вълнението си в тази посока. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Проблеми със зъбите

Ако кучето ви има проблеми със зъбите като гингивит, кариес, счупен зъб или проблеми с венците, това може да направи храненето болезнено. 

Вижте още: 9 причини защо кучето ви отказва да яде гранулите си

  • Общи медицински проблеми

Различни медицински проблеми могат да доведат до липса на апетит при кучетата. Сред тях са инфекции, проблеми с храносмилането и дори – обикновен грип. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Емоционални проблеми

Емоциите също са фактор, който влияе върху апетита на кучето. Ако животното е уплашено, тревожно или депресирано, то може да забележите, че няма желание да яде толкова много или дори изобщо. 

куче хранаСнимка: iStock

Какво трябва да направим, ако кучето ни отказва да се храни?

Да накарате кучето си да хапне, когато не иска, може да се окаже известно предизвикателство. Ето няколко стъпки, които можете да опитате:

  • Стимулирате го да хапне

Опитайте да разнообразите гранулите с малко мокра храна, парченца варено пилешко месо или пилешки бульон. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Изкушете го с лакомства

Ако кучето ви няма интерес към съдържанието на паничката си, можете да опитате да го почерпите с лакомства. Изберете такива, които знаете, че то обича. Ако ги приеме, това е индикация, че здравословно всичко с него е наред и вероятно нещо в храната не му допада.

  • Консултирайте се с ветеринарния си лекар при нужда

Ветеринарният ви лекар е чудесен съюзник, който ще ви помогне при проблеми като този. Специалистът е запознат с медицинската история на домашния ви любимец и ще може да оцени здравословното му състояние при преглед. 

Никога не бива да принуждавате кучето си да яде, когато не иска. Можете да го увещавате, стимулирате и дори – съблазните да сложи нещо в уста, но никога не бива да използвате сила или принуда.

Ако животното не иска да яде и поставите храна в устата му, то има вероятност да повърне или да се задави. 

куче хранаСнимка: iStock

Може ли кучето ми да изкара 12 часа без да яде?

Да, кучето ви може да изкара 12 часа без да яде и що се отнася до здравето му – всичко е наред. Понякога четириногите избират сами да гладуват, ако имат стомашно разстройство.

Какво се случва, ако кучето не е яло повече от 3 дни?

След три дни организмът на животното ще е използвало всички налични ресурси, за да поддържа функциите си, а тялото и неговите органи ще започнат постепенно да отказват. 

Може ли едно куче да издържи седмица без храна?

Не, не е възможно за едно куче да оцелее седмица без прием на каквато и да е било храна или вода. 

куче паничка хранаСнимка: iStock

В заключение, кучето може да живее до три дни без да яде, като повечето четириноги могат да оцелеят с по-малки порции вода и храна дори малко по-дълго, макар това да е силно нежелателно. Причините за отказ от хранене включват проблеми със зъбите, медицински заболявания, проблеми с физическото или психическото здраве. 

Вижте още:

8 причини защо кучето ви побутва храната си с нос

Нормално ли е кучето да се храни само веднъж на ден

 

 

Виж още