Колко дълго продължава разгонването при женските кучета

куче Снимка: iStock

К ога женското куче ще навлезе в първия си цикъл на разгонване, зависи от фактори като породата и размера му. В общия случай, при по-малките домашни любимци това обикновено се случва на възраст между 6 и 8 месеца, понякога – още около четвъртия. При четириногите от по-големите породи, първото разгонване може да настъпи и след навършване на първата, дори понякога – втората година. 

куче разгоненоСнимка: iStock

Кучетата могат да бъдат разгонени средно две до три седмици, преминавайки през двуфазен разгонващ цикъл.

Колко често женските кучета се разгонват?

Ако не забременеят в резултат на чифтосване, повечето женски ще преживеят друг цикъл на разгонване след около шест месеца. 

Dogsandcats.bg

Въпреки това, при някои животни това може да се случи още четири месеца по-късно, а при други – след около осем месеца. Ако имате чистокръвен домашен любимец – отделете време, за да разберете какво е характерно за породата. Например, при Басенджитата разгонването се случва само веднъж годишно.

Какво да очаквате, когато кучето ви е разгонено

Точно преди да навлязат в цикъл на разгонване, кучетата могат:

  • Да не са толкова енергични, колкото обикновено;
  • Апетитът им може да намалее;
  • Могат да станат нервни и да се стресират лесно;

Важно е да отбележим, че изброените признаци могат да съпътстват и други заболявания, които нямат нищо общо с цикъла на разгонване. За това, ако нещо, свързано с поведението на домашния ви любимец ви тревожи, консултирайте се с ветеринарния си лекар.

куче разгоненоСнимка: iStock

Колко дълго продължава разгонването при кучетата?

Както споменахме, при четириногите ни другари цикълът на разгонване има две фази. По време на първата, наречена проеструс, може да има кървене от вулвата на животното, като същевременно тя е подута и изпъкнала. Именно през този период и мъжките започват да проявяват интерес към женската. 

С напредването на тази фаза, женската постепенно спира да бъде агресивна към потенциалните си ухажори, но сяда, ако някой мъжки я приближи. Проеструсът продължава средно около девет дни, но може да бъде по-кратък – до три дни или по-дълъг – до 17 дни.

По време на втората фаза (наречена еструс), секретът от вулвата на женската става светъл (сламено) оцветен, но може да има намек за кафяв или червен цвят. Поведението на женската също е различно – когато до нея се приближи мъжки, тя застава мирно и доброволно повдига опашка зад гърба си (може и да я държи настрани). Вулвата все още е подута, но намалява по размер. И когато женската е готова, тя сама ще позволи на мъжкия да я качи за чифтосване. Еструсът продължава средно девет дни и също може да е по-кратък – до три дни или по-дълъг – до 18 дни.

куче разгоненоСнимка: iStock

Общото време на двете фази на цикъла при женските кучета е около две до три седмици. До края на втората фаза животното спира да отделя секрет от вулвата си и тя бавно се връща към първоначалния си размер. 

Ако женската и мъжкия се чифтосат успешно по време на еструс, бременността продължава приблизително 63 дни (около девет седмици).

Може ли женско куче да пропусне цикъл?

На някои собственици на четириноги може да им изглежда, че домашният им любимец пропуска един от циклите на разгонване, тъй като не проявява очевидни признаци на проеструс или еструс, като подуване на вулвата или вагинално течение, дори когато всъщност се намира в този период, когато може да забременее. Това състояние се нарича „тихо“ или „незабележимо“ разгонване. Ако имате женска, която не сте кастрирали, бъдете внимателни за тази възможност.

куче разгоненоСнимка: iStock

Как да предпазите кучето си от забременяване

Има редица операции, които могат да бъдат извършени, за да се предотврати забременяване при женските кучета. Най-честата и популярна от тях е кастрацията – отстраняване на яйчниците и матката на животното. Някои собственици предпочитат ветеринарния им лекар да извърши алтернативна операция, наречена овариектомия, при която се отстраняват само яйчниците на кучето. Тази процедура позволява на женската да се възстанови по-бързо.

разгонено кучеСнимка: iStock

Вижте още: Да кастрираме или не кучето си

Ако сте от собствениците, които не желаят домашният им любимец да има поколение, но също така искат да запазят източника и влиянието на половите хормони на женската, можете да потърсите ветеринарен лекар или клиника, които да извършат лигиране на тръбите. Интервенция, при която фолиевите тръби на кучето се отрязват и/или блокират. 

Хистеректомията също е вариант – при нея матката се отстранява, но яйчниците остават на място. Обърнете внимание, че кучета, които са запазили яйчниците си, ще продължат да се разгонват на определени периоди от време и съответно – ще привличат вниманието на мъжките. 

разгонено кучеСнимка: iStock

Те не могат да забременеят, но ще бъдат възприемчиви към чифтосване, когато са в еструс. И не на последно място, ако домашният ви любимец в момента е разгонен, ще трябва да изчакате няколко седмици след края на приключване на периода, за да се подложи на стерилизация. Това ще позволи на матката да се върне към първоначалния си размер и ще намали риска от хирургически усложнения.

Вижте още: 

Първо разгонване на женското куче

Как да храним кучето си по време на бременност

 

Виж още