Козунаци, шоколад и шумни гости – опасностите за кучетата по Великден

куче Снимка: iStock

В еликден е празник, който свързваме с традициите и семейството. Боядисваме яйца, печем (или си купуваме) козунаци и се събираме с тези, които обичаме.

Нашите кученца са част от семейството и е съвсем нормално да искаме да ги включим във всеобщата забава. Важно е обаче да имаме някои неща предвид и да знаем с какво да внимаваме, когато косматият ни другар е наоколо. 

Докато се наслаждавате на великденското си пиршество и се забавлявате с любимите си хора, вижте и някои съвети за безопасност, свързани с домашните ви любимци. И една молба от нас – разпространете ги сред други стопани на четириноги! Защото, добре знаем, че голяма част от ветеринарните кабинети не са отворени по празниците, а това води до прекомерна заетост в спешните клиники в случаи на инциденти.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Дръжте шоколада, бонбоните и козунака далеч

По Великден си подаряваме кошници, които често са пълни с различни сладки изкушения – шоколадови зайчета, яйца, бонбони, козунак и други вкусотии. Ветеринарни лекари споделят, че над 90% от обажданията на спешната телефонна линия по време на празници са за домашни любимци, които са се натровили с шоколад. 

Може да ви изглежда, че държите нещата под контрол – всичко сладко е на масата, кошницата, която гостите са ви подарили – под ваш надзор. Но имайте предвид, че е достатъчно в помещението да има дори само едно дете, което без да се замисли да пусне на земята полуизядена сладка или бонбон, за да се докопа косматият ви другар до него. За това – следете по всяко време какво има не само на масата или шкафовете, но и под тях.

Рискът от задавяне с опаковката на бонбон е дори по-сериозен от самата консумация на шоколад, защото може да причини чревно запушване при кучетата, алармират ветеринарни лекари. Същото се отнася и за козунака. По същество не бива да забравяме, че това е хляб с много захар. А това, съответно, го прави непрепоръчителен за консумация от кучета. 

кучеСнимка: iStock

Ако все пак държите да почерпите четириногият си другар с нещо, запасете се с лакомства, специално предназначени за домашни любимци. 

  • Ако кучето ви се докопа до шоколад

В случай, че домашният ви любимец по някакъв начин е успял да хапне нещо шоколадово, следете за тревожни симптоми и се свържете с ветеринарния си лекар или близката спешна клиника, ако видите признаци на стомашно разстройство или храносмилателни проблеми. 

Помнете, че шоколадът се отразява различно на всяко куче. Ако голямо четириного хапне, да речем, едно блокче, реакцията на организма му вероятно ще бъде по-мека, отколкото ако по-дребно животно изяде същото количество. Така че – в този случай размерът на домашния ви любимец е също толкова важен, колкото и количеството шоколад, което е изял. 

Вижте още: Ще ослепее ли кучето ни, ако яде шоколад

Алкохолът и кофеинът са само за хората

Когато посрещаме гости за празника, трябва да ги почерпим с нещо нали? Дали ще е с ароматно кафе или чаша хубаво вино - тези напитки често присъстват на трапезата по време на великденските събития. 

Важно е всички алкохолни и кофеинови напитки да се поставят на високо и недостъпно за домашните любимци място. Сладостта и понякога – ароматът на някои от тези питиета могат да бъдат привлекателни за четириногите ни другари. Алкохолът, кофеинът, захарта, както и подсладителите, които често можем да открием в тях обаче, могат много бързо да ви изстрелят от празничната маса към спешната ветеринарна клиника. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Защо не е добре да даваме на кучето дори малко бира

Варените кости са опасни

Ако планирате да сервирате ястия, в които има кости, не забравяйте да ги държите в отделна чиния и да ги изхвърлите след това. В случай, че масата ви е по-ниска, уверете се, че домашният ви любимец не може да се докопа до тях. 

Варените кости са опасни, защото могат да се разцепят на остри парченца, които да причинят вътрешни травми на домашния ви любимец. Съществува и опасност от задавяне, ако животното ги глътне без да дъвче (както често се случва). 

кучеСнимка: iStock

Гостите могат да причинят безпокойство на животното

Ако обичате да събирате приятели и роднини у дома, то ви предстои различни хора да влизат и излизат от дома ви. Това неминуемо може да предизвика безпокойство у кучета, които не са свикнали с цялата суматоха. 

Странните лица и непривични миризми на нови хора, влизащи на тяхна територия, могат да бъдат плашещи и да отключат нервно поведение у някои четириноги. 

кучеСнимка: iStock

По време на самото тържество се уверете, че вратите, които водят навън, винаги са затворени, когато не се използват. Информирайте гостите да не пускат домашния ви любимец навън. Ако кучето ви е особено тревожно, може би е най-добре да го оставите да си почива в съседната стая, където да включите радио или телевизор за фон. 

Ветеринарните лекари съветват: Ако домашният ви любимец просто не обича много хора и не може да се справи с тълпата, създайте му уютно местенце в дома си, където може да се отпусне. Включването на неща като играчки, които животното обича, любимото му одеяло или – защо не, някоя ваша стара дреха, ще засилят чувството му за комфорт. 

И, разбира се, проверявайте често животното, за да се уверите, че всичко е наред. 

Пазете кошчето с боклука

Там, където има много хора, обикновено има и много отпадъци. Кошчето за боклук може да се напълни – при това по-бързо, отколкото си мислите, с различни хранителни отпадъци и интересно миришещ за домашния ви любимец боклук. А това може да бъде много изкушаващо за кучетата, бъдете сигурни!

кучеСнимка: iStock

Уверете се, че кошчето е на сигурно място – в шкафа под мивката, на балкона, например. Физическите бариери са най-сигурното нещо, когато говорим за любопитните ни кучета!

Друго нещо, за което да следите с повишено внимание, е пластмасовата трева, използвана за украса на масата и великденските кошници. Ако тя попадне в боклука или на земята и кучето ви я докопа, това може да причини запушване на червата и разстройство. 

Не оставяйте храна си без надзор

Случва се често, особено ако няколко души от компанията ви готвят. Един отговаря за едно, друг – за друго. Помнете – домашните любимци са много бързи и изобретателни що се отнася до кражба на храна. А ако тя е оставена без надзор – улеснявате допълнително задачата им.

Великденските вкусотии могат да бъдат много привлекателни за кучетата, но тези храни са пълни с неща, които са токсични за тях. Сред по-опасните от тях са гроздето, стафидите и ядките макадамия. Мазните, солени и мазни храни могат да причинят диария, разстроен стомах на домашния ви любимец. 

кучеСнимка: iStock

Важно е самите вие да следите поведението на домашния си любимец и ако забележите нещо нередно, да реагирате. Не разчитайте на гостите си да установят, че нещо с четириногото не е наред, защото те не го познават толкова добре, колкото вие. Това е ваша отговорност. 

 

Вижте още:

10 най-вредни храни за кучето ни

Можем ли да даваме на кучето си ядки

 

Виж още