Куче на работното място: как това увеличава производителността и намалява стреса

куче офис Снимка: iStock

Д а вземете кучето със себе си на работното си място носи много предимства, включително намаляване на стреса, увеличаване на социалните преживявания и интеракции, а спомага и за цялостния баланс между личния и работния ви живот, пишат от Dogtime. 

куче под масатаСнимка: iStock

Все повече компании и споделени офис пространства допускат домашни любимци, като дори добавят това като още едно предимство за служителите си.

Кучетата като средства за намаляване на стреса

Може би за вас не е изненада, че кучетата действително помагат да облекчаване на стреса. Johns Hopkins Medicine съобщават, че самото галене на животното може спомага за понижаване на хормона на стреса кортизол. Американската кардиологична асоциация също потвърждава, че има много други ползи от използването на четириноги като средство за облекчаване на стреса, включително увеличаване на физическата активност и контрол на безпокойството по време на работния ден. Две неща, които оказват благоприятен ефект на състоянието на сърцето ви. 

Dogsandcats.bg

куче под масатаСнимка: iStock

Кучетата като социални катализатори

Въпреки че наличието на куче в офиса безспорно може да помогне за намаляване на стреса, това може да се отрази благотворно и за увеличаване на социалните взаимодействия и връзките. Замислете се: кой не обича да се отбива до съседния кабинет, знаейки, че вътре удобно се е настанил нечий дружелюбен Голдън ретривър. И колко по-непринуден става разговора в кухнята с колега, с когото иначе си разменяте едва няколко думи, ако в стаята е и любвеобилното ви Корги? 

Това мое да бъде чудесен начин да общувате с по-новите служители или с тези, с които иначе нямате приказка, без да се тревожите каква тема да подхванете. Четириногите ни другари са и чудесни фасилитатори на групови дейности на работното място. Организирането на разходка по време на паузата за обяд например, може да ви сближи и да създаде положителни взаимодействия на работното място, които не включват стресиращи теми. 

куче офисСнимка: iStock

Повишена производителност на служителите

Може да ви изглежда нелогично, че кучетата в офиса могат да увеличат производителността на служителите. Въпреки това, намаляването на стреса и създаването на спокойна, положителна среда има нетен благоприятен ефект и върху общата производителност.

Много служители съобщават, че присъствието на домашния им любимец в офиса подобрява концентрацията им – особено, когато не се тревожат, че питомецът им е сам у дома. Намаленият стрес и увеличеното социално сближаване в офиса също улесняват сътрудничеството между служителите при изпълнение на задачите. 

куче под масатаСнимка: iStock

Подобрена атмосфера на работното място

Да отидете на работа в офис, пълен с щастливо размахващи се опашки и топли, мокри носове е предимство, на което всеки, който обича кучета, би се насладил с удоволствие. И несъмнено ще сте една идея по-ентусиазирани сутрин, отправяйки се натам, нали? 

Наличието на домашни любимци може да помогне за създаването на приветлива, приобщаваща култура на работното място. Такова, на което служителите ще искат да отидат, а не просто да трябва да го направят.

Справяне с опасенията и установяване на правила за реда

Има няколко неща, които трябва да вземете предвид, преди да отворите офиса си за домашните любимци на служителите си. Първият е да се обърне внимание на опасения като алергии, страх от кучета или друг тип непоносимости, които могат да причинят проблеми у някои от служителите ви. 

Добре е и да се въведат някои правила, като например изисквания за размер или посочване на определени места, където да не се допускат животните – заседателна зала, специфични кабинети и тн. 

куче офисСнимка: iStock

Истории на успеха и примери от реалния живот

Много големи компании допускат кучета на работното място. Това включва имена като Amazon, Etsy, Google, Glassdoor и др. Те са забелязали различни ползи в определени области, а между 80-86% от служителите им съобщават за по-голямо удовлетворение на работното място и желание да прекарват повече време в офиса си. 

Ако все още се двоумите, съветваме ви да отделите време и да обмислите внимателно ползите от прилагането на тази лесна, забавна политика на работното място. Допускането на кучета в офиса може да има много ползи – както за стопаните, така и за останалите служители в компанията ви. Като намалите стреса и увеличите позитивността, можете да създадете работно пространство, което ще допадне на всички!

Вижте още: 

6 полезни съвета за работа от вкъщи, ако имате куче

Как да спрем кучето да лае, когато работим от вкъщи

 

Виж още