Как да спрем кучето да лае, когато работим от вкъщи

куче Снимка: iStock

Л ае ли кучето ви, докато работите от вкъщи? Ако отговорът ви е положителен, то добре знаете, че шумното поведение на домашния ви любимец може да бъде, в най-добрия случай – досадно, а понякога и проблематично, особено ако провеждате видео разговор и гласа на животното покрива вашия собствен.

Звучи ли ви познато следния сценарий: Водите важен конферентен видео разговор, а неусетно кучето се приближава до вас. Четириногото забелязва, че жестикулирате – вдигате и отпускате ръцете си, което то разчита като знак, че ако дойде до вас, то ще бъде погалено. Вие, разбира се, се опитвате да го успокоите, но уви, след няколко секунди то започва да хленчи и лае, като ви моли да му обърнете внимание. Възможно е да донесе и любима играчка, бутайки я настойчиво в крака ви. За да го накарате да се успокои, вие респективно започвате да го галите. И скоро животното научава, че за да получи това, което иска, всичко, което трябва да направи, е да бъде по-шумно, докато вие седите на бюрото си, провеждайки видеообаждане с колеги в офиса. 

кучеСнимка: iStock

Ако всичко това ви е познато, бъдете сигурни, че не сте сами! Безброй собственици на домашни любимци са изправени пред същия проблем. 

Dogsandcats.bg

Защо кучето ми лае, когато работя от вкъщи?

Има два варианта – или кучето ви да започне да лае още в момента, когато включите компютъра си или да напомня за себе си едва, когато започнете конфертентен разговор. Именно моментът, в който се отключва това поведение е ключов за достигане до корените на проблема. 

А ето и най-често срещаните възможни причини, поради които домашният ви любимец най-вероятно лае, докато вие се опитвате да работите от дома си. 

  • Въпрос на неудовлетворени нужди

Да бъдещ лишен от способността да говориш не е никак забавно. Представете си за момент, че сте бебе, което не може да предаде важната информация, която има на околния свят – че му е горещо, студено, нещо го боли или е гладно. Често родителите с часове могат да се чудят какво не е наред с едно плачещо бебе. 

Е, при кучетата ситуацията е донякъде подобна. Те могат да изразяват мнението си по свой си начин и да се надяват, че ще разберем какво искат. Следователно, домашният ви любимец може да лае, защото е гладен, жаден или има нужда от разходка. 

кучеСнимка: iStock

  • Желание за внимание

Някои четириноги са склонни да лаят, когато искат внимание и бързо се научават да използват вокализация, когато пожелаят нещо. 

Често всичко започва съвсем невинно. Животното се чувства отегчено през деня, тъй като сте заети и не му обръщате внимание и излайва, знаейки, че вие ще станете, за да проверите какво става. 

Важно е да знаете, че

кучета, които жадуват за внимание, предпочитат всяка негова форма, дори и негативната ви реакция за тях е по-добре от нищо. Така че, всичко, което правите – дори просто да гледате животното, да го погалите или да му се скарате – всичко за тях се равнява на успех. 

  • Фрустрация

Ако по принцип не затваряте вратите в дома си, а сега сте го направили заради предстоящ видео разговор, кучето ви може да лае, защото не е доволно от факта, че му е отказан достъп до помещението, където се намирате вие. 

Има домашни любимци, които стават тревожни и започват да изпитват безпокойство от всеки вид физическа бариера (порта, врата, ограда), която им пречи да отидат, където желаят. А те, разбира се, искат да са точно там, където им е отказан достъп. 

В този случай кучето вероятно лае „в знак на протест“ от затворената врата, като по този начин „излива емоциите си“ на дълбоко негодувание и разочарование.

кучеСнимка: iStock

  • Тревожност

Някои кучета са склонни да се тревожат, дори – стресират, когато не виждат стопанина си или са отделени от него. Ще забележите, че случаят е такъв, ако освен лай, животното показва и други признаци на дистрес като копаене в килима/пода, настойчиво драскане по вратата, треперене, повишено слюноотделяне, изпускане. 

Как да накараме кучето да спре да лае, докато работим от вкъщи?

Както сами виждате, причините, които карат домашните любимци да лаят, докато вие се опитвате да се съсредоточите в работата си от вкъщи, са различни. Идентифицирането на мотивите за това поведение може да ви помогне да го стопирате. За съжаление обаче, има и някои случаи, при които това не е съвсем възможно. 

Понякога основният задействащ фактор може да не е толкова ясен. В тези случаи намесата на професионален треньор или специалист по кучешко поведение може да бъде от полза. 

Предлагаме ви да разгледаме някои от начините, чрез които можете да спрете домашния си любимец да лае. Има и някои методи, които не само, че не са препоръчителни, но могат допълнително да „налеят масло в огъня“. 

кучеСнимка: iStock

  • Използване на наказание

Много хора са на мнение, че наказанието е работещ метод, чиято цел е да намали нежеланото поведение, като се застави кучето да направи нещо, което за него е неприятно. В ситуацията, в която се опитвате да спрете животното да лае, докато работите от вкъщи, наказанието не само, че не е работеща стратегия за справяне с проблема, но може да има и обратен ефект. 

На теория, за да бъде ефективно, наказанието трябва да бъде достатъчно неприятно, за да има силно въздействие. В конкретния случай – това може да причини значителни странични ефекти и допълнителни проблеми. Например, ако накажете животното, затваряйки го в другата стая, това може да го накара да се чувства тревожно. Стряскащите звуци пък, могат да го накарат да се страхува. 

  • Какво да кажем за надвикването? 

За тези от вас, които се чудят, викането не помага срещу кучешкия лай. Всъщност, повишаването на глас причинява по-скоро стрес у домашните любимци, което кара много стопани да си мислят погрешно, че като крещят „Тихо!“ и животното спира, това е благодарние на тях. 

човек с кучеСнимка: iStock

В действителност това често е просто илюзия. Може да мислите, че работи, защото сте получили временно спокойствие, но ако погледнете по-голямата картина, ще забележите, че кучето може да е преустановило лая си в конкретния момент, но това съвсем не значи, че няма да поднови джафкането отново и отново всеки път, когато жадува за малко внимание, например. 

В някои случаи крещенето по куче, което иска да привлече вниманието на стопанина си, дори може да засили лая, а не да го намали. 

  • Игнориране

В основата на игнорирането на дадено поведение стои надеждата, че то в крайна сметка ще изчезне. Лаенето при кучетата обаче, може да бъде и самоусилващо се. Понякога именно чрез вокализацията, животното „излива емоциите си“, това му помага да почувства облекчение от чувството за неудовлетвореност или скука. 

кучеСнимка: iStock

  • Обучение на алтернативно поведение, за да спре кучето да лае

Целта на обучението на алтернативно поведение е да се даде на кучето нещо друго, което да прави вместо лаенето. Ако желаното поведение е щедро подсилено, с времето животното действително ще избере да участва, вместо да джафка. Това е и най-печелившата стратегия, която предлага решение на проблема не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план. 

Неща, над които да помислите

Ако лаенето на домашния ви любимец е в следствие на незадоволени нужди, то може да бъде преодоляно чрез някои основни мерки. Уврете се, че всички нужди на животното са задоволени, преди да започнете работа – то е изведено (свършило е нуждите си), нахранено е и има на разположение прясна вода. 

В случай, че четириногият ви другар е склонен да се чувства самотен или отегчен, наличието на играчки, които да ангажират вниманието му е добър вариант, така че да бъде заето с нещо за известно време. 

кучеСнимка: iStock

Насърчавайте алтернативно поведение

Ако кучето ви лае всеки път, когато ви предстои работа от дома, имате едно основно предимство: предвидимост. Именно, защото знаете какво ще се случи, можете да направите някои рутинни промени, за да предотвратите проблемното поведение. 

Например, точно преди да започнете видео разговор, стратегически осигурете на кучето алтернативната дейност, която да го ангажира. Играчка или лакомство – вие решавате. 

 

Вижте още: 6 полезни съвета за работа от вкъщи, ако имате куче

Виж още