Мога ли да измия кучето си със сапун?

куче къпане Снимка: iStock

К огато дойде време за баня, най-добрият начин да поддържате домашния си любимец чист е с продукти, създадени специално за кучета. Но какво ще стане, ако шампоанът за четириногият ви другар е свършил, а вече е късно да си набавите нов? Можете ли да използвате сапуна, с който вие се миете и върху питомеца си?

куче къпанеСнимка: iStock

С какво можем да измием кучето си?

Кучешките шампоани са най-подходящи за кожата на домашния ви любимец. Те я поддържат хидратирана, без да дразнят и не нарушават pH баланса й. 

Тъй като сапуните имат тенденция да са алкални (или с по-високо pH), използването им вместо продукт за къпане на питомеца ви не е препоръчително, тъй като така има шанс да нарушите естествената киселинна мантия по кожата му.

Dogsandcats.bg

Винаги, когато купувате шампоан за кучета, проверявайте етикета, за да се уверите, че избраният от вас продукт е с балансирано pH. Естествените овлажнители на кожата на четириногите включват витамин Е и алое вера. 

куче къпанеСнимка: iStock

Качествените шампоани за кучета понякога са по-скъпи от останалите, но в случая цената е пропорционална на качеството. Производителите препоръчват използването само на малко количество от продукта, смесено с вода. 

Мога ли да измия кучето си с човешки шампоан?

Подобно на ситуацията със сапуна, отговорът е да, можете, но след няколко измивания с вашия шампоан ще забележите, че козината на животното е суха, сърбяща и без блясък. Да, една или две бани едва ли ще навредят на питомеца ви, но ако използвате човешки продукти в грижите за външния вид и хигиената на домашния си любимец твърде често, козината му ще загуби блясъка си.

куче къпанеСнимка: iStock

Мога ли да измия кучето си с веро?

Не. Препаратът за съдове (тип веро), който използваме за почистване на парчетата храна от чиниите, тенджерите и тиганите си, не е опция. Работата с този продукт е насочена пряко за намаляване на мазнините. Както споменахме по-горе, кучешката кожа съдържа естествени масла, които поддържат баланса на хидратацията й, за да е козината на животното мека и лъскава. 

Ако препарат за съдове случайно попадне в очите на кучето ви, той може да причини дразнене. Освен това, пяната, която създават този тип продукти, отнема доста усилия за качествено изплакне.

куче къпанеСнимка: iStock

А какво да кажем за бебешки шампоан?

Меките бебешки шампоани с неутрални pH нива могат да бъдат ефективни за късокосмести и голи породи кучета. Те не изсушават кожата и са достатъчно нежни, за да се използват и за къпане на домашни любимци. Бонусът при тях е, че могат да успокоят и раздразнена кожа. 

Вижте още: 

Можете ли да използвате бебешки шампоан и за кучета?

3 начина как да почистим кучето си без да го къпем

Виж още