Могат ли кучетата да надушат, че човек има рак

куче Снимка: iStock

Н е е тайна, че кучетата имат невероятно чувствителни носове и изключително мощно обоняние (според някои учени то е до 10 хиляди пъти по-силно от човешкото!). Това позволява на домашните ни любимци да са от помощ на хората в различни задачи като намиране на изчезнали хора, идентифициране на наркотици, откриване на експлозиви и много други. Но могат ли кучетата ни действително да надушат рак при хората?

кучеСнимка: iStock

Отдавна има истории, свързани със способността на четириногите да усещат, че човек е болен от рак още преди самият той да го знае, пишат от HillsPet.com. Доколко истина има в този слух или е по-скоро поредното твърдение, свързано с домашните ни любимци, което е по-скоро в сферата на фолклора? Нека разгледаме заедно какво казва науката по този въпрос.

Могат ли кучетата наистина да открият рак при хората?

Още през 1989 г. в Live Science се появяват доклади и истории, свързани с кучета, които са в състояние да надушват рак. През 2015 г. в The Baltimore Sun е публикувана историята на Хайди, за смес от овчарка и Лабрадор, за която се твърди, че е усетила рак в белите дробове на собственика си. А през септември същата година в книгата „Кучета лекари“, препоръчана и одобрена от Американския киноложки клуб, се споделят истории за още четириноги, които са открили множество болести, включително и рак у любимите си хора.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Според Medical News Today изследванията показват, че с подходящо обучение кучетата действително са способни да открият различни видове рак, дори в ранен стадий. 

Как го правят?

Както много други заболявания, ракът оставя специфични следи и миризми в тялото и телесните секрети на човек, които се освобождават от увредените клетки. Благодарение на мощното си обоняние и с подходящо обучение, домашните любимци могат да бъдат тренирани да разпознават тези аромати, останали по кожата, дъха, потта и изпражненията на хората. 

Как действат кучетата, когато надушат рак?

Историите за реакциите на кучетата към миризмата на рак варират. Според Milwaukee Journal Sentinel, понякога четириногото може да прояви „силно любопитство, да започне да души напрегнато и често стопанина си на определено място“. А The Baltimore Sun отбелязват, че Хайди е „започнала да заравя муцуната си в гърдите на собственика си и да я скимти тревожно", когато е открила ракови клетки в белите му дробове.

кучеСнимка: iStock

Учените се обединяват около тезата, че няма един единствен начин, по който кучетата реагират на миризмата на рак, тъй като голяма част от поведението им се основава на техния индивидуален темперамент и обучение. Но единственото общо нещо, което всички документирани истории имат е, че се наблюдава отчетлива промяна в нормалното държание на животното, с което то показва на стопанина си, че нещо не е наред. За това, ако забележите внезапна промяна в поведението на вашето куче, това може би е знак, че е добре да бъдете нащрек. Не означава непременно, че има за какво да се тревожите, но последователните модели може да си струва да бъдат проучени. 

Ако посещението при ветеринаря покаже, че вашето кученце е здраво, но поведението му продължава, може би си струва да насрочите посещение и при вашия лекар.

В заключение, отговорът на въпроса „могат ли кучетата да надушат рак“ е по-скоро „да“. С някои условности, разбира се. И като се замислите, това не е чак толкова невероятно – все пак отдавна е известно, че четириногите разчитат човешките емоции и поведение по свои, неразбираеми за нас начини. Техните силно развити сетива ги предупреждават, когато сме тъжни или болни, за това и винаги можем да разчитаме на подкрепа от тяхна страна. Това е само още една невероятна демонстрация на силната връзка между хората и нашите най-добри приятели!

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Могат ли наистина кучетата да подушат страха

5 неща, които кучетата усещат, преди да се случат

 

Виж още