Може ли кучето да забременее още при първото си разгонване

куче чифтосване Снимка: iStock

К учетата живеят с хората от хиляди години. И въпреки това дълго съжителство, знанието за размножаването на четириногите все още повдига редица въпроси. Като тези: Може ли женската да забременее още по време на първото си разгонване? А при първото си чифтосване? За да отговорим на тези въпроси, нека се спрем по-подробно на някои от най-важните факти за кучешката бременност и как се случва тя. 

куче чифтосванеСнимка: iStock

Фази на еструс при женските кучета

Общата продължителност на цикъла на разгонване и отделните му фази може да варира значително според породата и индивидуалните характеристики на всяко животно. Което, от своя страна, затруднява определянето на фазата на разгонване и съответно – идеалното време за размножаване, пишат от AnimalWised.

Основните фази включват: 

Dogsandcats.bg
  • Проеструс

Проеструсът продължава средно 9 дни, като може да варира повече или по-малко според индивидуалните характеристики на всяко куче. Отличава се със сексуалния интерес от страна на мъжките, но на този етап женската отказва да се чифтосва. Наблюдава се постепенно увеличаване на отока на вулвата и кървавия секрет. 

куче чифтосванеСнимка: iStock

  • Еструс

Това е следващата фаза, при която женската приема да бъде „монтирана“ от мъжкия. Тук възможността за забременяване се увеличава. Продължава приблизително 5-10 дни. Вагиналният секрет намалява и придобива по-кафяв цвят. Вулвата продължава да се увеличава по размер. 

куче чифтосванеСнимка: iStock

  • Диеструс

Периодът на диеструс започва, когато женската отново отхвърля мъжкия при опити за чифтосване. Той продължава около 2-3 месеца. Влагалищният секрет постепенно се превръща в лигавица, а вулвата се свива до обичайните си размери.

  • Анеструс

Известен още като фаза на сексуалната почивка, тази фаза продължава около 4-5 месеца и завършва с началото на нов цикъл. Различните фази на разгонването могат да повлияят както на живота на кучето, така и на този на собственика му. По време на проеструса и еструса женската ще привлече мъжки кучета, така че разходките могат да станат една идея по-предизвикателни. 

куче чифтосванеСнимка: iStock

От друга страна, по време на анеструса и диеструса вашето куче няма да привлича мъжки, но трябва да следите за необичайни млечни секрети. Наличието на такива може да означава, че женската е развила фалшива бременност – състояние, което има нужда от медицинска помощ. 

Вижте още: 12 признака на фалшива бременност при кучетата

Ветеринарните лекари съветват да отбележите първия ден на разгонване, за да следите дали домашният ви любимец има редовни цикли. 

Могат ли кучетата да забременеят при първото си чифтосване?

Пубертетът или половата зрялост при женското куче обикновено настъпва на възраст между девет до десет месеца. При много четириноги първото разгонване обикновено е „тихо“ – без клинични признаци, свързани с еструса. Освен това, при много домашни любимци вероятността първият естрален цикъл да доведе (и като цяло – да позволи) успешно размножаване, е много малка. Въпреки това – не е напълно невъзможно.  

куче чифтосванеСнимка: iStock

Истината е, че кучетата могат да забременеят при първото си разгонване, а също и при първото чифтосване. Това няма ефект върху бременността или раждането – всичко протича съвсем нормално. 

Колко пъти трябва да се чифтосат кучетата, за да забременеят?

Няма точен брой пъти за чифтосване при кучетата, преди да се случи бременност. А и, както споменахме по-горе, косматият ви другар може да забременее още при първия полов акт, ако това съвпадне с момент на овулация. Независимо от това, колкото повече „заклещвания“ се случат по време на цикъла на разгонване, толкова по-големи са шансовете за бременност. 

куче чифтосванеСнимка: iStock

Вижте още: 

Как да се грижим за разгонено куче

Първо разгонване на женското куче

 

Виж още