Можем ли да даваме на кучето си круши

куче круши Снимка: iStock

К рушите са вкусно, сочно и здравословно лакомство, което мнозина предпочитат. И тъй като знаем за ползите, които тези плодове имат за нас, хората, логично е да се замислим дали те са полезни и за домашния ни любимец. И ако отговорът е положителен – как да ги поднесем на косматия ни другар така, че да се възползва от всички хранителни вещества, които те предоставят.

Могат ли кучетата да хапват круши?

Краткият отговор на този въпрос е: да. Крушите са едни от плодовете, които вашият домашен любимец може да консумира. Според Американския киноложки клуб, те са богати на витамини и минерали и макар да не са подходящи като основна храна, те биха могли да бъдат здравословна закуска или лакомство за косматия ви другар. 

куче крушиСнимка: iStock

Какви са ползите за здравето на кучетата от консумацията на круши?

Има много ползи за здравето на кучетата, които те могат да получат от крушите. На първо място, те са с високо съдържание на витамин С и К, фибри и мед.

Dogsandcats.bg

Фибрите могат да помогнат на храносмилателната система на вашето куче, а медта помага, когато става въпрос за образуването на колаген, кости и съединителна тъкан. Витамин С е антиоксидант, който може да намали възпалението, а витамин К активира способността на кръвта да се съсирва.

Как да почерпим безопасно кучето си с круши?

Крушите винаги трябва да бъдат като лека закуска за вашето куче. Необходимо е да отстраните стъблото, сърцевината и семките, преди да почерпите косматия си другар с вкусния плод, тъй като те представляват опасност от задавяне и съдържат цианид, който е токсичен за домашния ви любимец. Най-добре е да ги нарежете на тънки парченца. 

куче крушиСнимка: iStock

Какви са потенциалните опасности, свързани с храненето на кучета с круши?

Има някои неща, за които е добре да внимавате, ако сте решили да почерпите домашния си любимец с круши. На първо място, както споменахме по-горе, те съдържат цианид. Той е концентрират в семената и може да доведе до сериозни здравословни проблеми при домашните ни любимци. 

Някои частите на крушите представляват опасност от задавяне. За това, задължително е да нарежете крушата, преди да я поднесете на питомеца си.

И накрая – крушите са с високо съдържание на фибри. Това ще рече, че ако прекалите с количествата, това може да причини на косматия ви другар диария или други стомашни проблеми. 

В заключение, крушите са напълно здравословна закуска и лакомство за вашето куче, стига да отстранявате стъблото, сърцевината и семките им, да ги нарежете на малки хапки и да не давате твърде много наведнъж на животното.

кучеСнимка: iStock

 

Виж още