Можем ли да замразим останалата ни кучешка храна

куче Снимка: iStock

Н а всеки стопанин на четириного се е случвало да се зачуди какво да направи с останалата кучешка храна. Предстои ви, например, пътуване или не сте преценили правилно количеството – вариантите да изпаднете в подобна ситуация са различни, а изходът, колкото и да е неприятно да си го признаем, най-често е един – храната отива директно в боклука. За това и решихме да потърсим отговор на въпроса дали все пак нямаме и друга възможност – да я замразим, например? Съществува и друг вариант – знаем добре колко стресиращо може да бъде в края на тежък работен ден да установим, че храната на косматия ни другар е свършила, а всичките ни запаси са изчерпани.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Какво да дадем за ядене на кучето, когато храната му е свършила

Напомняме, че да си вземеш куче е най-лесното нещо на света. Грижата за живото същество обаче, е отговорност и инвестиция. А правилното хранене е това, което поддържа четириногите здрави, силни и щастливи. Не е достатъчно само да дадете ядене на любимеца си – важно е и какво е съдържанието на паничката му. А, когато става въпрос за създаване на най-добрата рутина относно кучешката храна, подходите са различни.

Dogsandcats.bg

Малките кучета ядат по-малко и обикновено собствениците им избират да купуват храна за тях в по-малки количества, за да не преседява тя отворена. Но, ако домашният ви любимец е с по-големи размери, като Немска овчарка, например, и се нуждае от по-големи количества храна, то по-честият избор са големи пакети с гранули. Стига, разбира се, да имате достатъчно място за съхранението на пликовете.

кучеСнимка: iStock

Можем ли да замразим кучешката храна?

Краткият отговор е – да. Можете да замразите кучешката храна, която ви е останала или искате да издържи по-дълго. Стига да го направите по правилния начин.

Храната трябва да се постави в херметически затворен контейнер или специален плик за фризер. Винаги е полезно да я обозначите с етикет, преди да я приберете, защото така ще поддържате мястото за съхранение много по-добре организирано. 

Има и още някои фактори, които трябва да имате предвид, преди да поставите храната във фризера.

кучеСнимка: iStock

Можем ли да замразим суха храна за кучета?

Краткият отговор е, да. Сухата храна за кучета е не само чудесен вариант за ежедневното меню на любимеца ви, но няма проблем да се съхранява и във фризер. Отново и тук важи правилото да е пакетирана в херметически затворен контейнер. Във фризера гранулите могат да останат пресни за сравнително дълъг период от време – от шест до девет месеца

Как да я сервирате на кучето си? Всичко, което трябва да направите е да извадите количество, колкото за една порция и да я размразите. И воала– вечерята е готова! За допълнителен вкус можете да я смесите и с малко зехтин или прясно сварени моркови.

Вижте още: Умни начини за съхранение на храната на кучето

Как съхранявате остатъчната консервирана храна за кучета?

Този тип храна е предпочитана сред стопаните на по-малки кученца. Често те не могат да хапнат цяла консерва на едно хранене, така че остатъчната мокра кучешка храна е често срещан сценарий в домакинства с по-дребни четириноги. 

кучешка хранаСнимка: iStock

Основното правило е, че отворената консерва с кучешка храна трябва да бъде херметически затворена и оставена във фризера. В това положение тя може да престои от три до пет дни. За да предотвратите промяната на вкуса, съхранявайте я за максимум период от три до пет дни. При сервиране – извадете я от фризера предната вечер, нека престои в хладилник, а след това – дайте я на кучето на сутринта. 

Вижте още: Трябва ли да затопляме храната на кучето си

Замразяването на кучешката храна е чудесен начин за съхраняване на остатъците и като цяло – ще намали отпадъците, осигурявайки ви спокойствие, че винаги ще имате какво да дадете на домашния си любимец за вечеря.    

кучешка хранаСнимка: iStock
                                   

И сухата (гранули) и мократа (консерви) може да се замрази, стига да се постави в херметически затворен съд или плик. Същото важи и ако правите домашни лакомства на кучето си, но не знаете какво да правите с остатъците и допълнителните парчета. 

Най-хубавото при замразяването на кучешка храна, както суха, така и мокра, е, че може да продължи месеци.

 

Виж още