Защо женските кучета "се качват" на различни предмети и други четириноги

куче качване Снимка: iStock

Н якои кучета се качват на всичко – възглавници, одеяла, любимите си плюшени животни, краката на стопаните си или на всяко куче, което се изпречи на пътя им. Знаем, че това може да е малко неудобно, особено ако се случи по средата на стаята, когато имате компания, например.

Вижте още: Защо кучето се качва по крака на стопанина си

Любопитен факт е, че според много хора това е поведение, типично само за мъжките кучета. В действителност обаче, то често бива проявявано и от женските.

„Качването“ при женските кучета може да има различни мотивации

Ако отглеждате мъжко куче, което не е кастрирано, то има голям шанс неговото качване да е свързано с желанието за възпроизводство. Колкото и лесно (а и удобно) да е това обяснение обаче, то не дава отговор защо подобно поведение се наблюдава и при кастрирани мъжки, както и при женските четириноги.

Dogsandcats.bg

куче качванеСнимка: iStock

Качването при кучетата невинаги е свързано с възпроизвеждането

Това, което знаем е, че качването при кучетата не е нито само признак на доминация, нито е свързано само с желанието им за възпроизвеждане. То се наблюдава при четириноги и от двата пола, независимо дали са кастрирани или не. И макар да е смущаващо за нас, за домашните ни любимци това е съвсем нормално поведение.

Качването се наблюдава при кутретата още на 6-седмична възраст, и въпреки че има тенденция да се проявява повече при мъжките, много женски също го правят. И точно, както махането с опашка, невинаги е индикация за щастливо куче.

Защо женските кучета също качват?

Кучешката когнитивна наука е изминала дълъг път през последните няколко десетилетия, но все още ни остава да направи много обобщения, свързани с поведението и вродените инстинкти на домашните ни любимци. Женските кучета също се качват на различни неща по време на игра, когато усещат стрес, вълнение, от скука, за внимание и от разочарование. Това е поведение, което варира в зависимост от контекста.

За разлика от повечето други бозайници, кастрираните мъжки и в по-малка степен – стерилизираните женски кучета ще продължат да се качват на други себеподобни. Това е доста обичайно и съвсем нормално. 

куче качванеСнимка: iStock

Качването при кучетата често е предизвикано от вълнение или стрес

Прекомерната възбуда може да доведе до екзалтирано поведение при всяко куче, включително и женските четириноги. Все пак, енергията им трябва да отиде някъде, нали?

Някои кучета се превъзбуждат по време на игра, други възсядат краката на собствениците си, водени от скука, а трети са склонни да се качват само на други четириноги. Важно е да знаете, че макар в основата си качването (както при мъжките, така и при женските кучета) да е неспецифична реакция на възбуда, ако се случва достатъчно често, то може да се превърне в навик, който да се окаже доста труден за прекъсване. 

Често качването при четириногите е и добре познато изместващо поведение, свързано с емоционален конфликт или безпокойство. 

Подобно на хората, косматите ни другари показват голямо разнообразие от поведения, когато са стресирани. Не е необичайно по време на тренировка да видите четириноги, които се качват като бърз начин за облекчаване на стреса. И въпреки че не е необичайно, това бързо може да се превърне в натрапчиво поведение.

Качването при кучетата невинаги е знак за доминиране

До момента няма изследвания, които да подкрепят теорията, че поведението на качване при женските кучета е свързано със сигнали на агресия или подчинение. Освен това, то често то се наблюдава при четириноги, които допреди секунди са демонстрирали приятелски отношения, което допълнително противоречи на тази теория. 

куче качванеСнимка: iStock

Качването е по-скоро част от набор от поведения, свързани с агресията като издължена стойка, опазване на ресурси, директни погледи на заплаха. Но само по себе си, то не е нападателен жест от страна на животното. 

И така – в заключение,

качването при женските кучета най-често е породено от вълнение, стрес или разочарование. Всичко зависи от контекста, при който животното започва да проявява това поведение.

Макар да няма едно единствено обяснение защо кучетата се качват едно на друго или възсядат различи предмети, това се счита за нормално поведение, макар да предизвиква неудобство у собствениците им. Често то може просто да означава „Искам да играя“, а може да е знак, че четириногият ви другар се усеща стресиран. 

Макар да е нормално кучешко поведение обаче, качването бързо може да се превърне в навик, от който да е трудно да отучите домашния си любимец. Най-добрият начин да попречите това да се случи, е като разсейвате животното и пренасочвате вниманието му към нещо друго.

Например, ако четириногото е склонно да се вълнува много, когато ви дойдат гости и да се качва на краката им от радост, дайте му вкусно лакомство или разиграйте бърза игра с хвърляне на топка, върху която да се съсредоточи, за да насочи натам натрупаната си енергия. 

Вижте още: 

Настъпва ли менопауза при женските кучета

Защо кучетата маркират територия

 

 

Виж още